Συνταγή για αφράτο κωκ ταψιού με φρυγανιές, βελούδινο γλάσο σοκολάτας και σιρόπι
από τη φίλη μας Souki Simeonidou, για κέρασμα, για το γλυκό όλης της οικογένειας ή το Κυριακάτικο τραπέζι.
- φρυγανιά 2 συσκευασίες σικάλεως
- Γάλα φρέσκο 300 ml περίπου
- βανίλια 1 κάψουλα
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
Υλικά
- κρέμα αραβοσίτου 1 φακελάκι
- Γάλα φρέσκο 660 ml
- λεμονι Ξύσμα από 1/2
- βούτυρο γάλακτος 1 κουταλιά της σούπας αγελαδινό
Για τη κρέμα
- Γάλα φρέσκο 80 ml καυτό
- κουβερτουρα 160 γραμμάρια
- ηλιέλαιο 1 κουταλιά της σούπας
Για τη γκανάζ
- σιρόπι 200 ml περίπου από γλυκό του κουταλιού
Για την επάλειψη
Το γλυκό του Σαββάτου: Κωκ ταψιού
Λατρεύουν τα κωκάκια, γι’ αυτό και δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε σε αυτή την πρωτότυπη και πανεύκολη συνταγή για γλυκό ψυγείου, που στην ουσία είναι κωκ ταψιού. Λιώνει στο πιρούνι και πραγματικά θα ξετρελάνει όλη την οικογένεια, ενώ για να το φτιάξετε δε θα κουραστείτε ιδιαίτερα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το κωκ ταψιού με φρυγανιές:
Εκτέλεση για το κωκ ταψιού με φρυγανιές
Παίρνουμε ένα πυρέξ 24×24 εκατοστών και το βάζουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε το φρέσκο γάλα για τις φρυγανιές με την βανίλια και την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και η βανίλια. Βουτάμε για πολύ λίγο τις φρυγανιές στο μείγμα και στρώνουμε στο πυρέξ μία στρώση φρυγανιές.
Φτιάχνουμε την κρέμα αραβοσίτου με το φρέσκο γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και μόλις πήξει, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο γάλακτος.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, ακουμπώντας η μεμβράνη την κρέμα για να μη κάνει κρούστα. Περιμένουμε να κρυώσει σκεπασμένη η κρέμα και χτυπάμε λίγο στο μίξερ για να αφρατέψει.
Σπέσιαλ κωκ , Αφράτο γλυκό εντυπωσιακό ,Θεϊκό !!!
Στρώνουμε τότε την κρέμα πάνω από τις φρυγανιές στο πυρέξ και την απλώνουμε καλά. Βουτάμε άλλη μία στρώση φρυγανιές στο γάλα με τη βανίλια και τις στρώνουμε πάνω από την κρέμα. Φτιάχνουμε την γκανάζ, ζεσταίνοντας πολύ καλά το φρέσκο γάλα μέχρι να γίνει καυτό.
Λιώνουμε τη κουβερτούρα στο καυτό γάλα και έπειτα προσθέτουμε το ηλιέλαιο για να γυαλίσει. Στρώνουμε από πάνω την γκανάζ στο παγωμένο γλυκό και βάζουμε το κωκ στο ψυγείο. Μόλις παγώσει η γκανάζ, αλείφουμε με το σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας.
Tips για το κωκ ταψιού με φρυγανιές
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι φρυγανιές έχουμε.
Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr