Τυρόπιτα με μπεσαμέλ του Άκη Πετρετζίκη που θυμίζει σουφλέ και λιώνει στο στόμα. Αξίζει να την δοκιμάσετε!
- Γάλα φρέσκο 1 λίτρο 3,5%
- βουτυρο 100 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 γραμμάρια
- κρόκους αυγού 2 από μεσαία αυγά
- μοσχοκάρυδο 1/3 φρεσκοτριμμένο
- αλατι 1 πρέζα
- πιπέρι 1 πρέζα
Υλικά
- γραβιέρα 150 γραμμάρια τριμμένη
- φέτα 500 γραμμάρια
- γκούντα 2-3 κουταλιές της σούπας τριμμένο
Για τη γέμιση
- φυλλο κρουστας 450 γραμμάρια για πίτες
- βουτυρο 150 γραμμάρια λιωμένο
- σοδα 330 ml
Για την πίτα
Οι τυρόπιτες είναι ένα κλασικό σνακ αλλά και πρωινό στην Ελλάδα. Ο Άκης Πετρετζίκης όμως αποφασίζει να μας ανοίξει την όρεξη με όχι μία απλή τυρόπιτα, αλλά μία νόστιμη και λαχταριστή τυρόπιτα με μπεσαμέλ. Είναι από αυτές τις τυρόπιτες που δεν μπορούν να λείπουν από κανένα τραπέζι και μπουφέ.
Είναι χορταστική, είναι εύκολη, θυμίζει σουφλέ και μπορούμε να την απολαύσουμε τόσο σαν ορεκτικό όσο και σαν κυρίως πιάτο. Εμείς την δοκιμάσαμε και έχουμε να σας πούμε ότι η συνταγή έχει απόλυτη επιτυχία. Περιμένουμε τις εντυπώσεις σας!!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Λαχταριστή τυρόπιτα με μπεσαμέλ του Άκη:
Εκτέλεση για την γέμιση της τυρόπιτας με μπεσαμέλ
Αρχικά βάζουμε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να λιώσει. Αφού λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε σταδιακά το φρέσκο γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Προσέχουμε το γάλα να προστεθεί σε μικρές δόσεις. Μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση, τότε ρίχνουμε την επόμενη και φροντίζουμε να λιώσουμε από την μπεσαμέλ τυχόν γρουμπουλάκια με το σύρμα χειρός.
Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας σβολιάσει και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το γάλα. Μόλις αρχίζει η μπεσαμέλ να βγάζει φουσκάλες είναι έτοιμη.
Δείτε ακόμα Τυρόπιτα με σιμιγδάλι και πλούσια γέμιση
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε την φέτα, σπασμένη με τα χέρια μας και ανακατεύουμε προσεκτικά με το σύρμα χειρός έτσι ώστε να μην διαλυθεί τελείως.
Βάζουμε τους κρόκους αυγού και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθούν στην γέμιση. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται και αφήνουμε την γέμιση στην άκρη.
Εκτέλεση για την τυρόπιτα με μπεσαμέλ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και βουτυρώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψί 30×40 εκατοστών. Βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο το πρώτο φύλλο κρούστας και προσέχουμε να μην ακουμπήσουμε το πινέλο πάνω στο φύλλο. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο σε ολόκληρο το ταψί.
Βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο το δεύτερο φύλλο κρούστας, το τσαλακώνουμε σαν ακορντεόν και το τοποθετούμε διπλωμένο στη μία μικρή μεριά του ταψιού. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα μισά φύλλα κρούστας, τοποθετώντας τα διπλωμένα σαν ακορντεόν, το ένα δίπλα στο άλλο.
Προσθέτουμε την γέμιση και την απλώνουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης παντού. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, τοποθετώντας τα διπλωμένα σαν ακορντεόν το ένα δίπλα στο άλλο έτσι ώστε να σκεπάσουμε την γέμιση και να κλείσουμε την πίτα.
Δείτε ακόμα Τυροπιτάκια κουρού για το πρωινό μας
Τα δύο τελευταία φύλλα τα βουτυρώνουμε και τα τοποθετούμε ολόκληρα πάνω από τα διπλωμένα φύλλα. Πιέζουμε με το πινέλο μας τις άκρες τους προς τα μέσα για να σφραγίσουμε την πίτα και την χαράζουμε σε κομμάτια.
Δείτε ακόμα Συνταγές για σχολείο 2022: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Την περιχύνουμε με την σόδα και αφήνουμε την πίτα στην άκρη για 1-2 λεπτά για να απορροφηθεί η σόδα. Ψήνουμε την πίτα για 60 λεπτά στους 190 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα. Μόλις ψηθεί την βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Tips για την Λαχταριστή τυρόπιτα με μπεσαμέλ του Άκη
Το αλάτι και το πιπέρι στην μπεσαμέλ είναι προαιρετικά. Η γκούντα είναι προαιρετική.
Η φωτογραφία της συνταγής είναι της φίλης Nansy Papa
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια