Close
Κλασική λαγάνα με ταχίνι_

Συνταγή για κλασική λαγάνα με ταχίνι χωρίς λάδι.Με νερομέλο και σουσάμι που κάνουν την λαγάνα τραγανή  και αρωματική. Σκέτη ή με ελιές και ντοματίνια.

Αυτή η κλασική συνταγή για λαγάνα με ταχίνι είναι πραγματικά η καλύτερη συνταγή για λαγάνα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Φτιάχνουμε τη λαγάνα με ταχίνι για να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου λάδι.  Για να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς που νηστεύουν και από το λάδι να φάνε.

Είναι λοιπόν μία νηστίσιμη προσέγγιση για τις παραδοσιακές λαγάνες, σαν αυτές που έφτιαχναν τα παλιά χρόνια οι παραδοσιακοί φούρνοι στα χωριά. Είναι εξαιρετική και αυτή η επάλειψη σε συνδυασμό με το ταχίνι κάνει την γεύση της απίθανη!

Δείτε ακόμα Συνταγή για παραδοσιακή λαγάνα όπως του φούρνου (βίντεο)

Είναι πραγματικά υπέροχη και αξίζει να  δοκιμάσετε να την φτιάξετε μόνη σας φέτος. Γιατί πως να το κάνουμε αλλιώς; είναι τα αγοραστά αλλιώς να μοσχομυρίσει το σπίτι μας σπιτική λαγάνα.  Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής: 

Εκτέλεση για την κλασική λαγάνα με ταχίνι

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ 1 κούπα χλιαρό νερό ,το μέλι και τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν καλά. Στη συνέχεια Προσθέτουμε  2 κουταλιές της σούπας αλεύρι σκληρό και αφήνουμε για 10-15 λεπτά έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε  την άλλη κούπα με το χλιαρό νερό μαζί με το ταχίνι πολύ  καλά για να διαλυθεί το ταχίνι.
Το ρίχνουμε στο μείγμα με τη μαγιά και μέσα στον κάδο του μίξερ.

Σε μέτρια ταχύτητα ανακατεύοντας καλά προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε δέκα λεπτά περίπου και μέχρι να έχουμε  μια ελαστική και αφράτη ζύμη.  Στη συνέχεια, αφήνουμε τη ζύμη μας να ανέβει.

Σε αυτή τη φάση μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη μας στο ψυγείο

Σε αυτή τη φάση μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη μας στο ψυγείο,καλά κλεισμένη και να ζυμώσουμε το πρωί. Ετσι ώστε να έχουμε την Καθαρά Δευτέρα, φρέσκια ζεστή λαγάνα .

Σε αυτή την περίπτωση. Βγάζουμε πρωί πρωί το ζυμαρι για τη λαγάνα απο τοψυγείο, το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια ζυμώνουμε τις λαγάνες μας. Μόλις ζυμώσουμε, τις  αφήνουμε λίγο να φουσκώσουν και πατάμε με τα δάχτυλα.

Αλείφουμε με το νερόμελο και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.  Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 190 βαθμούς στις  αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.
Μπορούμε να γαρνίρουμε τη λαγάνα μας με ελιές θυμάρι και σουσάμι……ή με ντοματινια και αρωματικά….πριν ψήσουμε.

Αν θέλετε να κάντε λαγάνα με ντοματίνια

Κλασική-λαγάνα- με-ταχίνι-ντοματινια
Κόβετε στα δύο μικρά ντοματίνια, τα βάζετε σε ταψάκι πάνω σε  λαδόκολλα. και τα πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη, αλάτι, θυμάρι, βασιλικό και ελάχιστο σκόρδο σε σκόνη .

Τα ψήνεται μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς , και τα άφηνετε να κρυώσουν, Μετά τα βάζετε  στην λαγάνα  αφού τις κάνετε τα βαθουλώματα.
Πασπαλίζετε με έξτρα μυρωδικά και ψήνετε.

Για λαγάνες με ελιές

Απλά κάνετε βαθουλώματα κόβεται ελιές και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία.

Tips για την κλασική λαγάνα με ταχίνι

Οι ποσότητες των υλικών αντιστοιχούν σε δύο λαγάνες.

Μπορείτε να γαρνίρετε Με ελιές και θυμάρι ή ρίγανη ή με
Ντοματίνια και μυρωδικά ( αναγράφω στην εκτέλεση).

Δεν παραλείπουμε την επάλειψη της λαγάνας με το νερόμελο και το σουσάμι.

Δείτε με ένα κλικ εδώ τις καλύτερες συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα

Αν φτιάξετε τη συνταγή, μην ξεχάσετε να μας στείλετε φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook! Χαιρόμαστε πολύ όταν μας στέλνετε σε μήνυμα τις παρασκευές σας και διαβάζουμε τα καλά σας λόγια.

Καλή Καθαρά Δευτέρα και καλή Σαρακοστή σε όλους με υγεία.

Κλασική_ λαγάνα_ με ταχίνι_  λαγάνα_ με ταχίνι_

Δείτε και εδώ όλες τις συνταγές για σπιτική λαγάνα

Κλασική_ λαγάνα_ με ταχίνι_Συνταγή_

Η συνταγή είναι της φίλης μας Tzela Antonopoulou

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr