Συνταγή για λαχανοντολμάδες με κρέμα αυγολέμονο. Παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες με πηχτή κρέμα αυγολέμονο για το μεσημεριανό, αλλά και σαν ορεκτικό στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ, με μπόλικα μυρωδικά και φρέσκο κρεμμύδι. Ένα πιάτο μπουκιά και συχώριο από την αγαπημένη μας φίλη Lori Bengu.
- κρεμμυδι 2 ξερά
- κρεμμυδι 1 ματσάκι φρέσκα
- μαιντανος 1/2 ματσάκι
- άνηθος 1/2 ματσάκι
- δυοσμος 1/2 ματσάκι
- κιμάς ανάμεικτος 1/2 κιλό
- ρυζι 2 κούπες Καρολίνα
- ελαιολαδο 1 κούπα
- ρίγανη Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- αλατι Κατά βούληση
- λεμονι Χυμό από 1/2
- κρασι 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο
Για τη γέμιση
- βουτυρο 70 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 70 γραμμάρια
- νερό 700 ml
- κύβος κότας 1
- λεμονι Ξύσμα από 2
- λεμονι Χυμό από 2
- πιπέρι Κατά βούληση
- ελαιολαδο 1 κουταλιά της σούπας
Για τη κρέμα
Δείτε ακόμα Νηστεία Χριστουγέννων: Vegan λαχανοντολμάδες
Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα πιάτο που το απολαμβάνουμε συχνά τον Χειμώνα, αφού είναι η εποχή του λάχανου. Το τρώμε τόσο σαν κυρίως όσο και σαν γιορτινό ορεκτικό, ακόμη και στα Κυριακάτικα τραπέζια. Σήμερα θα δοκιμάσουμε τους πιο νόστιμους λαχανοντολμάδες με πηχτή κρέμα αυγολέμονο, για μερακλήδες!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους λαχανοντολμάδες με κρέμα αυγολέμονο:
Εκτέλεση για τους λαχανοντολμάδες με κρέμα αυγολέμονο
Κάνουμε την γέμιση από το προηγούμενο βράδυ σοτάροντας τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια και τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν, στο ελαιόλαδο. Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ασπρίσει ο κιμάς. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς για να μη κολλήσει, μέχρι να γυαλίσει. Τότε προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Επίσης προσθέτουμε την ρίγανη, το πιπέρι, το αλάτι και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε και 1 κούπα νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Την επόμενη μέρα βάζουμε το λάχανο σε κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να ανοίξουν και να μαλακώσουν λίγο τα φύλλα. Γεμίζουμε ένα ένα τα φύλλα του λάχανου με λίγη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολάκια.
Δείτε ακόμα Λαχανοντολμάδες στη γάστρα
Στρώνουμε ένα φύλλο λάχανου πάντα κάτω στον πάτο της κατσαρόλας και μετά βάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα ομοιόμορφα, τούς ρίχνουμε νεράκι, λάδι, αλάτι, πιπέρι και φέτες λεμονιού. Αν τους βράσουμε σε κατσαρόλα απλή τούς βάζουμε ένα πιατάκι από επάνω για να μη χαλάσουν το σχήμα τους, αν τους κάνουμε σε χύτρα δε χρειάζεται πιάτο.
Ετοιμάζουμε την κρέμα βάζοντας την κατσαρόλα στη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και σοτάρουμε. Προσθέτουμε σε δόσεις το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και βάζουμε μέσα τον κύβο κότας, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περιχύνουμε με την κρέμα τους σερβιρισμένους λαχανοντολμάδες και απολαμβάνουμε.
Την συνταγή την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr