Συνταγή για Κοζανίτικα κιχιά με φέτα για το σχολικό κολατσιό με τραγανό παραδοσιακό φύλλο από τη φίλη μας Κατερινα Μαδικα.
- νερό 2,5 ποτήρια
- σπορέλαιο 1 φλυτζάνι του καφέ .
- ξύδι 1/2 φλιτζανάκι του καφέ
- αλατι 1 κουταλιά της σούπας κοφτή
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις Περίπου 1 κιλό
Υλικά
- βουτυρο 250 γραμμάρια σούπερ φρέσκο soft λιωμένο
- φυτίνη 3 κουταλιές της σούπας
Για το λάδωμα των φύλλων
- νισεστέ 1 συσκευασία περίπου
Για το άνοιγμα του φύλλου
- φέτα 450 γραμμάρια περίπου
Για τη γέμιση
Τυροπιτάκια κουρού που μένουν μαλακά για μέρες
Τα κιχιά Κοζάνης είναι από τις πιο νόστιμες πίτες εξαιτίας αυτού του εύκολου αλλά και τόσο τραγανού και νόστιμου φύλλου. Τα στριφτάρια αυτά, είναι διαδεδομένα σε όλη την Ελλάδα και σήμερα θα σας δείξουμε πως μπορείτε να τα φτιάξετε με απλά και οικονομικά υλικά.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα κιχιά Κοζάνης:
Εκτέλεση για τα κιχιά Κοζάνης
Ξεκινάμε την συνταγή μας με την ζύμη. Πιο συγκεκριμένα σε μία λεκάνη προσθέτουμε το νερό, το σπορέλαιο, το ξύδι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Ξεκινάμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ζυμώνοντας παράλληλα και σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι, όταν πάρουμε μία ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα την χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια. Ανακατεύουμε τα βούτυρα για το άλειμμα λιωμένα. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε μικρό φυλλαράκι με τον πλάστη και με τη βοήθεια του νισεστέ και τα βουτυρώνουμε.
Κλείνουμε ανά δύο, τα σκεπάζουμε και τα βάζουμε στη συντήρηση του ψυγείου για 30 λεπτά. Έπειτα ανοίγουμε φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται με τη βοήθεια του νισεστέ, το βουτυρώνουμε και το κόβουμε στη μέση για να πάρουμε 2 κιχιά. Θρυμματίζουμε την φέτα και βάζουμε θρυμματισμένη φέτα, στην άκρη του φύλλου.
Τραγανά & γευστικά Κοζανίτικα Κιχιά!
Διπλώνουμε τις άκρες, δίνουμε σχήμα σαλιγκάρι και βάζουμε τα κιχιά σε λαδόκολλα. Βουτυρώνουμε και πάλι, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσουν.
Την είδαμε στην ομάδα παραδοσιακές πίτες
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά Σχολεία μέχρι και τα Χριστούγεννα – Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών
- Design Your Christmas Tree με DIY Στολίδια με τις Φωτογραφίες των Παιδιών
- Αστυνομικός της Βουλής : Μέλος σε σκοτεινή αίρεση ο 45χρονος
- Κώστας Δίγκας : Ο Πρωταγωνιστής της “Λάμψης” με τις φανατικές θαυμάστριες σήμερα στα 68 του παραμένει γοητευτικός
- Βήμα βήμα πως να φτιάξετε αλμυρό Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι