Για τη ζύμη:
1/3 φλ. (100γρ.) ζάχαρη,
1 φλ. (220γρ.) λάδι,
1/3 φλ. (90γρ.) χυμό πορτοκαλιού,
2 κ.σ. (30γρ.) κονιάκ,
¼ κ.γλ. αλάτι,
2 2/3 φλ. (400γρ.) αλεύρι,
1/3κ.γλ. κανέλα με γαρίφαλα,
2κ.γλ. μπέικιν πάουτερ
Για το σιρόπι:
1/3 φλ. (100γρ.) μέλι,
1/2 φλ. νερό,
1 φλ. (50γρ.) υποκατάστατο ζάχαρης (σουκραλόζη),
1 κομματάκι κανέλα
Για γαρνίρισμα:
1/3 κ.γλ. κανέλα
1/2 φλ. (50γρ.) καρύδια ή αμύγδαλα (καλά αλεσμένα)
Εκτέλεση:
1.Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε στη φωτιά μέχρι να διαλυθεί καλά το μέλι.
2.Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, τα γαρίφαλα, την κανέλα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
3. Προσθέτουμε στο μίγμα το αλεύρι,το μπέικιν πάουτερ και το αλάτι, σιγά σιγά, μέχρι η ζύμη να γίνει αφράτη.
4. Ζυμώνουμε σε μικρό μέγεθος και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί. Τα ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
5. όση ώρα τα αφήνουμε να κρυώσουν, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν.
6. Ρίχνουμε τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι και τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα για να στραγγίξουν.
7. Τα τοποθετούμε σε μια χριστουγεννιάτικη πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τριμμένο καρύδι.
Τόσο απλά! Μόνες σας δημιουργείτε μελομακάρονα διαίτης.
Κάθε μελομακάρονο περιέχει 90 θερμίδες και 5gr λιπαρά. Σαφώς πολύ λιγότερες από αυτά του εμπορίου. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα