Συνταγή για αφράτους λουκουμάδες με ζάχαρη, όπως αυτούς που αγοράζουμε από τις παραλίες, ψημένοι στο air fryer σαν τηγανιτοί, από τον Γιώργο Ζώλη.
Από παιδιά αγαπάμε τους λουκουμάδες παραλίας. Ήταν το αγαπημένο γλυκό του Καλοκαιριού, που το αγοράζαμε από πλανόδιους πωλητές στη παραλία. Μπορεί να γεμίζαμε ζάχαρη από την κορφή μέχρι τα νύχια αλλά την ξέπλενε η αλμύρα της θάλασσας.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 650 γραμμάρια
- Γάλα φρέσκο 250 ml χλιαρό
- ξερή μαγιά 2 φακελάκια
- ζαχαρη 50 γραμμάρια
- αλατι 1 τσιμπιά
- βουτυρο 80 γραμμάρια σε θερμοκρασία δωματίου
- αυγα 2
- βανίλια 2
Υλικά
- σπορέλαιο 1 ποτηράκι του κρασιού περίπου (πριν το ψήσιμο)
- βουτυρο 1/2 ποτηράκι του κρασιού περίπου λιωμένο (μετά το ψήσιμο)
Για το άλειμμα
- ζαχαρη 1 κιλό
Για το πασπάλισμα
Λουκουμάδες με γιαούρτι και ακόμη 3 υλικά
Μία επιστροφή στις παιδικές μας αναμνήσεις λοιπόν, με αφράτους και βελούδινους λουκουμάδες παραλίας, από τον Γιώργο Ζώλη, στο air fryer. Σαν τηγανιτοί στη γεύση και στην υφή.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους λουκουμάδες παραλίας στο air fryer του Γιώργου Ζώλη:
Recipe ingredients
650g all-purpose flour
250g warm milk
2 sachets of fresh yeast or 35g
50g of sugar
A good pinch of salt
80g butter (at room temperature)
2 eggs
2 vanilla
Grease
Brush with seed oil before baking
After baking with butter
Sugar for sprinkling
Air fryer cooking
3-4 minutes in a preheated oven
Continue cooking for another 2-4 minutes after turning them upside down
For a normal oven 200 degrees preheated for about 15 minutes in the air
Εκτέλεση για τους λουκουμάδες παραλίας στο air fryer του Γιώργου Ζώλη
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό φρέσκο γάλα, τη ξερή μαγιά, τις βανίλιες και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και όχι λιωμένο, τα αυγά και το αλάτι και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 3-4 λεπτά.
Μεταφέρουμε το ζυμάρι στον πάγκο εργασίας, το διορθώνουμε λίγο και έπειτα το βάζουμε σε ένα λαδωμένο με σπορέλαιο μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος, για 40 λεπτά περίπου.
Έπειτα μεταφέρουμε και πάλι τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ξεφουσκώνουμε με τα χέρια για 1-2 λεπτά. Έπειτα την κόβουμε σε 12 ίσα κομμάτια. Παίρνουμε τη σχάρα της φριτέζας, βάζουμε λαδόκολλα και λαδώνουμε λίγο και τη λαδόκολλα, με σπορέλαιο. Το ίδιο θα κάνουμε κι αν έχουμε κάδο στη φριτέζα.
Χανιώτικοι λουκουμάδες
Παίρνουμε λοιπόν το κάθε κομμάτι ζύμης και το πλάθουμε σε μπαλάκι. Το δουλεύουμε λίγο με το χέρι μας και ανοίγουμε μία τρύπα στη μέση. Ακουμπάμε τον λουκουμά στη λαδόκολλα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τους υπόλοιπους λουκουμάδες.
Σε κάθε σχάρα βάζουμε 4 λουκουμάδες. Έχουμε προθερμάνει τη φριτέζα αέρος τουλάχιστον 5 λεπτά, στους 200 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι να ζεσταθεί η φριτέζα αλείφουμε τους λουκουμάδες με σπορέλαιο.
Βάζουμε τους λουκουμάδες χαμηλά στη φριτέζα και ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Μόλις ψηθούν τους αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και βουτάμε τους λουκουμάδες στη ζάχαρη.
Tips για τους λουκουμάδες παραλίας στο air fryer του Γιώργου Ζώλη
Αντί για ξερή μαγιά μπορούμε να βάλουμε 35 γραμμάρια νωπή μαγιάς. Η συνταγή γίνεται και στο χέρι και στο μίξερ. Για κανονικό φούρνο ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, για 15 λεπτά περίπου στον αέρα. Αν κάνουμε τη ζύμη στο χέρι θα χρειαστεί για 5-6 λεπτά να κάνουμε διπλώματα.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή