Close

Λαχανόπιττα με χυλό – Aυθεντική χωριάτικη πίτα από την Κοκκινοράχη Γορτυνίας!

Λαχανόπιττα με χυλό - Aυθεντική χωριάτικη πίτα από την Κοκκινοράχη Γορτυνίας!

Λαχανόπιττα με χυλό – Μία αυθεντική χωριάτικη πίτα με την συνταγή της από την Κοκκινοράχη Γορτυνίας!

1 1/2 έως 2 kg άγρια χόρτα γλυκά, καυκαλίδες, λάπατα, σκατζίκια, αγριοσπάνακα, διάφορα μυρωδικά, δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο, ένα κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο ή φρέσκα κρεμμυδάκια , ενάμιση κουτάλα λάδι, ένα αυγό προαιρετικά, αλάτι, πιπέρι μία χούφτα ρύζι γλασέ , 800 γραμ. αλεύρι

Στο χωριό μας τα άγρια χόρτα τα λέγανε λάχανα – γενικά δεν χρησιμοποιούσαν τη λέξη χόρτα, αλλά τη λέξη λάχανα, όταν αναφερόντουσαν στα άγρια χόρτα, που φυτρώνουν στα χωράφια, αλλά και σε εκείνα που καλλιεργούσαν στους κήπους.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα
Κατόπιν τα ψιλοκόβουμε μέσα σε μία λεκάνη
Ρίχνουμε επάνω αλάτι αγνό θαλασσινό και αρχίζουμε και τα τρίβουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους
Τα στύβουμε λίγα- λίγα και στη συνέχεια προσθέτουμε πιπέρι, το κρεμμύδι ,τα μυρωδικά ,το ρύζι, το λάδι, μία χούφτα αλεύρι και τα ανακατεύουμε

Ετοιμάζουμε τον χυλό
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι, ένα αυγό προαιρετικά και νερό μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός
Ετοιμάζουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί και το λαδώνουμε
Ρίχνουμε τον μισό χυλό μέσα στο ταψί και μετά το μείγμα των χόρτων απαλά πάνω στον χυλό
Ύστερα ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλό και καλύπτουμε τα χόρτα
Πάνω στο χείλος στάζουμε λίγο λάδι για τραγανό ψήσιμο
Τη λαχανόπιττα την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου μιάμιση ώρα

Στην Κοκκινορράχη την λαχανόπιττα την έφτιαχναν συνήθως Τετάρτη και Παρασκευή που ήταν μέρες νηστείας ,γι’ αυτό βάλαμε στη συνταγή προαιρετικά το αυγό.
Όπως όλες οι συνταγές μας είναι κι αυτή παραδοσιακή,όπως την έφτιαχναν οι γιαγιάδες και οι μανάδες μας…
Συνταγή & φωτο: ©
Μαρίνα Διαμαντοπούλου Τρουπή @https://www.kokkinorachi.gr/

Λαχανόπιττα με χυλό - Aυθεντική χωριάτικη πίτα από την Κοκκινοράχη Γορτυνίας!

Λαχανόπιττα με χυλό - Aυθεντική χωριάτικη πίτα από την Κοκκινοράχη Γορτυνίας!