Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε το περιβόητο Λουκούμι του Σουλτάνου .
- Γάλα φρέσκο 1lt
- ζαχαρη 250γρ
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 220γρ
- καρύδα 200γρ Τριμμένη
- βούτυρο γάλακτος 40γρ Αγελάδος
- βανίλια 2
Υλικά
- κρεμα γαλακτος 300γρ
- ζάχαρη άχνη 2 Κουταλιές
Για την σαντιγί
Η αγαπημένη μας Βάσια σήμερα αποφάσισε να μας φτιάξει καρυδάτες πάστες ταψιού που ονομάζονται Λουκούμι Του Σουλτάνου. Το Λουκούμι Του Σουλτάνου είναι συνταγή τούρκικης καταγωγής γεμάτη καρύδα. Μυρωδάτες πάστες με μία πολύ νόστιμη και βελούδινη κρέμα βανίλιας και σπιτική σαντιγί.
Η σημερινή μας συνταγή για πάστες με καρύδα, είναι τόσο εύκολη που μας δείχνει ότι το να φτιάξεις σπιτική πάστα δεν είναι δα και τόσο δύσκολη υπόθεση.
Αξίζει λοιπόν να δοκιμάσουμε κι εμείς τις ικανότητές μας στην ζαχαροπλαστική.
Με μία βελούδινη κρέμα με βούτυρο αγελάδος, μία σπιτική σαντιγί με μόνο δύο υλικά χωρίς αυγά και έντονη την γεύση και την μυρωδιά της καρύδας, αυτή η πάστα θα τρελάνει κόσμο. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής:
Εκτέλεση για την κρέμα
Παίρνουμε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και την βάζουμε πάνω στην εστία. Έχουμε την εστία της κουζίνας σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το γάλα μας. Το αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο και όχι να βράσει και προσθέτουμε την ζάχαρη. Ανακατεύουμε το γάλα με την ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αφού λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί λίγο το αλεύρι και προσθέτουμε τις βανίλιες, χαμηλώνοντας παράλληλα την φωτιά. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αφού πήξει η κρέμα, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η κρέμα μας είναι έτοιμη.
Το πρώτο βήμα για το Λουκούμι του Σουλτάνου
Παίρνουμε ένα ταψί 30×25 cm και το βουτυρώνουμε. Στην συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη καρύδα στον πάτο του ταψιού. Στρώνουμε την καρύδα σε όλο τον πάτο του ταψιού με ένα κουτάλι της σούπας.
Στην συνέχεια χύνουμε από πάνω την καυτή κρέμα βανίλιας και την στρώνουμε πάνω από την καρύδα με την μαρίζ. Αφήνουμε το γλυκό μας στην άκρη και περιμένουμε να κρυώσει η κρέμα για μία ώρα. Ξεκινάμε να φτιάχνουμε την σαντιγί μας.
Εκτέλεση για την σαντιγί
Παίρνουμε ένα μπολ και προσθέτουμε μέσα την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη άχνη. Την χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός μέχρι να πάρουμε μία παχύρρευστη σαντιγί.
Το δεύτερο βήμα για τις πάστες
Αφού πέρασε η μία ώρα παίρνουμε την σαντιγί και με μία μαρίζ την στρώνουμε πάνω από την κρέμα. Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για 4 με 6 ώρες και το αφήνουμε να παγώσει. Αφού περάσουν οι ώρες, παίρνουμε ένα μαχαίρι και κόβουμε τις πάστες σε κομμάτια.
Στην συνέχεια με μία σπάτουλα, ξεκινάμε να ρολάρουμε σιγά σιγά τα κομμάτια μέσα στο ταψί προσέχοντας η καρύδα να πάει παντού. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όλα τα κομμάτια του ταψιού. Γαρνίρουμε με κερασάκι και πραλίνα φουντουκιού και απολαμβάνουμε.
Tips για το Λουκούμι Του Σουλτάνου
Αντί για αλεύρι μπορούμε να βάλουμε κορν φλάουρ, επειδή δίνει μία πιο βελούδινη υφή στην κρέμα βανίλιας. Η κρέμα θα βράσει σε περίπου 6 λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Την σαντιγί δεν την βάζουμε πάνω από την καυτή κρέμα διότι θα γίνει νερό.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής:
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr