Συνταγή για παραδοσιακή μαγειρίτσα με αρνίσια συκωταριά και πηχτό αυγολέμονο για το βράδυ της Ανάστασης που μοσχοβολάει “μαμά”. Από την αγαπημένη μας Γκόλφω Νικολού με όλα τα μυστικά της.
- συκωταριά 1 μικρή αρνίσια
- μαρούλι 1 μέτριο
- κρεμμυδι 2 φρέσκα
- άνηθος 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος
- ελαιολαδο 209 ml
- ρυζι 70 γραμμάρια Καρολίνα
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- νερό 2 ποτήρια ζεστό
- κύβοι λαχανικών 1/2
Υλικά
- νερό 2 ποτήρια ζεστό
Για τη συκωταριά
Παραδοσιακή μαγειρίτσα με αυγολέμονο
Το έθιμο θέλει μετά από 40 μέρες νηστείας να απολαμβάνουμε το βράδυ της Ανάστασης μία σούπα με ρύζι, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαρούλι και ρυζάκι ή αλλιώς μαγειρίτσα! Εμείς ανυπομονούμε ήδη να την γευτούμε κι επειδή έχουμε μία αδυναμία στις παραδόσεις, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε την παραδοσιακή συνταγή για μαγειρίτσα της Γκόλφως.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την μαγειρίτσα παραδοσιακή της Γκόλφως:
ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΘΑ ΓΛΕΙΦΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΑΤΑ
Εκτέλεση για την μαγειρίτσα παραδοσιακή της Γκόλφως
Σε μία ζεστή κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Έχουμε πλύνει, έχουμε καθαρίσει και έχουμε κόψει από προηγουμένως την αρνίσια συκωταριά και την έχουμε βάλει σε ένα σουρωτήρι με πιάτο από κάτω να σουρώσει.
Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια της συκωταριά και την βάζουμε να σοταριστεί στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα η συκωταριά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Επίσης προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και τα μαρούλια και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά μας. Προσθέτουμε ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε για 30 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε το ρύζι Καρολίνα πλυμένο και σουρωμένο.
Μαγειρίτσα στην ξυλόσομπα
Συμπληρώνουμε και ζεστό νερό και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας στο ρύζι, για περίπου 8-10 λεπτά. Σκεπάζουμε τη μαγειρίτσα και την αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε το ασπράδι και προσθέτουμε τον κρόκο. Ρίχνουμε και 1 κουταλιά της σούπας νερό και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε το στυμμένο λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Σιγά σιγά παίρνουμε τον ζωμό από το φαγητό και το ρίχνουμε μέσα στο αυγό, χτυπώντας παράλληλα. Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα ανακατεύοντας συνεχώς. Η μαγειρίτσα είναι έτοιμη και σερβίρουμε με πιπέρι και ψιλοκομμένο άνηθο.
Tips για την μαγειρίτσα παραδοσιακή της Γκόλφως
Ο κύβος λαχανικών είναι προαιρετικός. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον ζεστό νερό στη μαγειρίτσα. Βγαίνουν 4 μερίδες. Μπορούμε αντί για πιπέρι να σερβίρουμε με γλυκιά πάπρικα.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr