Κέικ με χαρουπάλευρο
Άκουγα συχνά για το χαρουπάλευρο αλλά για να μια ειλικρινής δεν είχα ιδέα τι είναι. Πρόσφατα πήγα σε ένα μαγαζί με χύμα προϊόντα που έχουμε στην Χαλκίδα και μπορείς να βρεις τα πάντα! Έτσι μπροστά μου είδα χαρουπάλευρο σε ένα τσουβάλι και αφού ρώτησα πως χρησιμοποιείται η ευγενέστατη ιδιοκτήτρια με ενημέρωσε για πολλές χρήσεις. Έτσι αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω για να φτιάξω κέικ με χαρουπάλευρο σε όσο πιο light εκδοχή μπορώ.
Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν ήρθα σπίτι ήταν να ψάξω για πληροφορίες στο ίντερνετ γιατί πιστεύω ότι πρέπει να ξέρουμε τι τρώμε όταν το προτείνουμε κιόλας .
Λίγα λόγια για το χαρούπι ή αλλιώς ξυλοκέρατο….
Το ξεχασμένο χαρούπι ή αλλιώς ξυλοκέρατο, είναι ο καρπός της χαρουπιάς, ενός αειθαλούς δέντρου που ευδοκιμεί στις χώρες της Μεσόγειου αλλά συναντάται και σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Συρίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και ιδιαίτερα της Κύπρου η οποία αποτελεί μεγάλη παραγωγό χώρα. Ο καρπός αυτός έθρεψε γενιές και γενιές ανά τους αιώνες, από την αρχαία Ελλάδα έως την Συρία και από την αρχαία Αίγυπτο έως την εποχή του Χριστού. Ο λόγος της διάδοσης του; Τα πλούσια θρεπτικά του συστατικά και η ευκολία παραγωγής του! Σήμερα παραμένει ξεχασμένο, στην χώρα μας δεν καλλιεργείται μαζικά παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πάντα σε μικρές μονάδες καθώς επικράτησε στην σκέψη μας σαν τροφή για ζώα ή σαν λύση ανάγκης σε περιόδους πείνας και στέρησης.
Η θρεπτική αξία του χαρουπιού
Το αλεύρι από το φύτρο του χαρουπιού περιέχει :
Όπως είναι φυσικό περιέχει φυτικές ίνες, λιγνίνη και κυτταρίνη σε ποσοστό περίπου 10%-12%,
Αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες , τανίνες, και τερπένια,
Σάκχαρα σε αναλογία περίπου 50% εκ του οποίου το μεγαλύτερο ποσοστό είναι σταφυλοσάκχαρο και λόγω αυτού έχει γλυκιά γεύση,
Περιέχει λίπος από 4,7% έως 5,7% (αν υπολογισθεί σε αλεύρι χαρουπιών ως έχει και όχι επί ξηρού προϊόντος),
Περιέχει πρωτεΐνες σε ποσοστό περίπου 55%-62% και αποτελεί καλή πηγή αμινοξέων γλουταμινικό οξύ, αργινίνη και ασπαραγινικό οξύ και για αυτόν τον λόγο μπορεί να καταναλωθεί ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας ή έντονης άσκησης,
Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Β καροτίνη,
Δεν περιέχει καφεΐνη,
Δεν περιέχει γλουτένη,
Έχει πολύ λίγες θερμίδες : 180 θερμίδες στα 100 γραμμάρια καθαρού αλευριού από χαρούπι.
Συνταγή:
500 γρ. Χαρουπάλευρο
250 γρ. (1 ½ φλιτζ. τσαγιού) βιτάμ light
440 γρ. (2 ½ φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη καστανή
4αβγά
260 ml (1 ¼ φλιτζ. τσαγιού) γάλα light
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 Βανίλιες
Εκτέλεση
Χτυπάτε το βούτυρο και ρίχνετε τμηματικά τη ζάχαρη και ένα – ένα τα αβγά. Συνεχίζετε το χτύπημα για 3 λεπτά. Στην συνέχεια ρίχνετε το γάλα και την βανίλια. Συνεχίζετε για αλλα 3 λεπτά το χτύπημα και παράλληλα σε μία λεκάνη ανακατεύεται το χαρουπάλευρο με το μπέικιν πάουντερ . Προσθέτετε στο χτυπημένο μείγμα διαδοχικά το χαρουπάλευερο και συνεχίζετε άλλα 3 λετπά να χτυπάτε στο μιξετ στην δυνατή ταχύτητα το υλικό σας. Στην φόρμα του κέικ σας βιταμώνετε τα τοιχώματα της και πασπαλίζετε με λίγη μαύρη ζάχαρη. Ρίχνετε μέσα το μείγμα και βάζετε να ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου. Το αφήνετε να κρυώσει και το βγάζετε από την φόρμα. Μπορείτε να το πασπαλίσετε με άχνη ή να λιώστε λευκή κουβερτούρα . Εμείς το συνοδεύαμε με μπάλα παγωτού βανίλια και ταίριαζε τέλεια!
Την πρώτη φορά που το έφτιαξα έβαλα 200γρ.φαρίνα και 300γρ χαρουπάλευρο . Αυτή την φορά έφτιαξα την συνταγή που σας έγραψα και μας άρεσε εξίσου!
Δοκιμάστε λοιπόν το αλεύρι από χαρούπι και προσθέστε το στις συνταγές μαζί με κανονικό αλεύρι ή χρησιμοποιήστε το μόνο του ως υποκατάστατο της σκόνης κακάο για να προσδώσετε στον οργανισμό σας ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο Παύλος καταστρέφει τον Κυριάκο
- Μαρινάδα για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή κοτόπουλο
- Η Γη της Ελιάς : Δύσκολο το μέλλον της Ασπασίας με τον Δημοσθένη
- Grand Hotel : Ο Ρήγας αποπειράται να την σκοτώσει-Βγαίνουν στην φόρα τα μυστικά του
- Εύκολα και Festive Χτενίσματα για Μπούκλες σε Μεσαία Μαλλιά για τις Γιορτές