Συνταγή για αφράτη σπιτική πάστα αμυγδάλου της γιαγιάς σαν αυτές που τρώγαμε στα παλιά ζαχαροπλαστεία. Με όλα τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία.
- ζαχαρη 100 γραμμάρια
- κορν φλαουρ 45 γραμμάρια
- αυγα 2
- Γάλα φρέσκο 500 ml
- βανίλια 2
- βουτυρο 1 κουταλιά της σούπας
Υλικά
- ζαχαρη 125 γραμμάρια
- αυγα 5
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 155 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 1.5 κουταλάκι του γλυκού
- βανίλια 2
Για το παντεσπάνι
- κρεμα γαλακτος 500 ml
Για τη σανιτιγί
- φιλέ αμυγδάλου 150 γραμμάρια περίπου
- κερασια 5-6 γλασέ
Για την διακόσμηση
Οι παλιές γενιές θα θυμούνται σίγουρα αυτό που θα πω. Όταν θέλαμε να βγούμε πηγαίναμε σε ζαχαροπλαστεία αντί για καφετέριες. Και φυσικά οι περισσότεροι από εμάς διαλέγαμε ή σοκολατίνα ή πάστα αμυγδάλου.
Αφράτες Πάστες αμυγδάλου με γέμιση κρέμα σοκολάτας – βανίλιας !
Όμως οι παλιές πάστες αμυγδάλου από τα ζαχαροπλαστεία, δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές. Γι’ αυτό και θα δούμε την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή παρακάτω.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την κλασική πάστα αμυγδάλου της γιαγιάς:
Εκτέλεση για την κρέμα
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τα αυγά και το φρέσκο γάλα και βράζουμε μέχρι να πήξει ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πήξει αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε τις βανίλιες και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και σκεπάζουμε με μεμβράνη, ακουμπώντας η μεμβράνη την κρέμα για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και μέχρι να κρυώσει τελείως φτιάχνουμε το παντεσπάνι.
Εκτέλεση για το παντεσπάνι
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά για 10 λεπτά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Στη συνέχεια με μία κουτάλα ανακατεύουμε απαλά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί το βάζουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό, περίπου 35 εκατοστών. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά στις αντιστάσεις.
Εκτέλεση για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε την ζάχαρη και το νερό και βράζουμε για 1 λεπτό μετρώντας από το σημείο βρασμού. Βάζουμε το σιρόπι στην άκρη.
Οδηγίες για τη συναρμολόγηση
Αρχικά χτυπάμε τα 250 ml κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Μέσα στη κρέμα μας ρίχνουμε σε δόσεις τη σαντιγί και ανακατεύουμε. Κόβουμε το παντεσπάνι σε δύο κομμάτια με ένα μαχαίρι ή κλωστή.
Πάνω σε λαδόκολλα βάζουμε το ένα κομμάτι παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε. Βάζουμε τη μισή κρέμα, σκεπάζουμε με το άλλο παντεσπάνι και σιροπιάζουμε και πάλι. Από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Στρώνουμε καλά την κρέμα και βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 3 ώρες μέχρι να παγώσει. Κόβουμε σε πάστες. Χτυπάμε τα άλλα 250 ml κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
Πάστα αμυγδάλου με φράουλες
Παίρνουμε κάθε πάστα παγωμένη και την αλείφουμε γύρω γύρω με την σαντιγί. Έπειτα πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου το οποίο το έχουμε ψήσει για 15 λεπτά και διακοσμούμε με κερασάκια.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Sandy Zeus
και την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr