Φέτος θα είναι η χρονιά σου! Ακολουθώντας τα παρακάτω tips, θα καταφέρεις να φτιάξεις με τα χεράκια σου τα πιο νόστιμα μελομακάρονα και κουραμπιέδες… Ακολούθησε τα tips και… καλή απόλαυση:
Κουραμπιεδές
1. Τα σωστά υλικά
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Εκείνο που χαρακτηρίζει πρωτίστως τον κουραμπιέ είναι η βουτυράτη μυρωδιά του. Οπότε πρέπει να επιλέξετε ένα καλό βούτυρο γάλακτος (το βρίσκετε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε βαζάκια, ενώ συνήθως προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα), αφού αυτό είναι που δίνει στον κουραμπιέ την χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του. Θυμηθείτε ότι όταν θα το χρησιμοποιήσετε, πρέπει να είναι κρύο, σε στερεή μορφή, ώστε οι κουραμπιέδες να γίνουν τραγανοί. Αν πάλι προτιμήσετε να τους φτιάξετε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, χρησιμοποιήστε ένα ελαιόλαδο ποιοτικά ελεγμένο και ελαφρύ. Αν το ελαιόλαδο έχει τσαγκή γεύση, αυτή θα περάσει και στους κουραμπιέδες. Επίσης, τα αμύγδαλα που θα προσθέσετε, ολόκληρα ή ψιλοκομμένα, πρέπει πάντα να είναι καβουρντισμένα. Αν, βέβαια, θέλετε να φτιάξετε κουραμπιέδες σε διάφορα σχήματα χρησιμοποιώντας κουπ-πατ, τότε θα παραλείψετε τα αμύγδαλα.
2. Το σωστό ζύμωμα
Το αν γίνουν αφράτοι ή όχι εξαρτάται από το ζύμωμα και το ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε σταθερό μίξερ για να αναμείξετε τα υλικά. Πολύ βασικός κανόνας είναι να χτυπήσετε στην πιο υψηλή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να αφρατέψουν καλά και να γίνει αφράτος ο κουραμπιές. Πριν προσθέσετε το αλεύρι κατεβάστε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά ρίξτε το αλεύρι, σε δόσεις, ώστε να αναμειχθεί απαλά και να μην καταστρέψει το υπέροχο αφράτο μείγμα βουτύρου. Θυμηθείτε ότι όλα τα υλικά πρέπει να ζυμωθούν τόσο όσο.
3. Το ψήσιμο
Το ψήσιμο των κουραμπιέδων πρέπει να γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία και μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς οι κουραμπιέδες. Παρατηρήστε το χρώμα των κουραμπιέδων σας: πρέπει να είναι λευκό, ενώ η υφή τους μέτρια τραγανή και όχι σκληρή και τραχειά.
3. Το άχνισμα
Το σωστό άχνισμα γίνεται όταν οι κουραμπιέδες είναι κρύοι και όχι μόλις βγουν από τον φούρνο. Πρώτα τους ραντίζουμε με ανθόνερο και στη συνέχεια τους βουτάμε στο μπολ με την άχνη ώστε να κολλήσει καλά πάνω τους.
4. Η διατήρηση
Πάντοτε διατηρούμε τους κουραμπιέδες σκεπασμένους, ώστε να μπορούμε να τους απολαμβάνουμε με τη σωστή υφή τους. Αν μας περισσέψουν κουραμπιέδες μετά το τέλος των γιορτών, τους διατηρούμε σε κουτιά ή βάζα ερμητικά κλειστά.
Μελομακάρονα
– Το λάδι που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να είναι ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας.
– Το αλεύρι που θα ρίξεις θα πρέπει να είναι καλά κοσκινισμένο
– Μην ξεχνάς να δοκιμάζεις το καρύδι πριν το χρησιμοποιήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι πικρό.
– Όσο περισσότερη ώρα ζυμώνεις τα μελομακάρονα, τόσο πιο σφιχτά θα γίνουν. Ζύμωσε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και ευθύς αμέσως άρχισε να τα πλάθεις.
– Φρόντισε όλα τα μελομακάρονα να έχουν περίπου το ίδιο σχήμα, ώστε να ψηθούν και να σιροπιαστούν ομοιόμορφα.
– Είκοσι με εικοσιπέντε λεπτά είναι αρκετά για να ψηθούν σωστά. Το χρώμα τους πρέπει να είναι χρυσοκαστανό.
– Πρόσεχε την ποσότητα μπαχαρικών που θα προσθέσεις. Αν σου ξεφύγει περισσότερη ποσότητα γαρύφαλλου, τα μελομακάρονα θα πικρίσουν αμέσως.
– Σχημάτισε γραμμούλες ή τετραγωνάκια πάνω στο μελομακάρονο με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Απλώς πίεσε ελαφρώς το ζυμωμένο μελομακάρονο και δημιούργησε το σχέδιο που θες.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Αποχωρεί πασίγνωστος πρωταγωνιστής από τη σειρά και μόλις το ανακοίνωσε
- Ανακαλούνται γαριδάκια – Μεγάλος κίνδυνος για την υγεία
- Σχολεία : Τι θα ισχύει με τις απουσίες λόγω γρίπης
- Ζωή Ναλμπάντη : “Γέννησα τη μία μου κόρη στο χαλάκι του μπάνιου, ο άνδρας μου έκοψε τον ομφάλιο λώρο”
- Η Γη της Ελιάς : Το κάνεις όλο και χειρότερο Στάθη- Η Ιουλία τον κατακεραυνώνει