Ο πιο νόστιμος και λαχταριστός μουσακάς, όπως ακριβώς τον έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας! Ακόμη και αν δεν έχετε ξαναφτιάξει ποτέ σας, θα δείτε παρακάτω βήμα βήμα ρη συνταγή με φωτογραφίες που θα γίνει η εκτέλεση παιχνιδάκι!
€ 12 – Λαχανικά Μερίδες: 10 Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα Χρόνος Εκτέλεσης: 40 λεπτά .
Υλικά Συνταγής
700γρ κιμά μοσχαρίσιο.
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας.
2 κρεμμύδια, 5 φύλλα δάφνης, ένα ματσάκι μαϊντανό, ελαιόλαδο.
Αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι γλυκό.
3 με 4 μεγάλες πατάτες και μελιτζάνες, σπορέλαιο, ένα πινέλο.
200γρ φέτα, 150γρ κεφαλοτύρι.
Για την μπεσαμέλ με αυγά:
2 αυγά, 150γρ μαργαρίνη.
1 εβαπορέ(400γρ) και 500γρ νερό.
5 με 6 μεγάλες κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Μισό μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι.
Για την μπεσαμέλ χωρίς αυγά:
1 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες.
5 με 6 μεγάλες κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
2 με 3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη.
Δειτε ακομα Μελιτζάνες και κολοκυθάκια γεμιστά και πεντανόστιμα!
Συνταγή για μουσακά.
Θα ξεκινήσουμε φτιάχνοντας τον κιμά. Αχνίζουμε τα κρεμμύδια, δηλαδή τα βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο νερό και τα αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά. Όταν εξατμιστεί το νερό, προσθέτουμε αρκετό ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουμε.
Στη συνέχεια “ρίχνουμε” τον κιμά. Τον πατάμε συνέχεια με ένα πιρούνι, μέχρι να θρυμματιστεί τελείως και να αλλάξει χρώμα! Άλλα 5 λεπτά για αυτό το στάδιο…
Τώρα θα βάλουμε τη σάλτσα και τα μπαχαρικά. Βάζουμε λοιπόν τις τριμμένες ντομάτες, 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας, το μαϊντανό, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, κόκκινο πιπέρι γλυκό και μαύρο πιπέρι. Βράζουμε τον κιμά με τα ζουμιά από τη ντομάτα για περίπου 10 λεπτά. Όταν σωθούν, ρίχνουμε νερό και συνεχίζουμε για άλλα 15 λεπτά. Συνολικά, βράζουμε τον κιμά για 25 λεπτά περίπου.
Ήρθε η ώρα να ψήσουμε ή να τηγανίσουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Αν τα ψήσουμε θα γίνει πιο “light” ο μουσακάς… Οπότε σε ένα ταψί απλώνουμε μια λαδόκολλα και κόβουμε τις πατάτες – μελιτζάνες σε φέτες. Τις αλείφω με ένα πινέλο και λίγο σπορέλαιο. Ψήνουμε πρώτα τις πατάτες για περίπου 20 με 25 λεπτά στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Στο 10λεπτό τις γυρνάμε ώστε να κοκκινίσουν ομοιόμορφα. Όταν τις βγάλουμε από τον φούρνο τις αλατίζουμε.
Ακριβώς την ίδια διαδικασία κάνουμε και για τις μελιτζάνες μόνο που εδώ τις ψήνουμε 15 με 20 λεπτά. Μαλακώνουν πιο εύκολα από τις πατάτες! Στο τέλος τις αλατίζουμε και αυτές…
Χτίζουμε τον μουσακά!!! Θα χρειαστούμε ένα πυρέξ – ταψί το οποίο το λαδώνουμε με σπορέλαιο. Πρώτα στρώνουμε τις πατάτες και μετά τις μελιτζάνες… Στην συνέχεια βάζουμε τον όλο κιμά! Βάζουμε και την φέτα και το κεφαλοτύρι!! Στο τέλος στρώνουμε στο πυρέξ ότι έμεινε από πατάτες, μελιτζάνες και ξανά λίγο κεφαλοτύρι!!!
Συνταγή για μπεσαμέλ με αυγά
Ζεσταίνω ένα εβαπορέ (400γρ) και 500γρ νερό σε ένα κατσαρολάκι. Σε μέτρια φωτιά βάζω 150γρ μαργαρίνη σε ένα άλλο κατσαρολάκι ώσπου να λιώσει! Παίρνω λίγο από το αραιωμένο γάλα και ρίχνω 5 με 6 μεγάλες κουταλιές τις σούπας αλεύρι και τα χτυπάω με ένα σύρμα! Μόλις λιώσει η μαργαρίνη ρίχνουμε το αραιωμένο γάλα με το αλεύρι και δυναμώνω λίγο την ένταση της κουζίνας. Βάζω αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο!!! Χτυπάω και 2 αυγά… Τα ρίχνω στο μείγμα μου και δυναμώνω περισσότερο την ένταση της κουζίνας ανακατεύοντας συνέχεια. Σε 2 με 3 λεπτά έχει χυλώσει το μείγμα! Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη!
Συνταγή για μπεσαμέλ χωρίς αυγά
Βάζουμε λίγο γάλα σ’ ένα μπολ και 5 με 6 μεγάλες κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Τα ανακατεύουμε για λίγη ώρα, μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε 2 με 3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη έχοντας το μάτι της κουζίνας στη μέση και μόλις λιώσει, προσθέτουμε το παραπάνω μείγμα και το υπόλοιπο γάλα. Αν γίνεται αραιό, βάζουμε λίγο αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια! Αυτή η διαδικασία κρατάει περίπου 7 λεπτά. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη. (Δείτε την συνταγή για το παστίτσιο όπου υπάρχει το βίντεο της μπεσαμέλ χωρίς αυγά).
Απλώνω την μπεσαμέλ στο πυρέξ και βάζω από πάνω λίγο ακόμη κεφαλοτύρι και μοσχοκάρυδο. Ψήνω τον μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά μέχρι να πιάσει μια ωραία κρούστα!
Δειτε ακομα Ατομικό παστίτσιο με…λαζάνια! Διαφορετική και μοναδική γευση
Δειτε ακομα Ψεύτικος μουσακάς με κρέμα μοτσαρέλας σαν κυρίως ή και συνοδευτικό!
Βίντεο Συνταγής
Καλή επιτυχία!!!
Δειτε ακομα Οι πιο τέλειες και πρωτότυπες…παστιτσομπουκίτσες!
Δείτε όλες τις λαχταριστες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Πηγή: www.mitsomageiremata.grΕιδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια