H κλασικη συνταγή για Πασχαλινά αφράτα τσουρέκια με ίνες και κλωστες που παραμένουν αφράτα και είναι καλύτερα από τα αγοραστά
από τη φίλη μας Kiki Kyriaki καλύτερα και από του φούρνου!
- αυγα 12
- αλεύρι για τσουρέκια 4 κιλά περίπου
- βούτυρο γάλακτος 250 γραμμάρια αγελάδος
- σπορέλαιο 250 ml
- ζαχαρη 1 κιλό
- μαγιά 200 γραμμάρια νωπή
- Γάλα φρέσκο 600 ml
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι Από 2 πορτοκάλια
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 2 πορτοκάλια
- Κακουλέ 16 γραμμάρια
- μαχλέπι 2 φακελάκια
- μαστιχα 1 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
- αλατι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Υλικά
- κρόκους αυγού 3
Για το άλειμμα
- σουσαμι Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Τσουρέκια αφράτα με κλωστές: Όλα τα μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Το Πάσχα πλησιάζει και το αγαπημένο μας Πασχαλινό γλυκό είναι το τσουρέκι. Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε αφράτο τσουρέκι που μοσχοβολάει βούτυρο και μαχλέπι, σαν τα τσουρέκια που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Τα πιο αφράτα, αυθεντικά τσουρέκια.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα τσουρέκια:
Εκτέλεση για τα τσουρέκια
Αρχικά ζεσταίνουμε το φρέσκο γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό. Παίρνουμε τη μισή ποσότητα από το γάλα και το ανακατεύουμε με την νωπή μαγιά. Προσθέτουμε και λίγο αλεύρι για τσουρέκια και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να φουσκώσει.
Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο φρέσκο γάλα, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κακουλέ, το σπορέλαιο, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το αλάτι. Στο τέλος προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το αλεύρι για τσουρέκια και ζυμώνουμε.
Λιώνουμε το βούτυρο και προσέχουμε να μην είναι καυτό. Κάνουμε διπλώματα στη ζύμη με το βούτυρο. Αν η ζύμη κολλάει δεν προσθέτουμε αλεύρι παρά μόνο λαδώνουμε τα χέρια μας. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος και καλά σκεπασμένη τη ζύμη να φουσκώσει.
Τσουρέκια με Πορτοκαλάδα του Παναγιώτη Παπαδάκη
Μόλις διπλασιαστεί πλάθουμε σε κορδόνια τη ζύμη και πλέκουμε πλεξούδες. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και τα τοποθετούμε ενωμένα. Τα αλείφουμε με τους κρόκους αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 160 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30-35 λεπτά.
Tips για τα τσουρέκια
Προσθέτουμε ακόμη 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη αν τα θέλουμε πιο γλυκά. Τα τσουρέκια σε τεμάχια, βγαίνουν ανάλογα με τα γραμμάρια και το σχήμα που θα δώσετε. Δεν ψήνουμε παραπάνω από 35 λεπτά.
Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr