Κρητικά Φαναράκια. Συνταγή για Κρητικά Φαναράκια- γλυκές μυζιθρόπιτες που τις φτιάχνουν για το Πάσχα.
- νερό 1 ποτήρι χλιαρό
- Γάλα φρέσκο 1 ποτήρι
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι
- ζαχαρη 3 κουταλιές της σούπας
- ασπραδια 2
- ηλιέλαιο 1 ποτήρι
- αλευρι 6,5-7 ποτήρια δυνατό
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
Υλικά
Σήμερα θα δοκιμάσουμε Κρητικά Φαναράκια ή πεντανόστιμες μυζηθρόπιτες με γλυκιά γέμιση από ανθότυρο λίγη ζάχαρη και μερικά ακόμη απλά υλικά. Αυτά τα Κρητικά Φαναράκια είναι παραδοσιακά από την Κρήτη και κάνουν πάταγο. Είναι ιδανικα για σχολικό κολατσιό αλλά και για όταν θέλουμε κάτι χορταστικό μέσα στη μέρα.
Τα Κρητικά Φαναράκια που θα φτιάξουμε σήμερα είναι απλά πολύ νόστιμες και αφράτες. Έχουν εντυπωσιακό σχέδιο φαναράκι. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο φύλλο μπορείτε να το γεμίσετε και με άλλα υλικά που θα μοιραστούμε μαζί σας στα tips.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα Κρητικά Φαναράκια
Εκτέλεση για την γέμιση
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το ανθότυρο το οποίο το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Στην συνέχεια προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι, την ζάχαρη, την κανέλα, την κοπανισμένη μαστίχα και το γαρίφαλο. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Εκτέλεση για τα Κρητικά Φαναράκια
Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε το νερό και το γάλα. Διαλύουμε την ζάχαρη και την μαγιά. Στην συνέχεια πασπαλίζουμε από πάνω σε όλη την επιφάνεια ένα ποτήρι αλεύρι. Δεν ανακατεύουμε. Όταν φανούν φουσκάλες πάνω στην επιφάνεια, έχει ενεργοποιηθεί και η μαγιά.
Η μαγιά ενεργοποιείται σε περίπου 1 τέταρτο. Προσθέτουμε τότε τα ασπράδια χτυπημένα και το ηλιέλαιο. Ανακατεύουμε καλά. Σταδιακά ξεκινάμε να προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το αλάτι. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε καλά την ζύμη μας για 1 τέταρτο περίπου.
Ρίχνουμε δύο σταγόνες λάδι στην επιφάνεια της ζύμης. Τυλίγουμε την ζύμη μας σε μεμβράνη και την σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα τουλάχιστον σε ζεστό μέρος. Στην συνέχεια και αφού η ζύμη είναι έτοιμη, την πλάθουμε στον πάγκο εργασίας σε ένα χοντρό μπαστούνι.
Δείτε ακόμα Συνταγή για παραδοσιακές Κρητικές Μυζηθρόπιτες με όλα τα μυστικά τους
Κόβουμε το μπαστούνι μας σε δύο μέρη κατά πλάτος, όπως το κοιτάζουμε. Το ένα κομμάτι το θέλουμε μεγαλύτερο από το άλλο. Τώρα έχουμε δύο μπαστούνια. Έτσι όπως τα βλέπουμε, κόβουμε και τα δύο ταυτόχρονα κατά μήκος, τον ίδιο αριθμό κομματιών.
Σε αυτό το σημείο έχουμε ζευγάρια από κομμάτια ένα μικρό και ένα μεγαλύτερο στο κάθε ζευγάρι. Χωρίς να έχουμε αλλάξει την σειρά πλάθουμε τα κομμάτια μας σε μπαλάκια. Σκεπάζουμε τα μπαλάκια με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα.
Στην συνέχεια παίρνουμε ένα μικρό μπαλάκι κι ένα μεγαλύτερο μπαλάκι και τα ανοίγουμε σε φύλλο με τα χέρια μας. Πάνω στο μεγαλύτερο φύλλο βάζουμε μία κουταλιά της σούπας από την γέμιση και σκεπάζουμε με το μικρότερο φύλλο.
Δείτε ακόμα Ψευτοτυρόπιτα της Γιαγιάς
Κλείνουμε καλά γύρω γύρω φέρνοντας την κάτω άκρη στην πάνω άκρη του φύλλου. Θα το σφραγίσουμε καλύτερα αν περάσουμε την άκρη του κάτω φύλλου με ασπράδι. Μεταφέρουμε το φαναράκι μας σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Αφού γεμίσει το ταψί με φαναράκια, το σκεπάζουμε και πάλι με πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για ακόμη μισή ώρα. Όταν φουσκώσουν τα αλείφουμε με τους χτυπημένους κρόκους που περίσσεψαν από τα ασπράδια μας, τους οποίους κρόκους τους έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό.
Ψήνουμε τα φαναράκια μας για μισή ώρα στον αέρα. Τα πρώτα 10 λεπτά ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου και στην συνέχεια μειώνουμε την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς Κελσίου. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε σε σκεπασμένο σκεύος.
Tips για τα Κρητικά Φαναράκια
Μπορούμε τα μπαλάκια να τα ανοίξουμε και με μικρό πλάστη. Προαιρετικά τα πασπαλίζουμε με σουσάμι αφού τα αλείψουμε με τον κρόκο. Το ένα φύλλο ζυγίζει περίπου 30 γραμμάρια και το άλλο περίπου 40 γραμμάρια.
Το φύλλο γίνεται αφρός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και με γέμιση από μήλο, κολοκύθα γλυκιά ή και γέμιση με φέτα, γιαούρτι, ή μιξ τυριών. Στην γέμιση χρησιμοποιήστε γιαούρτι και όχι επιδόρπιο γιαουρτιού, γιατί με το επιδόρπιο γιαουρτιού θα δείτε διαφορά στην γεύση.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Maria Xatzhstamatioy
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr