Η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει κι εμείς ετοιμάζουμε ένα παραδοσιακό ρολό κιμά με πουρέ με ολόκληρα αυγά, όπως συνηθίζεται, συνοδευόμενο από μία γευστική σάλτσα και έναν βελούδινο πουρέ πατάτας. Χρόνια πολλά!
- κιμάς μοσχαρίσιος 800 γραμμάρια
- κρεμμυδι 1 ψιλοκομμένο
- σκορδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
- πιπεριά ½ ψιλοκομμένη κόκκινη χωρίς φλούδα
- πιπεριά ½ ψιλοκομμένη κίτρινη χωρίς φλούδα
- ψωμι του τοστ 2 φέτες μουλιασμένες σε νερό
- αυγα 1
- μαιντανος Κατά βούληση ψιλοκομμένος
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- πάπρικα ½ κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
Υλικά
- καρότο 500 γραμμάρια κομμένα σε φέτες
- κρεμμυδι 1 ψιλοκομμένο
- πελτές ντομάτας 1 κουταλιά της σούπας
- δάφνη 1 φύλλο
- γαρίφαλο 2
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- κρασι 200 ml κόκκινο
- κύβος βοδινού 200 ml
- νερό 200 ml
Για τη σάλτσα
Η 28η Οκτωβρίου εκτός από μία εθνική επέτειος είναι και αργία, οπότε αποτελεί μία μοναδική αφορμή για όλη την οικογένεια, να μαζευτεί γύρω από το τραπέζι και να απολαύσει σπιτικές λιχουδιές. Σήμερα λοιπόν για το τραπέζι της 28ης Οκτωβρίου, σας προτείνουμε ένα πεντανόστιμο ρολό κιμά με πουρέ
Είναι ένα παραδοσιακό ρολό κιμά με πουρέ όπως το έφτιαχνε η μαμά και η γιαγιά μας, με ολόκληρα βραστά αυγά μέσα. Όμως έχει μία πολύ ιδιαίτερη και εύκολη σάλτσα που απογειώνει το πιάτο και ο βελούδινος πουρές πατάτας θα σας μείνει αξέχαστος.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το ρολό κιμά με πουρέ:
Εκτέλεση για το ρολό κιμά με πουρέ
Αρχικά σε μία λεκάνη προσθέτουμε τον μοσχαρίσιο κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, την ψιλοκομμένη και χωρίς την φλούδα κόκκινη πιπεριά, την ψιλοκομμένη και χωρίς την φλούδα κίτρινη πιπεριά, το μουλιασμένο και πολύ καλά στραγγισμένο ψωμί του τοστ, το αυγό, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Στο τέλος την πάπρικα.
Ζυμώνουμε τα υλικά μας πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και σκεπάζουμε τον κιμά με μία διάφανη μεμβράνη. Τον αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Στο μεταξύ βράζουμε τα αυγά για το ρολό.
Αφού βράσουν και γίνουν σφιχτά, βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και τον απλώνουμε σαν φύλλο πάνω στον πάγκο. Τοποθετούμε με κενά το ένα από το άλλο τα αυγά και πλάθουμε το ρολό μας, κλείνοντας τα αυγά μέσα στο ρολό. Πιέζουμε πολύ καλά για να κλείσει και πασπαλίζουμε το ρολό με τριμμένη φρυγανιά παντού.
Εκτέλεση για την σάλτσα
Αρχικά σοτάρουμε σε ένα κατσαρολάκι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα καρότα και τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε να σοτάρουμε. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ζωμό κρέατος από τους κύβους κρέατος και νερό.
Δείτε ακόμα Ρολό κιμά με μπέικον και πατάτες στον φούρνο
Βάζουμε το νερό και τα γαρίφαλα και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Βάζουμε το ρολό σε ένα ταψί χωρίς καπάκι και το περιχύνουμε με την σάλτσα. Ψήνουμε στον φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και προσέχουμε μήπως κατά την διάρκεια του ψησίματος θέλει λίγο επιπλέον νερό.
Εκτέλεση για τον πουρέ πατάτας
Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Σε ένα μικρό ταψί ρίχνουμε χοντρό αλάτι μέχρι να καλύψουμε τον πάτο και προσθέτουμε τις πατάτες. Τις τρυπάμε με ένα πιρούνι έτσι ώστε να φύγει η υγρασία από τις πατάτες και τις ψήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα στον φούρνο.
Μόλις ψηθούν τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις κόβουμε στην μέση και με ένα κουτάλι αφαιρούμε την σάρκα τους. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με το πιρούνι.
Δείτε ακόμα Συνταγές για σχολείο 2022: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Βάζουμε μέσα τις πατάτες και ανακατεύουμε μαζί με το βούτυρο χρησιμοποιώντας σπάτουλα. Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε επιπλέον βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Έτοιμος.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Zoi Loudas
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr