Παραδοσιακό γλυκό πασπαλισμένο με καρύδια, κανέλα και πολλές ιστορίες!!
Φτιάχνεται ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας 4 Δεκεμβρίου και μοιράζεται προς τιμήν της αγίας και για υγεία! Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή και κεράστε τους αγαπημένους σας, την πιο νόστιμη βαρβάρα!
Εκτέλεση :
Πλένουμε το σιτάρι και το καθαρίζουμε πολύ καλά
Το μουλιάζουμε από το βραδύ σε ένα μεγάλο σκεύος με νερό. Την επόμενη ημέρα το στραγγίζουμε το βάζουμε να βράσει με τα 3 λίτρα νερό και το αλάτι.
Ελέγχoυμε την φωτιά να είναι σε μεσαία δύναμη και από την ώρα που αρχίζει να βράζει το νερό, υπολογίζουμε περίπου 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε το σιτάρι και εφόσον έχει βράσει επιθυμητά, προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη και ανακατεύουμε
Η ζάχαρη έχει λιώσει, προσθέτουμε τις σταφίδες και αφήνουμε να βράσει πάντα στο χαμηλό για άλλα πέντε λεπτά.
Στον χρόνο αυτό, ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε στην άκρη. Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε ένα καυτό τηγανάκι για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας το με την βοήθεια ενός κουταλιού. Ρίχνουμε το μισό καβουρδισμένο σουσάμι στην κατσαρόλα και το υπόλοιπο το φυλάμε σε ένα μπολάκι για το σερβίρισμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και καβουρντίζουμε το αλεύρι για 2-3 λεπτά στο καυτό τηγανάκι.
Αδειάζουμε το αλεύρι σε ένα πιάτο προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει χυλός .
Ρίχνουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά να δέσει η βαρβάρα. Τέλος ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα και την αφήνουμε να βράσει για λίγα 5 ακόμα λεπτά
Την μοιράζουμε σε γυάλινα μπολ και την σερβίρουμε με τα σπασμένα καρύδια, σουσάμι και κανέλα.
• Τα μπολάκια στο ψυγείο τα τυλίγουμε με ζελατίνη.
• Τα καρύδια είναι προτιμότερο να τα προσθέσετε στο σερβίρισμά του γλυκού και όχι μέσα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Καλή επιτυχία !
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: [email protected] ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou