Συνταγή για παραδοσιακή αφράτη λαγάνα από τα τεφτέρια της γιαγιάς με τραγανή κόρα και μπόλικο σουσάμι για την Καθαρά Δευτέρα, με σίγουρη επιτυχία
από τη φίλη μας Aggeliki Antonopoulou.
- νερό 2 κούπες χλιαρό
- μελι 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι
- ταχίνι 3 κουταλιές της σούπας
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλευρι 3,5 κούπες σταρένιο κίτρινο για ψωμί
- αλεύρι σκληρό 1 κούπα περίπου
Υλικά
- σουσαμι Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Χωριάτικη λαγάνα με μπουλαμάτσι
Η λαγάνα δεν μπορεί να λείπει από κανένα σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας. Έτσι θα μοιραστούμε μαζί σας μία καταπληκτική και πανεύκολη συνταγή για παραδοσιακή αφράτη λαγάνα, με όλα τα μυστικά της γιαγιάς για σίγουρο και εγγυημένο αποτέλεσμα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη λαγάνα της γιαγιάς:
Εκτέλεση για τη λαγάνα της γιαγιάς
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ 1 κούπα χλιαρό νερό, το μέλι και την ξερή μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε στο μείγμα 2 κουταλιές της σούπας σκληρό αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 10-15 λεπτά, για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε την 2η κούπα χλιαρού νερού μαζί με το ταχίνι, μέχρι να διαλυθεί καλά το ταχίνι. Προσθέτουμε το μείγμα με το ταχίνι στο μείγμα με τη μαγιά, μέσα στο κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα.
Ενώ ανακατεύουμε προσθέτουμε σιγά σιγά το κίτρινο αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου και μέχρι να έχουμε μία ελαστική και αφράτη ζύμη. Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος σκεπασμένη. Στη συνέχεια πλάθουμε τις λαγάνες και τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Η λαγάνα της Βέφας
Αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος και έπειτα τις πατάμε με τα δάχτυλά εδώ κι εκεί. Ανακατεύουμε το μέλι και το νερό και αλείφουμε με το μείγμα τις λαγάνες. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσουν καλά, στις αντιστάσεις.
Tips για τη λαγάνα της γιαγιάς
Βγαίνουν 2 λαγάνες. Μπορείτε να γαρνίρετε με ελιές και θυμάρι ή ρίγανη ή με ντοματίνια και μυρωδικά. Στην φάση που περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη, μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη μας στο ψυγείο, καλά κλεισμένη και να ζυμώσουμε το πρωί για να έχουμε φρέσκια ζεστή λαγάνα!!!!
Σε αυτή την περίπτωση βγάζουμε πρωί πρωί το ζυμαράκι μας, το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ζυμώνουμε τις λαγάνες μας, τις αφήνουμε λίγο να φουσκώσουν και πατάμε με τα δάχτυλα.
Έπειτα αλείφουμε με νερό και μέλι, πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν!!!! Αν θέλετε να βάλετε και μυρωδικά τα βάζετε αφού κάνετε τις δαχτυλιές.
Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα :Το ηχητικό ντοκουμέντο με την Μουρτζουκου στα όρια της τρέλας που σόκαρε όλη την Ελλάδα
- Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 04/11/2024 ως 10/11/2024 για όλα τα ζώδια
- Νεύτωνας : Η ανατριχιαστική προφητεία του 1704 για το τέλος του κόσμου
- Καταγγελία για ιερέα : Ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και έβγαινε έξω
- Ο Τιμωρός επόμενα επεισόδια : 14, 15