Συνταγή για Κολοκύθια με κιμά και μπεσαμέλ σαν παπουτσάκια για όσους δεν τρώνε τη μελιτζάνα. Ένα καλοκαιρινό λαδερό φαγητόπου μπορεί να σταθεί και σαν ορεκτικό σε τραπέζι.
- κολοκυθάκια 1-2 κιλά
Υλικά
- ελαιολαδο 6-7 κουταλιές της σούπας
- κρεμμυδι 1
- σκορδο 1 σκελίδα
- ζαχαρη 1 πρέζα
- κανελά 1/4 κουταλάκι του γλυκού
- γαρίφαλο 1/4 κουταλάκι του γλυκού
- κιμάς ανάμεικτος 300 γραμμάρια περίπου
- σάλτσα ντομάτας 400 γραμμάρια κονκασέ
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Για τον κιμά
- βουτυρο 20 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 20 γραμμάρια
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- Γάλα φρέσκο 200 ml πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
- γραβιέρα 50 γραμμάρια τριμμένη
- κρόκους αυγού 2
- μοσχοκάρυδο 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο
Για τη μπεσαμέλ
Κολοκυθάκια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο
Τα παπουτσάκια είναι από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά, τώρα που οι μελιτζάνες είναι σκέτο γλύκισμα. Όμως δεν είναι κακό να πειραματιζόμαστε. Γι’ αυτό και ήρθε η στιγμή να απολαύσετε κολοκυθάκια με κιμά ή διαφορετικά παπουτσάκια με κολοκυθάκια. Για να κάνετε μία αλλαγή ή σε περίπτωση που δεν σας αρέσει η μελιτζάνα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα κολοκυθάκια με κιμά:
Εκτέλεση για τα κολοκυθάκια με κιμά
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC στον αέρα. Κόβουμε τα κολοκυθάκια στα 2 κατά μήκος, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις χαράζουμε σε αρκετά σημεία σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς να σκίσουμε τη φλούδα.
Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω και τις ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε από τον φούρνο και τα μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ με τη φλούδα προς τα κάτω.
Με ένα κουτάλι πατάμε ελαφρά τη σάρκα ώστε να δημιουργήσουμε μία ‘’υποδοχή’’ για να μπει ο κιμάς. Τα βάζουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει ξεκινάμε να σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο, μέχρι να μαραθούν.
Τα muffins του Καλοκαιριού: Αλμυρά κεκάκια με κολοκυθάκια
Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να γίνει ο κιμάς από ροζ γκρι. Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας κονκασέ, λίγο νεράκι έτσι ώστε να βγει ζουμερός, την κανέλα, το γαρίφαλο, την ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Βράζουμε μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα και σβήνουμε την φωτιά. Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με τον κιμά και ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Προσθέτουμε το γάλα σε 5 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση μέχρι να προσθέσουμε την επόμενη. Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα και βγουν οι πρώτες φουσκάλες αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, τους κρόκους και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Frittata με κολοκυθάκια, πιπεριές και φέτα
Απλώνουμε την μπεσαμέλ με ένα κουτάλι πάνω στα κολοκυθάκια και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Από πάνω περιχύνουμε με όσο κιμά ή σάλτσα μας περίσσεψε. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Οι φωτογραφίες είναι από τη φίλη μας Souki Simeonidou
Την είδαμε στην ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή