Ακόμη, παλεύετε ώστε το παιδί σας να αγγίξει ο,τι φαγητό περιέχει μέσα φασόλια; Όχι πια! Δείτε πεντανόστιμες συνταγές με φασόλια που θα κάνει τα μικρά σας να γλύφουν τα δάχτυλα τους!
1.) Μπιφτέκια από φασόλια και σος γιαούρτι!
Συνταγή από: athensmagazine.gr
Υλικά:
50 γρ. αμυγδαλόψιχα καβουρντισμένη
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια ξεπλυμένα και στραγγισμένα
1 μικρό κρεμμύδι
2 κ.σ. χυμό ντομάτας
85 γρ. γαλέτα από φρυγανιές σικάλεως
1 κ.γ. θυμάρι
1 αυγό
1 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πίρι πίρι
αλεύρι
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σος γιουρτιού
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
1 κ.γ. βασιλικός
1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια στο μούλτι και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Αν το μίγμα είναι πολύ υδαρό μπορούμε να προσθέσουμε λίγη γαλέτα παραπάνω για να σφίξει. Βάζουμε στα χέρια μας αλεύρι και πλάθουμε μπιφτέκια. Τα αλευρώνουμε.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με χαμηλά τοιχώματα βάζουμε 3 κ.σ. ηλιέλαιο να κάψει. Τηγανίζουμε τα μπιφτέκια 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα υλικά για την σως. Σερβίρουμε με αραβικές πίτες ολικής, μπαστουνάκια από αγγούρι.
2.) Φασόλια φούρνου με λουκάνικο
Συνταγή από: arosis.gr
Υλικά για 4-6 μερίδες:
500 γρ. φασόλια γίγαντες-ελέφαντες Πρεσπών
2 ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
4 καρότα
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σέλινο
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές
2 φλιτζάνια τριμμένη ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ
2 χωριάτικα λουκάνικα (από περίπου 100 γρ. το καθένα)
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση:
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια με τα καρότα και τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και ρίχνετε 3 φλιτζάνια νερό. Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε λίγο νερό και τον προσθέτετε στην κατσαρόλα. Ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα και το σέλινο και βράζετε χωρίς να αλατίσετε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά. ,Αλατίζετε και συνεχίζετε το βράσιμο για 20 λεπτά ακόμη. Κόβετε τα λουκάνικα σε λεπτές φέτες. Τα σοτάρετε σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο για λίγα λεπτά, τα στραγγίζετε και τα ανακατεύετε με τα βρασμένα φασόλια. Αδειάζετε το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνετε στους 200οC για 30 λεπτά. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και
σερβίρετε.
Δείτε ακόμη: Φασολάκια με κιμά και σάλτσα γιαουρτιού.
3.) Φασολάδα με μαυρομάτικα και ζυμαρικά
Συνταγή από: argiro.gr
Υλικά Συνταγής:
100 γρ. μπέικον κομμάτι ολόκληρο ή παστό χοιρινό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 καυτερή πιπεριά ή λίγο μπούκοβο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3-4 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες
250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
250 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
500 γρ. σιουφιχτά μακαρόνια ή βίδες
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το ροδίζουμε με το ελαιόλαδο για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και την πιπεριά.
Αφήνουμε να μαραθούν για 2-3′, προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας για 1′ να ψηθεί. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα φασόλια, τις ντομάτες και 6 φλ. νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 25′ να μαλακώσουν τα φασόλια. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το χοντροκομμένο σπανάκι και τα ζυμαρικά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά και να χυλώσει η σάλτσα. Στο τέλος περιχύνουμε με 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με λίγο πηχτό ζουμάκι και αν θέλουμε τρίβουμε λίγο τυρί.
Δείτε ακόμη: Κοτόπουλο κοκκινιστό με ρεβύθια
4.) Ρύζι με φασόλια και πιπεριά
Συνταγή από: tlife.gr
Συστατικά:
250 γρ. φασόλια
250 γρ. ρύζι
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σέλινο
4 ώριμες ντομάτες στον τρίφτη
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάλε τα φασόλια αποβραδίς στο νερό.
Την επόμενη μέρα βάλε τα φασόλια να βράσουν για 1 ώρα περίπου με λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν.
Στράγγισε τα φασόλια αλλά κράτησε ξεχωριστά το νερό του.
Πλύνε τα λαχανικά και κόψ’ τα σε μικρά κομματάκια.
Σε μεγάλο τηγάνι, ζέστανε το λάδι και σώταρε το κρεμμύδι με την πιπεριά.
Πρόσθεσε το σέλινο, το καρότο, τα φασόλια, το ρύζι, τη ντομάτα και το νερό των φασολιών.
Άφησε το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι.
Πασπάλισε με τριμμένο πιπέρι πριν σερβίρεις.
5.) Χοιρινο με φασολια
Συνταγή από: radicio.com
Υλικά:
1500 γρ. πανσέτα χοιρινή
250 γρ. φασόλια ξερά χοντρά, μουλιασμένα 8 ώρες
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
1 κουταλιά ρίγανη ξερή
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
½ κουταλιά δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
300 γρ. ντομάτα τριμμένη
2 κουταλιές ξύδι
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τρίβετε το κρέας με τις κομμένες σκελίδες σκόρδο. Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και πιπέρι και αφήνετε μισή ώρα να τραβήξει.
Στραγγίζετε τα φασόλια και τα βάζετε σε νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Εν τω μεταξύ βάζετε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σωτάρετε το κρέας και από τις 2 πλευρές. Το βάζετε σε ταψί, αλατίζετε ελαφρά και ψήνετε στους 220 βαθμούς για μισή περίπου ώρα.
Όταν βράσουν τα φασόλια τα βγάζετε από τη φωτιά και τα στραγγίζετε. Ρ’ίχνετε σε μεγάλο τηγάνι 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνετε το κρεμμύδι και το τριμμένο σκόρδο. Μαγειρεύετε 2 λεπτά και προσθέτετε και τα φασόλια. Συνεχίζετε το μαγείρεμα για 2 – 3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτετε το δεντρολίβανο, τη ντομάτα, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Βράζετε για 5 λεπτά.
Αδειάζετε τα φασόλια σε πιατέλα, αραδιάζετε από πάνω το κρέας και σερβίρετε.
6.)Ψάρι με φασόλια γίγαντες ,στον φούρνο.
Συνταγή από: sofeto.gr
Υλικά :
1 κιλό φιλέτο ψαριού ( σολομό , ξιφία , κ.τ.λ.)
Εγώ πήρα Γλαύκο , που είναι και οικονομικό και πολύ νόστιμο.
300 γρ. φασόλια γίγαντες (Πρεσπών κατά προτίμηση).
1/2 ματσάκι μαϊντανό
ξερή ρίγανη
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
3 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
αλάτι και πιπέρι
1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
χυμό από 1 λεμόνι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα φιλέτα του ψαριού και τα βάζουμε μέσα σ’ ένα ταψί.
Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε βάλει στο νερό τους γίγαντες να φουσκώσουν.
Βάζουμε τους γίγαντες να βράσουν και μόλις είναι έτοιμοι,
προσοχή να μην έχουν παραβράσει ,
τους ρίχνουμε στο ταψί αφού τους έχουμε σουρώσει.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας ,
εκτός απ’ το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο .
Τα κομμάτια του πορτοκαλιού τα τοποθετούμε πάνω στο ψάρι
και τα υπόλοιπα τα σκορπίζουμε στους γίγαντες.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα
και ψήνουμε το φαγητό μας,
όταν δούμε πως έχει ροδίσει ,
το βγάζουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό του λεμονιού.
Το βάζουμε πάλι στον φούρνο να πάρει μια δυο βράσεις και το σβήνουμε.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Είναι απλά υπέροχο!!!