Συνταγή για παραδοσιακούς Λαχανοντολμάδες στη γάστρα . Κοκκινιστοί Λαχανοντολμάδες στη γάστρα που μπορούμε να επιλέξουμε και σαν Χριστουγεννιάτικο ορεκτικό στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
- ρυζι 1 φλιτζάνι καρολίνα
- κρεμμυδι 2-3
- μπούκοβο Κατά βούληση
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Λίγο
- κιμάς μοσχαρίσιος 700 γραμμάρια
- σάλτσα ντομάτας 200 ml
- κρασι 250 ml κόκκινο
- ρίγανη Κατά βούληση
- πάπρικα Κατά βούληση
- ελαιολαδο 100 ml
Για την γέμιση
- σάλτσα ντομάτας 100 ml
- βουτυρο 100 γραμμάρια
- ελαιολαδο Λίγο
- αλατι Λίγο
- λεμονι Χυμό από 1
Για το πήλινο
Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα παραδοσιακό χειμωνιάτικο φαγητό που μας αρέσει πολύ. Είναι φύλλα λάχανου γεμισμένα με ρύζι, κιμά και μερικά μπαχαρικά και συνήθως τους αυγοκόβουμε στη χύτρα. Παρόλα αυτά σήμερα θα δοκιμάσουμε κάπως αλλιώς τους λαχανοντολμάδες μας.
Θα τους φάμε κοκκινιστούς στη γάστρα και αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στη γάστρα και λίγα κομμάτια χοιρινού. Οι λαχανοντολμάδες μπορούν να απογειώσουν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας και όχι μόνο. Σίγουρα λοιπόν πρέπει να τους δοκιμάσατε.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους Λαχανοντολμάδες στη γάστρα:
Εκτέλεση για το λάχανο
Σε αρκετό νερό που βράζουμε προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ζεματίζουμε το λάχανο το οποίο το έχουμε καθαρίσει από το κοτσάνι του. Αφού μαλακώσουν τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου τα βγάζουμε ένα ένα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το λάχανο.
Καθαρίζουμε τα φύλλα λάχανου από το επάνω σκληρό μέρος και το νεύρο τους. Αν είναι μεγάλα τα χωρίζουμε στην μέση και ξεκινάμε να ετοιμάζουμε την γέμιση για τους λαχανοντολμάδες.
Εκτέλεση για την γέμιση των λαχανοντολμάδων στη γάστρα
Στην αρχή πολτοποιούμε στο μούλτι τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε σε ένα μπολ στο οποίο έχουμε βάλει τον μοσχαρίσιο κιμά. Προσθέτουμε το πλυμένο ρύζι, τα 200 ml σάλτσα ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το μπούκοβο, την ρίγανη, το κρασί, τα 100 ml ελαιόλαδου και ανακατεύουμε καλά.
Αφού το μείγμα για την γέμιση ομογενοποιηθεί ξεκινάμε να τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες όπως θα δούμε στο παρακάτω βίντεο. Έπειτα παίρνουμε το πήλινο και καλύπτουμε τον πάτο του ή την γάστρα μας με τα χοντρά μέρη από τα φύλλα του λάχανου.
Τοποθετούμε από πάνω τους λαχανοντολμάδες. Απλώνουμε από πάνω τα άλλα 100 ml σάλτσα ντομάτας, το βούτυρο κομμένο σε κύβους, λίγο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και τον χυμό από το 1 λεμόνι. Σκεπάζουμε με τα σκληρά εσωτερικά φύλλα του λάχανου και προσθέτουμε το νερό.
Δείτε ακόμα Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι με σάλτσα λεμονιού
Βάζουμε ένα πιάτο για αντίβαρο και κλείνουμε με το καπάκι. Ψήνουμε τους λαχανοντολμάδες στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 με 1μιση ώρα. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί σωστά το λάχανο πριν το βγάλουμε από τον φούρνο.
Tips για τους λαχανοντολμάδες στη γάστρα:
Αν θέλουμε στο πήλινο προσθέτουμε και 4-5 κομμάτια χοιρινού κρέατος.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής για λαχανοντολμάδες στη γάστρα στο παρακάτω βίντεο:
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr