Κρίταμο τουρσί. Σπιτικό Κρίταμο τουρσί για τις σαλάτες μας και τα φαγητά μας.
Το κρίταμο, είναι το βότανο των αρχαίων Ελλήνων και είναι ένα βότανο που υπάρχει άφθονο στην ελληνική επαρχία. Έχει ένα ιδιαίτερο άρωμα και μία πολύ όμορφη γεύση και σίγουρα μπορούμε να απογειώσουμε τις σαλάτες μας αλλά και τα φαγητά μας βάζοντάς το σε αυτά.
Σήμερα λοιπόν θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε κρίταμο τουρσί. Είναι μία πανεύκολη συνταγή με μόλις 3 απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας και φυσικά το κρίταμο. Αν θέλετε λοιπόν να έρθετε σε επαφή με την ελληνική κουζίνα μπορείτε σίγουρα να το δοκιμάσετε.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Κρίταμο τουρσί:
Λίγα λόγια για το κρίταμο
Λένε πως είναι το φάρμακο κατά του γήρατος για το λόγο αυτό διάσημοι γιατροί της αρχαιότητας όπως ο Διοσκουρίδης, ο πατέρας της φαρμακολογίας και βοτανολόγος Πλίνιος είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τον κρίταμο καθώς περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες.
Ιδανικός μεζές για την ρακή και το ούζο, συνοδεύει άριστα σάλτσες για ψάρια και θαλασσινά, χωριάτικες σαλάτες, βραστά λαχανικά. Συνδυάζεται με παξιμάδι, φέτα, γραβιέρα, ομελέτες, μπορείτε να τον απολαύσετε με βρασμένο ρύζι, ρεβίθια , φακές και φασόλια η απλά μονό του σαν κρύα σαλάτα.
Μπορούμε να προσθέσουμε βλασταράκια κρίταμου στις ξιδάτες ελιές, γιατί τους δίνει όμορφο άρωμα, στην τοματοσαλάτα και στην πατατοσαλάτα. Μπορούμε να τον διατηρήσουμε στην άλμη και να τον έχουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Δείτε ακόμα Γλιστρίδα τουρσί : Η συνταγή
Το προϊόν αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο για τον εμπλουτισμό της τοπικής, παραδοσιακής κουζίνας αντικαθιστώντας άλλα υλικά, και θεωρείται “ακαταμάχητο αφροδισιακό”.
Εκτέλεση για το Κρίταμο τουρσί
Αρχικά καθαρίζουμε το κρίταμο από τα ξερά και κίτρινα φύλλα που μπορεί να έχει και κόβουμε το κοτσάνι του πολύ κοντά στα φύλλα όπου είναι πιο δροσερό. Πλένουμε το κρίταμο πολύ καλά και σε μία κατσαρόλα βράζουμε μία κατσαρόλα με νερό. Αφού κοχλάσει προσθέτουμε το κρίταμο και το βράζουμε για 1 λεπτό ακριβώς.
Στην συνέχεια αποσύρουμε το κρίταμο από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε σε μία άλλη κατσαρόλα με δροσερό νερό. Έπειτα το σουρώνουμε. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με καθαρό νερό στην κατσαρόλα και πάλι για 1 λεπτό και μετά ξανά σε δροσερό νερό.
Ετοιμάζουμε την άλμη μας ανακατεύοντας το νερό και το αλάτι μέχρι να λιώσει το αλάτι. Στην συνέχεια προσθέτουμε το ξύδι. Παίρνουμε αποστειρωμένα βάζα και τα γεμίζουμε με τον κρίταμο. Στην συνέχεια γεμίζουμε τα βαζάκια με την άλμη. Στην κορυφή του βάζου ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και είναι έτοιμο.
Tips για το Κρίταμο τουρσί
Μπορούμε να το διατηρήσουμε σε κάποιο δροσερό ντουλάπι. Από τη στιγμή που θα ανοίξουμε το βάζο διατηρείται στο ψυγείο. Το νερό της άλμης θέλουμε να είναι με θερμοκρασία από την βρύση, από την κρύα πλευρά.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Boriana Ilieva
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr