Υπέροχη λευκή τούρτα νουγκατίνα με κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγί, πασπαλισμένη με φιλέ αμυγδάλου! Μία συνταγή για εντυπωσιακή και πεντανόστιμη τούρτα που μπορείτε να φτιάξετε σε γενέθλια, γιορτές, και φυσικά για κέρασμα και σαν επιδόρπιο! Απίθανη ελαφριά γεύση, σαν ζαχαροπλαστείου.
- αυγα 8 ασπράδια
- ζαχαρη 3/4 φλ
- αμυγδαλα 2 1/2 φλ. ψίχα ωμά με τη φλούδα τριμμένη στο μούλτι περίπου 300γρ
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κ.σ
- μπέικιν πάουντερ 1 κ.γ
- αλατι 1 πρέζα
Υλικά
- γάλα 6 φλ.
- κορν φλαουρ 6 κ.σ γεμάτες
- ζαχαρη 3/4 φλ.
- βανίλια 2
- αυγα 4 κρόκους σε θερμοκρασία δωματίου
- βουτυρο 2 κσ.
- σαντιγί 2 κούπες (κρέμα γάλακτος 300 γρ περίπου)
Για την κρέμα
- κρεμα γαλακτος 350ml χτυπημένη σε σαντιγί με μια κ.σ ζάχαρη άχνη
- φιλέ αμυγδάλου 150 γρ καβουρδισμένο
- αμυγδαλα 100 γρ. κροκαν το οποίο καραμελώνω
- μαρασκίνο κερασάκια
Για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Ξεκινώ να φτιάχνω την κρεμά για να παγώσει.
Βάζω το γάλα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια.(κρατώ ένα φλιτζάνι για να διαλύσω το κορν φλάουρ).
Σε ένα άλλο μπολ διαλύω το κορν φλάουρ με το γάλα που κράτησα και προσθέτω και τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύω καλά.
Μόλις ζεσταθεί το γάλα ρίχνω το μείγμα με το κορν φλάουρ και ανακατεύω συνέχεια και γρήγορα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο. Ανακατεύω καλά.
Σκεπάζω καλά την κρέμα με μεμβράνη (να ακουμπά πάνω στην κρέμα) για να μην πιάσει πέτσα και αφήνω να κρυώσει εκτός ψυγείου.
Χτυπώ την κρεμά γάλακτος σε σαντιγί με την άχνη και βάζω στο ψυγείο να παγώσει. Όσο παγώνει η κρέμα και η σαντιγί φτιάχνω το παντεσπάνι.
Βάζω τα ασπράδια στο μίξερ και με μια πρέζα αλάτι αρχίζω να χτυπώ σε δυνατή ταχύτητα. Μόλις γίνει αφράτη μαρέγκα ρίχνω βροχηδόν και τη ζάχαρη. Χτυπώ μέχρι να σφίξει πολύ η μαρέγκα μου.
Ωστόσο σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω την αμυγδαλόψιχα με το αλεύρι και το μπέικιν καλά με ένα σύρμα να αφρατέψει.
Αφού είναι έτοιμη η μαρέγκα με μια μαρίζ όχι με το μίξερ διπλώνω απαλά το μείγμα με την αμυγδαλόψιχα.
Βουτυρώνω ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. και στρώνω λαδόκολλα.
Βάζω το παντεσπάνι μου και απλώνω καλά. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Το αφήνω να κρυώσει καλά και κόβω σε δυο δίσκους.
Όταν θα ξεκινήσω να συναρμολογήσω την τούρτα φτιάχνω και το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για ένα λεπτό.
Αφού έχει παγώσει η κρέμα αφρατεύω την κρέμα μου λίγο στο μίξερ και προσθέτω με μια μαρίζ 2 φλ. σαντιγί.
Συναρμολόγηση
Βάζω το παντεσπάνι μου και σιροπιάζω. Απλώνω τη μισή κρεμά.
Βάζω και το άλλο παντεσπάνι -σιροπιάζω και απλώνω την υπόλοιπη κρεμά. Βάζω ψυγείο να σταθεί για λίγο (1 ωρίτσα). Καλύπτω με την υπόλοιπη σαντιγί που μου έχει μείνει και πασπαλίζω με αμύγδαλο φιλέ.
Στα πλαϊνά της τούρτας βάζω αμύγδαλο κροκαν καραμελωμένο. (σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω σιγά σιγά 1/2 φλ. ζάχαρη περιμένοντας κάθε φορά να λιώνει και να προσθέτω. Αφού έχω ρίξει όλη τη ζάχαρη και έχει πάρει κάστανο χρώμα ρίχνω το κροκαν αμυγδάλου.
Φέρνω 2-3 γύρες και αδειάζω σε λαδόκολλα.
Αφήνω να κρυώσει και το σπάω με τον πλάστη.
Πασπαλίζω τα πλαϊνά ,από πάνω πασπαλίζω με το φιλέ και στολίζω με κερασάκια!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Tzela Antonopoulou
Ειδήσεις σήμερα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα :Το ηχητικό ντοκουμέντο με την Μουρτζουκου στα όρια της τρέλας που σόκαρε όλη την Ελλάδα
- Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 04/11/2024 ως 10/11/2024 για όλα τα ζώδια
- Νεύτωνας : Η ανατριχιαστική προφητεία του 1704 για το τέλος του κόσμου
- Καταγγελία για ιερέα : Ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και έβγαινε έξω
- Ο Τιμωρός επόμενα επεισόδια : 14, 15