ΣΥΝΤΑΓΗ : ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ
Τη συνταγή θα τη βρούμε: Περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, Τεύχος 9, σελίδα 130.
Υλικά
185 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
165 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
2 αυγά
3 μπανάνες ώριμες πολτοποιημένες (περίπου 300γρ)
50 γρ. νιφάδες βρώμης και επιπλέον για το πασπάλισμα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
βούτυρο για τη φόρμα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C-170°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη με έναν αυγοδάρτη. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις μπανάνες μαζί με το γάλα και ανακατεύουμε τον πολτό με το μείγμα των αυγών. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τη βρόμη και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας καλά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με διαστάσεις 10×20 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με επιπλέον νιφάδες βρόμης. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά ελέγχοντας πάντα με ένα μαχαίρι εάν έχει ψηθεί στο κέντρο, αν όχι ψήνουμε ακόμα λίγη ώρα. Ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει .
Το σχόλιο της μαμάς:
Αποτελεί, νομίζω, το ιδανικό ψωμί για να «ξαπλώσουν» οι μαρμελάδες μου το πρωί!
Γλιτώνεις τα λιπαρά επειδή δεν έχει βούτυρο και είναι και πανεύκολο. Εγώ δε ζύγισα να σας πω τις μπανάνες, έβαλα μπόλικο ξύσμα λεμόνι και πορτοκάλι, πρόσθεσα 2 κουταλιές της σούπας περίπου μαύρες σταφίδες και το έψησα 15 λεπτά παραπάνω. Δοκιμάστε το όπωσδήποτε!