Συνταγή για κριτσίνια καλαμποκάλευρου. Κριτσίνια τριφτά, κριτσανιστά,τραγανά και πολύ υγιεινά!.Τα βουτάμε σε τυροκαφτερή, μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι, χούμους ή στο λιτό βραδινό μας γιαουρτάκι. Συνοδεύουν το τσίπουρο ή ή το ούζο μας μαζί με τυρί και ελίτσες,ή τα μασουλάμε σκέτα.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 225 γρ.
- καλαμποκάλευρο 225 γρ.
- νερό Περίπου 180-200 ML
- ελαιολαδο 75 γρ.
- καλαμποκέλαιο 75 γρ.
- αλατι 1 έως 1,5 κ.τσαγ.
- ζαχαρη 1 κ.τσαγ.
- μπέικιν πάουντερ 2 κ.τσαγ.
- σουσαμι 100 ML ελαφρώς καβουρντισμένο
- ηλιόσπορο 100 ML καθαρισμένους
- λιναρόσπορο 50 ML
Υλικά
Μέσα στη μέρα ένα δύο κριτσίνια μπορούν να μας κόψουν την πείνα με έναν υγιεινό τρόπο. Μπορούμε να δώσουμε κριτσίνια στα παιδιά μας για το σχολείο ή μπορούμε να τα πάρουμε και μαζί μας στην δουλειά. Μην δίνετε λεφτά στα αγοραστά κριτσίνια!
Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας σπιτικά πεντανόστιμα κριτσίνια. Είναι απλά υπέροχα. Τραγανά, υγιεινά κριτσίνια που θα σας χορτάσουν όλες τις ώρες της ημέρας και μπορείτε να τα συνοδεύσετε και με μελιτζανοσαλάτα, σώς, ταραμοσαλάτα και άλλα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα κριτσίνια καλαμποκάλευρου:
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό, το καλαμποκέλαιο το οποίο το έχουμε ανακατέψει με το ελαιόλαδο, το αλάτι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε το μείγμα μας. Στην συνέχεια προσθέτουμε το καλαμπο0κάλευρο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε τους ηλιόσπορους και τον λιναρόσπορο στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
Με τα χέρια μας ξεκινάμε να ζυμώνουμε γρήγορα για να ενωθούν τα υλικά μέχρι να πάρουμε μία σχετικά μαλακή ζύμη. Αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη την αφήνουμε σκεπασμένη με νάιλον να σταθεί για 1/2 ώρα. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Δείτε ακόμα Μαλακά κριτσίνια με γραβιέρα και πάπρικα
Ξεκινάμε να πλάθουμε τα κριτσίνια κατά μήκος όσο ένα μολύβι και πάχος όσο ένα δάχτυλο. Αραδιάζουμε τα κριτσίνια σε ένα ρηχό ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα. Ψήνουμε για 35 λεπτά στον αέρα. Αφήνουμε να κρυώσουν στην σχάρα και τα φυλάμε σε βάζο που κλείνει καλά για να μην πάρουν υγρασία.
Tips για τα Κριτσίνια καλαμποκάλευρου
Μπορεί να σπάσει λίγο η ζύμη όσο φτιάχνουμε τα κριτσίνια αλλά δεν πειράζει. Στο ψήσιμο θα διορθωθούν.Βγήκαν 25 κομμάτια
Η συνταγή είναι της φίλης μας Λιζα Σαραντιδου
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια