Υλικά
½ φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι βούτυρο
2 αυγά
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
½ φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
½ φλιτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι γάλα
Ελάχιστο αλάτι (όσο πιάνουν τα δάκτυλα)
1 κουταλιά σούπας κανέλα
½ κουταλάκι γλυκού
γαρύφαλλο
Περίπου 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3,5 κουταλάκια γλυκού
μπέικιν (1 φακελάκι)
Για το τύλιγμα
2-3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη, άλλες τόσες
λευκή κρυσταλλική, ½ κουταλιά κανέλα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τις ζάχαρες σε μπολ ανάμειξης , και το αλεύρι με το μπέικιν , το αλάτι και τα μπαχαρικά σε ένα άλλο. Προσθέτουμε το λάδι και το βούτυρο στις ζάχαρες και χτυπάμε με το χέρι ή με το μίξερ μέχρι να διαλυθούν σχεδόν. Προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα .
Μετράμε την μισή κούπα μέλι , την απογεμίζουμε με το γάλα και ανακατεύουμε να διαλυθεί κάπως και να αραιώσει το μέλι. Το προσθέτουμε στο μείγμα μας. Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στα υγρά μας. Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί χωρίς να παραζυμώσουμε.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή . Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι ή να χρειαστεί 1-2 κουταλιές ακόμη. Λόγω του μελιού είναι κάπως κολλώδης αλλά δεν πρέπει να την κάνουμε σκληρή. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για ½ ώρα.
Παίρνουμε ένα κομμάτι σαν μεγάλο πορτοκάλι και ανοίγουμε φυλλαράκι πάχους ½ cm περίπου. Αν χρειαστεί αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο. Με κουπ πατ κόβουμε μπισκότα στα σχήματα που μας αρέσουν και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι στρωμένο μα χαρτί ψησίματος.
Πριν τα φουρνίσουμε τα πασπαλίσουμε με το μείγμα ζάχαρης .
Τα ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά (ανάλογα με το πάχος της ζύμης) .
Πηγή : cretangastronomy.gr