Κιμαδόπιτα με ταχίνι ναι…σωστά διαβάσατε…φανταστική πραγματικά…όσοι τη φάγανε θα τους μείνει αξέχαστη μέχρι την επόμενη…
Μας αρέσει ιδιαίτερα το σουσάμι και δε το ταχίνι, όταν αποφάσισα να την κάνω ήμουν βέβαια ότι θα είναι πεντανόστιμη!!!!
Υλικά για το φύλλο:
1 ποτήρι (200 ml) γάλα χλιαρό
1 ποτήρι νερό χλιαρό
1/3 ποτηριού λάδι
2-3 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
4-5 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρίσεις, περίπου 650-700 γρ, μου πήρε.
Για τη γέμιση:
500 γρ, κιμά
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο σε ροδέλες
3 κουταλιές λάδι
Αλάτι, πιπέρι μπούκοβο
3 κουταλιές ψιλοκομμμένο μαιδανό
2-3 κουταλιές κίτρινα τυριά ψιλοκομμένα
Δείτε ακόμα: Λαχταριστη κιμαδοπιτα!
Για τα φύλλα:
4 κουταλιές βούτυρο
6 κουταλιές ταχίνι
Για το άλειμμα της πίτας:
1 κρόκο αυγού, 3-4 κουταλιές λάδι, λίγο νερό και σουσάμι
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε μια μαλακιά ζύμη, να μην κολλάει στα χέρια και την σκεπάζουμε να ξεκουραστεί 20 λεπτά.
Την χωρίζουμε σε 2 μπάλες, αλείφουμε με 1 κουταλάκι ηλιέλαιο την κάθε μία, τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα να μην στεγνώσουν για 10 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και αφού σοταριστούν προσθέτουμε τον κιμά, τον ξεσβολιάζουμε προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο ή πάπρικα καπνιστή (προαιρετικά), και τον μαιδανό.
Ανοίγουμε τη μια μπάλα ζύμης σε ένα φύλλο μεγάλο, με τη βοήθεια λίγου νισεστέ ή αλευριού, χαράζουμε στο σχήμα του ήλιου σε 8 κομμάτια συν το κεντρικό 9.
Αλείφουμε με το βούτυρο ταχίνι και τοποθετούμε τα κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο.
Βάζουμε τη ντάνα των φύλλων στο ψυγείο.
Δείτε ακόμα: Πεντανόστιμα Κιμαδοπιτάκια με πολύ τραγανό φύλλο !!!
Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο και κάνουμε την ίδια διαδικασία.
Ανοίγουμε τη ζύμη αφού έχει παγώσει το βούτυρο σε ένα μεγάλο φύλλο όσο το ταψί μας και λόγο μεγαλύτερο.
Απλώνουμε τη γέμιση, κάνουμε το ίδιο με την επόμενη ντάνα φύλλων και την τοποθετούμε επάνω στη γέμιση.
Δείτε ακόμα: Στριφτή κιμαδόπιτα απο τη Sofia Kara
Κλίνουμε την πίτα γύρο σε κόθρο και περνάμε την πίτα με τον κρόκο αυγού αραιωμένο με 2-3 κουταλιές νερό.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι (προαιρετικά) και χαράζουμε την πίτα.
Ψήνουμε στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις 50-60 λεπτά.
Καλή όρεξη!!!
Πηγή: zzcookΕιδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα