Συνταγή για Μοναστηριακά κόλλυβα για το Ψυχοσάββατο, για εννιάμερα και για μνημόσυνο. Πως τα φτιάχνουμε, πως τα στολίζουμε και τι συμβολίζει το κάθε υλικό στα κόλλυβα.
- αμυγδαλόψιχα 1 φλυτζάνι σκόνη
- φρυγανιά 1 φλ
- καρυδια 2 φλ χοντροκομμένο
- σταφίδες 2 φλ
- φουντουκι 1/2 φλ χοντροκομμένο
- αμυγδαλα 2 σακουλάκια καθαρισμένα ωμά
- λεμονι ελάχιστο ξύσμα
- κουλουρακια 1/2 φλυτζάνι τριμμένο σε σκόνη πορτοκαλιού
- κανελά Κατά βούληση
- γαρίφαλο Κατά βούληση
- ζαχαρη Αρκετή
- φρυγανιά Αρκετή
- σουσαμι Κατά βούληση καβουρδισμένο
- κουφέτα λίγα ασημένια
- αμυγδαλα Κατά βούληση ωμά
- σταφίδες Κατά βούληση
- ροδι Κατά βούληση
- γκρανμπερις Κατά βούληση
Για το μείγμα
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε πως φτιάχνουμε κόλλυβα για το Ψυχοσάββατο και μάλιστα την μοναστηριακή συνταγή, πως πρέπει να τα στολίσουμε και φυσικά τι συμβολίζει το κάθε υλικό.
Τα κόλλυβα είναι από τα παλιά χριστιανικά έθιμα που διατηρήθηκε στην ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και συνδέεται άμεσα με τους ανθρώπους που έχουν φύγει από την ζωή. Τα κόλλυβα είναι στην ουσία βρασμένο σιτάρι. Κατά κανόνα σήμερα έχουν την μορφή στολισμένου δίσκου με ξηρούς καρπούς, όπως είναι τα αμύγδαλα, τα φουντούκια κι άλλα. Σε όλα τα μέρη στην Ελλάδα φτιάχνουμε κόλλυβα για το Ψυχοσάββατο για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας.
Τα κόλλυβα συνηθίζουμε να τα προσφέρουμε στους παρευρισκόμενους στα μνημόσυνα ή να τα μοιράζουμε στην γειτονιά για την ψυχή του νεκρού. Το έθιμο απαιτεί τα κόλλυβα να προσφερθούν δωρεάν.
Δείτε ακόμα Κόλλυβα κυκλαδίτικα
Μπορεί να μην το γνωρίζατε αλλά κάθε υλικό στα κόλλυβα έχει την δική του σημασία. Συγκεκριμένα το σιτάρι συμβολίζει την γη και τις ψυχές των νεκρών. Το ρόδι είναι συνδεδεμένο με τον Άδη και την Περσεφόνη, αφού με αυτό κατάφερε να κρατήσει την Περσεφόνη στον Κάτω Κόσμο.
Κατά τους χριστιανούς το ρόδι συμβολίζει την λαμπρότητα του παραδείσου. Τα ασπρισμένα αμύγδαλα συμβολίζουν τα γυμνά οστά και μας υπενθυμίζουν την μοίρα που θα έχουμε όλοι. Τα μπαχαρικά είναι τα αρώματα αυτού του κόσμου.
Δείτε ακόμη Συνταγή για πρόσφορο με την ευχή
Ο μαϊντανός ή και ο δυόσμος είναι η ευχή για την ανάπαυση του νεκρού. Οι ξηροί καρποί είναι η ζωή που αναπαράγεται, το τρίμμα από τα στραγάλια, την φρυγανιά ή το αλεύρι, συμβολίζει το ελαφρύ χώμα, η σταφίδα, συμβολίζει τον Χριστό και το αμπέλι ενώ η ζάχαρη τον γλυκό παράδεισο.
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε την καλύτερη συνταγή για κόλλυβα για το Ψυχοσάββατο και μνημόσυνα . Μία εύκολη συνταγή για κόλλυβα με όλα τα μυστικά της για να αναπαυθούν οι νεκροί μας. Διαβάστε παρακάτω:
Κόλλυβα για το Ψυχοσάββατο εκτέλεση
Εκτέλεση για το σιτάρι
Για να φτιάξουμε κόλλυβα για το Ψυχοσάββατο στην αρχή καθαρίζουμε και πλένουμε το σιτάρι. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο νερό, ρίχνουμε το σιτάρι να πάρει μία βράση και πετάμε το πρώτο νερό. Σε μία δεύτερη κατσαρόλα έχουμε βραστό νερό και συνεχίζουμε τον βρασμό προσθέτοντας μία κουταλιά αλάτι για περίπου 1,1/2 ώρα να βράσει καλά.
Ο σπόρος, πρέπει να ξανθίσει και να γίνει σχεδόν διπλάσιος. Φυσικά πρέπει να δοκιμάσουμε αν είναι και μαλακός. Προς το τέλος, θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό, το οποίο θα είναι πάντα ζεστό. Σουρώνουμε καλά και αφήνουμε για 1/2 ώρα στο σουρωτήρι το στάρι.
Στην συνέχεια το απλώνουμε σε απορροφητικό τραπεζομάντηλο για περίπου 6 ώρες για να “τραβήξει” . Θέλουμε να στεγνώσει πολύ και να μην είναι υγρό. Σε αυτήν την φάση αν δεν έχουμε μεγάλο μνημόσυνο ίσως χρειαστεί να το χωρίσουμε σε 4-5 σακουλάκια, και να τα βάλουμε στην κατάψυξη. Το χρησιμοποιούμε όταν το χρειαζόμαστε.
Εκτέλεση για το μείγμα (στο κιλό)
Βάζουμε τα καρύδια, τα φουντούκια, την αμυγδαλόσκονη, τις σταφίδες, την κανέλα, το γαρίφαλο και το τριμμένο κουλουράκι μαζί με την φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας με τα χέρια μας. Οι σκόνες δεν πρέπει να είναι υπερβολικές γιατί στεγνώνουν το σιτάρι απορροφώντας την υγρασία του και το κάνουν σκληρό.
Αν δεν θέλουμε να βάλουμε όλα τα παραπάνω υλικά, αρκούν μόνο τα καρύδια, οι σταφίδες και η φρυγανιά. Τα ανακατεύουμε λοιπόν και είναι έτοιμο το μείγμα μας όταν έχει λίγη υγρασία στα χέρια αλλά δεν κολλάει. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να τρίψουμε 1-2 φορές λίγο το ξύσμα λεμονιού, γιατί δίνει υπέροχο άρωμα αρκεί να είναι τόσο όσο.
Δείτε ακόμη Συνταγή για άρτο και αρτοκλασία από τη Γκόλφω Νικολού
Μέσα στο μείγμα δεν βάζουμε ζάχαρη γιατί κάνουμε τα κόλλυβα να κολλάνε. Δοκιμάζουμε αν μας αρέσει η γεύση και συμπληρώνουμε ή αφαιρούμε ότι δεν μας αρέσει. Στην συνέχεια βάζουμε το σκεύος και το ισιώνουμε, το πατάμε με τα χέρια μας για να μην έχει τρυπούλες.
Από πάνω βάζουμε μία παχιά στρώση φρυγανιάς την οποία την έχουμε αλέσει. Την φρυγανιά την βάζουμε για να μην βγει η υγρασία στην ζάχαρη και την κοκκαλώσει. Ισιώνουμε τα κόλλυβα με την λαδόκολλα.
Δηλαδή βάζουμε την λαδόκολλα στο μέγεθος του σκεύους και με τα χέρια μας το σιδερώνουμε για να γίνει ίσιο και συμπαγές. Από πάνω βάζουμε την ζάχαρη, την οποία έχουμε περάσει στο μούλτι. Ισιώνουμε και πατάμε και πάλι, καλά με την λαδόκολλα και τα κόλλυβα.
Από πάνω στολίζουμε με ό,τι θέλουμε και όπως θέλουμε. Ο Σταυρός είναι απαραίτητος όπως και τα αρχικά του ονόματος.
Tips για τα πιο νόστιμα κόλλυβα για το Ψυχοσάββατο
Τα υλικά αναλογούν σε ένα κιλό σιτάρι. Το σουσάμι το καβουρδίζουμε και το περνάμε από το μούλτι. Ξύσμα λεμονιού βάζουμε μόνο για την εσάνς και πρέπει να είναι πολύ λίγο. Τα ωμά καθαρισμένα αμύγδαλα πωλούνται έτοιμα στα supermarket. 3 κουταλιές γεμάτες κάθε μερίδα, γύρω στα 130 -150 μερίδες.
Στην συνταγή χρησιμοποιήθηκε κρυσταλλική ζάχαρη που την περάσαμε από το μούλτι. Άλλοι βάζουν άχνη, άλλοι πούδρα αμυγδάλου.
Δείτε ακόμη Ψυχοσάββατο 2021: Πόσα είναι, πότε πέφτουν για το 2021 και γιατί φτιάχνουμε κόλλυβα
Φτιάξτε τη συνταγή της φίλης μας El Sial
που την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα :Το ηχητικό ντοκουμέντο με την Μουρτζουκου στα όρια της τρέλας που σόκαρε όλη την Ελλάδα
- Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 04/11/2024 ως 10/11/2024 για όλα τα ζώδια
- Νεύτωνας : Η ανατριχιαστική προφητεία του 1704 για το τέλος του κόσμου
- Καταγγελία για ιερέα : Ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και έβγαινε έξω
- Ο Τιμωρός επόμενα επεισόδια : 14, 15