Είναι τα κλασικά Πασχαλινά κουλουράκια με μια δόση τσαχπινιάς από μένα. Τα Πασχαλινά κουλουράκια της Λένας λοιπόν κατοχυρώθηκαν . Αυτά τα πασχαλινά κουλουράκια γίνονται απίστευτα τραγανά και θα μοσχοβολήσει το σπίτι σας πορτοκάλι και αρώματα. μόλις κάνει το κράτς στο στόμα μέσα είναι τριφτά και λιώνουν. Με απίστευτη γεύση πορτοκαλιού. Η μαστίχα και το μαχλέπι είναι τόσο όσο πρέπει για να απογειώσει τη γεύση τους!
- βουτυρο 500 γραμμαρια γαλακτος
- ζαχαρη 500 γραμμαρια
- αυγα 2
- βανίλια 4
- κονιάκ μισο κρασοποτηρο
- πορτοκαλι 1 ποτηρι του νερου, χυμο απο φρεσκο
- πορτοκαλι ξυσμα απο 1 μεγαλο ή 2 μικροτερα
- αμμωνια 1 κοφτο κουταλακι του γλυκου
- μπέικιν πάουντερ ενα φακελάκι
- μαχλέπι Μισό φακελάκι
- μαστιχα 2 δάκρυα
- αλεύρι για τσουρέκια 1 1/2 κιλο ή Γ.Ο.Χ.
Υλικά
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τα κλασικά Πασχαλινά κουλουράκια αρχικά χτυπάμε το βούτυρο να αφρατεψει . Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, να γίνει αφράτο-αφράτο και άσπρο το μείγμα. Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα. Μέτα, βάζουμε τις βανίλιες, το κονιάκ, το πορτοκάλι με το ξύσμα, το μπεικιν παουντερ και την αμμωνία χωρίς να τη λιώσουμε στο χυμό!Βάζουμε τη μαστίχα με το μαχλέπι και λίγη ζάχαρη να σπάσει και τη προσθέτουμε την ώρα που θα ρίξουμε και την αμμωνία
Χτυπάμε λίγο με το μίξερ να ανακατευτούν καλά!
Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι και βάζουμε “όσο σηκώσει”. Χρησιμοποιούμε το μεγάλο μίξερ ή ένα μίξερ χειρός, μέχρι να ξεκινήσει να σφίγγει. Όταν δυσκολέψει και άλλο, συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι! Μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή μεν, άλλα να πλάθεται χωρίς να κολλάει και χωρίς να απλώνει!
Πλάθουμε στα σχέδια που μας αρέσουν και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.Τα πλάθετε πολύ μικρά και τα βάζετε με απόσταση γιατί φουσκώνουν
Δείτε ακόμη Τα πασχαλινά κουλουράκια από τον Άκη Πετρετζίκη
Λιώνουμε ένα κρόκο σε βαθύ πιάτο και τον αραιώνουμε με δυο κουταλάκια νερό. Αλείφουμε με πινέλο και ψήνουμε ώσπου να ροδίσουν ομοιόμορφα!
Σηκώνουμε με προσοχή ενα κουλούρι, να δούμε αν έχει ψηθεί από κάτω και έχει πάρει ωραίο χρώμα! Καλό είναι να ψήσουμε σε λαμαρίνες αλουμινένιες. Τα ανοξείδωτα ταψιά δεν ψήνουν καλά από κάτω και τα σκούρα του ίδιου του φούρνου, τα καίνε εύκολα
τα έψησα στα ταψιά του φούρνου με λαδόκολλα 2 ταψιά μαζί στους 150 με αέρα για 20 λεπτά περίπου. Ξέχασα να γράψω βάζουμε τη μαστίχα με το μαχλέπι και λίγη ζάχαρη να σπάσει και τη προσθέτουμε την ώρα που θα ρίξουμε και την αμμωνία
Σημείωση
Οι αρχάριες καλό θα είναι να ψήσουν το πρώτο ταψί πριν φτιάξουν τα υπόλοιπα. Στο πρώτο δεκάλεπτο θα δείτε αν απλώνουν πολύ, οπότε θα χρειαστούν λίγο αλεύρι ακόμη. Τα κουλουράκια αυτά φουσκώνουν αρκετά και δεν απλώνουν.
Αν δεν σας αρέσει η αμμώνια μπορείτε να την αντικαταστησετε με την ίδια ποσότητα σόδας
Θεωρώ πως φέτος έφτιαξα τη καλύτερη συνταγή για κλασικά Πασχαλινά κουλουράκια σαν της γιαγιάς.
Μυστικά για τα καλύτερα κλασικά Πασχαλινά κουλουράκια
Όταν χτυπάτε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί, χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική, όπου τα χτυπάτε έντονα μέχρι το μείγμα να γίνει ανοιχτόχρωμο και αφράτο στην υφή. Αν προσέξετε αυτό το σημείο, αντίστοιχα και τα κουλουράκια σας θα βγουν πιο ανοιχτόχρωμα και αφράτα, αντί για σκούρα και επίπεδα. Η διαδικασία αυτή θα σας πάρει περίπου 5 λεπτά χτύπημα με το μίξερ.
Μερικά κουλουράκια πρέπει να βγουν τραγανά και άλλα πιο μαλακά. Αν τα κουλουράκια σας ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, τότε για να έχετε το μαλακό, μαστιχωτό αποτέλεσμα πρέπει να τα ψήσετε λιγότερο. Βγάλτε τα από τον φούρνο μόλις οι άκρες τους αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και το κέντρο τους μοιάζει όχι καλά ψημένο.
Αφήστε τα στο ταψί για 5-10 λεπτά ακόμη πριν τα βγάλετε από εκεί, έτσι ώστε να τελειώσουν το ψήσιμό τους, χωρίς να παραψηθούν.
Αν τα ξεχάσετε και τα βγάλετε από το φούρνο αργότερα απ’ ό,τι πρέπει, μην τα αφήσετε στο ταψί. Τοποθετήστε τα σε μια σχάρα και αφήστε τα να κρυώσουν εκεί, ώστε να μην συνεχίσουν να ψήνονται
Για να γίνουν τέλεια και να μην απλώσουν όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματιου. Επίσης να αφήσετε τη ζύμη να ηρεμήσει για κάνα μισάωρο