Οι τηγανίτες αυτές είναι τα μικρά θαύματα που σημάδεψαν την παιδική μου ηλικία.
Η γιαγιά μου έκανε τις πιο νόστιμες τηγανίτες, .Γεμιστές με τυρί αλμυρό , αλλά και
απλά πασπαλισμένες με ζάχαρη, εξαφανίζονταν μέσα σε λίγα λεπτά από το πιάτο όταν μας τις έφτιαχνε .Το ζυμαράκι ήταν απλό φτιαγμένο με απλά υλικά . λάδάκι .αλεύρι, νερό, μαγιά , μια πρέζα αλάτι και ένα κουτάκι από ζάχαρη.
Ένα βραδάκι που είχαμε μια λιγούρα με τα κοριτσάκια μου και τον άντρα μου , μου ήρθε στο μυαλό μου να φάμε λαλαγγίτες ,
Έβαλα τα υλικά στον αρτοπαρασκευστή και μέσα σε 1 ώρα ήταν έτοιμο το ζυμαράκι να το μαγειρέψω στο αντικολλητικό τηγάνι .
Έκανα μια αλλαγή όμως στην αρχική συνταγή της γιαγιά μου ας με συγχωρήσει καλής ώρα εκεί που βρίσκετε ,, έβαλα γάλα αντί για νεράκι και λίγο βουτηράκι αντί για λάδακι και είχε υπέροχη γεύση αλλά και πολύ αφράτες ακόμα και την επόμενη μέρα. Θα ήθελα να δοκιμάστε αυτή τη συνταγή, είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει.
Πάμε να τις φτιάξουμε μαζί….
ΥΛΙΚΑ :
500 -550 γρ αλεύρι σκληρό
300 ml γάλα ή νερό
20 γρ ζάχαρη
25 γρ φρέσκια μαγιά / 7 γραμμάρια ξερή μαγιά
25 γρ μαλακό βούτυρο ή λάδι
1κουταλάκι γλυκού αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 1 λεπτό, στη συνέχεια, σε ένα μπόλ διαλύουμε την ζάχαρη . και προσθέτουμε 250 γρ αλεύρι. Ανακατέυουμε μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδη χυλό στη συνέχεια, προσθέστε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο.
Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Μετά από 30 λεπτά, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (250 g) και το μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Εάν μετά το αλεύρι και το βούτυρο,η ζύμη κολλάει στα στα χέρια σας, μπορούμε να προσθέσουμε άλλα 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, όχι περισσότερο.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διογκωθεί για 90 λεπτά. Μετά τη ζύμη, γυρίζουμε ανάποδα σε πάγκο εργασίας με λίγο καλαμποκέλαιο στα χέρια μας και το χωρίζουμε σε 8 κομμάτια 100 γραμμάρια το καθένα. ή αν τις θέλουμε πιο μικρές σε 80 γρ.
Δίνουμε στα ζυμαράκια στρογγυλό σχήμα με τα χέρια μας και , καλύπτουμε με ένα καθαρό βαμβακερό ύφασμα, και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη μας Μετά από 20 λεπτά, ανοίγουμε τα ζυμαράκια πιτούλες με τον πλάστη σε 18 έως 20 cm .Στο κέντρο οι λαλαγγίτες πρέπει να είναι πολύ λεπτές σχεδόν διάφανες και οι άκρες ελαφρώς παχύτερες .
Βάζουμε σε κατσαρόλα πλατιά, επίπεδη κάτω, λάδι και σε σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε . Όταν το λάδι έχει ζεσταθεί τηγανίζουμε σε χρόνο, 2-3 λεπτά κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Η γιαγιά μου έβαζε μπόλικο λάδι σχεδόν κολυμπούσαν ..εγώ τις τηγάνισα με πολύ λίγο
Αφαιρούμε από το τηγάνι, τα στραγγίζουμε καλά και τα βουτάμε αμέσως σε λεπτή κρυσταλλική ζάχαρη, και στις δύο πλευρές. Αποβάλουμε την υπερβολική ζάχαρη και τα σερβίρουμε τους ζεστά ή κρύα. Είναι πολύ αφράτα , ακόμη και την επόμενη μέρα.
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Χαραλάμπης αλλάζει τη ζωή τους για πάντα
- Η Γη της Ελιάς : Ο Βαρώτσος έχει σκληρές απαιτήσεις και τους εξουθενώνει όλους
- Εύκολα ρολάκια Ferrero Rocher με 4 υλικά
- Άση Μπήλιου : Ο Πλούτωνας περνάει στον Υδροχόο για τα επόμενα 20 χρόνια – Πώς θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Αμαλιάδα : Οι καταθέσεις κλειδιά που θα δώσουν φως στην υπόθεση