Close
Λαζάνια-al forno-συνταγή-

Συνταγή για σπιτικά αυθεντικά Ιταλικά λαζάνια φούρνου με κιμά και μπεσαμέλ. Λαζάνια με γεύση σπανάκι al forno για το μεσημεριάνο μας με την αυθεντική Ιταλική συνταγή, από τη φίλη μας Λιζα Σαραντιδου.

 

    Για τα σπιτικά λαζάνια

  • αλευρι 600 γραμμάρια κίτρινο σκληρό
  • αυγα 4 μέτρια (των 60 γραμμαρίων το καθένα)
  • σπανακι 100 γραμμάρια πολτό από ζεματισμένο (περασμένο σε μπλέντερ)
  • αλατι ½ κουταλάκι του γλυκού
  • νερό 1-2 κουταλιές της σούπας

Τα λαζάνια της Γκόλφως

 

Οι Ιταλοί φημίζονται για τις ζύμες τους και φυσικά τα ζυμαρικά τους. Είναι η χώρα από όπου ξεκίνησαν τα ζυμαρικά και σίγουρα αν την επισκεφθείτε, αξίζει να δείτε τις αυθεντικές συνταγές. Ή μπορείτε και να τις φτιάξετε από σπίτι σας, αφού σήμερα θα μαγειρέψουμε λαζάνια al forno με αυθεντικά, σπιτικά, ιταλικά λαζάνια και όλα τα μυστικά τους.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα λαζάνια al forno:

Λαζάνια-al forno-συνταγή-

ΛΑΖΑΝΙΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΙΤΑΛΙΚΑ -LASAGNE AL FORNO
΄Ηθελα να κάνω τη ζωή μου δύσκολη και είπα να φτιάξω αυθεντικά ιταλικά λαζάνια φούρνου. Με φρέσκο, χειροποίητο ζυμαρικό!!Η γεύση τους άξιζε πάντως τον κόπο μου!!

Εκτέλεση για τον κιμά στα λαζάνια al forno

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει λίγο προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ξεκινάμε να σοτάρουμε. Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και τον μοσχαρίσιο κιμά και με μία πιρούνα, δουλεύουμε τον κιμά και τον “διαλύουμε.

Σοτάρουμε μέχρι να πιει τα υγρά του ο κιμάς και να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε τότε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα αλατίζουμε και πιπερώνουμε, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη ρίγανη και τα φύλλα δάφνης και συμπληρώνουμε περίπου 1 κούπα νερό.

Στη συνέχεια συμπληρώνουμε αν χρειαστεί αλάτι, σκεπάζουμε το σκεύος και βράζουμε για περίπου 1μιση ώρα, ελέγχοντας τα υγρά για να μην μας στεγνώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό και ο κιμάς είναι έτοιμος, αφού έχει μία πηχτή αλλά όχι στεγνή σάλτσα.

Λαζάνια-al forno-συνταγή-

Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ στα λαζάνια al forno

Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο. Μόλις λιώσει βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε λίγο λίγο το φρέσκο γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη.

Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι, δεν θέλουμε η μπεσαμέλ να είναι αλμυρή και μόλις πήξει, αποσύρουμε το σκεύος από την φωτιά. Μετά από λίγο, καλύπτουμε τη μπεσαμέλ με διάφανη μεμβράνη, να την ακουμπάει και την αφήνουμε να κρυώσει. Την αφρατεύουμε με τον αυγοδάρτη όταν έρθει η ώρα να στήσουμε το φαγητό.

Λαζάνια-al forno-συνταγή-

Εκτέλεση για τα λαζάνια στα λαζάνια al forno

Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το κίτρινο σκληρό αλεύρι, τα αυγά, τον πολτό από το ζεματισμένο σπανάκι, το οποίο το πολτοποιήσαμε στο μπλέντερ και το αλάτι. Ζυμώνουμε μία πάρα πολύ σφιχτή ζύμη κι αν χρειαστεί προσθέτουμε και το νερό. Μπορεί να μην χρειαστεί.

Αφού η ζύμη είναι έτοιμη, την αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί. Έπειτα την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά. Με κομμάτια ζύμη περίπου 150 γραμμάρια, ανοίγουμε μακρόστενα φύλλα στη μηχανή ζυμαρικών, μέχρι τη βαθμίδα 5. Εμείς έχουμε μέχρι το 9.

Θέλουμε να είναι κάπως χοντρά. Τα κρεμάμε ή τα απλώνουμε σε πετσέτες να στεγνώσουν για 20-30 λεπτά. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε πολύ νερό με 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Προσεχτικά, ζεματάμε για 3 λεπτά τα φύλλα ζύμης, 2-3 μαζί.

 

Μοσχαράκι κοκκινιστό με λαζάνια

 

Έχουμε μία λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό και τα ρίχνουμε εκεί για λίγα λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητές κουτάλες και τα απλώνουμε πάνω σε πετσέτες, να στεγνώσουν λίγο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα λαζάνια.

Λαζάνια-al forno-συνταγή-

Εκτέλεση για τα λαζάνια al forno

Βουτυρώνουμε το ταψί καλά και στον πάτο ρίχνουμε μερικές κουταλιές της σούπας σάλτσα του κιμά. Στρώνουμε πάνω στη σάλτσα το πρώτο λαζάνι που το κόβουμε με ψαλίδι στις διαστάσεις του ταψιού. Δεν θέλουμε να υπάρχουν κενά.

Πάνω σε κάθε λαζάνι ρίχνουμε κουταλιές κιμά, κουταλιές μπεσαμέλ σκορπάμε με τα χέρια μας τριμμένη παρμεζάνα, τριμμένο πεκορίνο και τριμμένη μοτσαρέλα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα λαζάνια.

Φροντίζουμε να κρατήσουμε όση μπεσαμέλ θα χρειαστούμε για το κλείσιμο και φτιάξαμε 8 στρώσεις με τα υλικά αυτά. Στο τελευταίο λαζάνι δεν βάζουμε κιμά. Το καλύψαμε με λεπτή στρώση μπεσαμέλ και τριμμένα τυριά. Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 190-200 βαθμούς Κελσίου. Αφήνουμε να σταθεί το φαγητό για 15 λεπτά και σερβίρουμε.

Λαζάνια-al forno-συνταγή-

Tips για τα λαζάνια al forno

Εμείς τα φτιάξαμε σε ταψί 40x25x8 βάθος. Βγαίνουν 10-12 μερίδες. Τα φύλλα δάφνης στον κιμά είναι προαιρετικά, ούτε οι Ιταλοί βάζουν. Μπορούμε να την φτιάξουμε και μέρες νωρίτερα και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο, τη ζύμη για τα λαζάνια.

Λαζάνια-al forno-συνταγή-

Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr