τραγανή χρυσαφένια κρούστα και ωραία, ζουμερή υφή.
Να σας πω ότι η γεύση της είναι κάτι ανάμεσα σε σουφλέ, ομελέτα, πουτίγκα με ψωμί και τάρτα.
Να σας παροτρύνω να την ετοιμάσετε μιας που είναι πανεύκολη και χρειάζεστε μόνο αυγά, ψωμί, γάλα και τη φαντασία σας σε σχέση με τα τυριά, τα αλλαντικά ή και τα λαχανικά που θα επιλέξετε.
Να τονίσω ότι μπορείτε να την ετοιμάσετε από την προηγούμενη ημέρα και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα την ψήσετε (πόσο βολική για ένα παιδικό πάρτι).
Και τέλος να πω ότι είναι ιδανική για πρωινό, brunch, μεσημεριανό γεύμα και βραδινό, αλλά και για το σπίτι, το γραφείο, το σχολείο και το πάρτι.
Μερίδες: 1 φόρμα με διάμετρο 20-22 εκ.
Υλικά
1 γαλλική μπαγκέτα κομμένη σε κύβους
250 γραμμ. μαλακά τυριά που λιώνουν (χρησιμοποίησα ίσες ποσότητες από τσένταρ και κασέρι)
200 γραμμ. μπέικον ψιλοκομμένο
5 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
250 γραμμ. φρέσκο γάλα
200 γραμμ. sour cream (εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι)
αλάτι, πιπέρι
λίγο βούτυρο για τη φόρμα
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο και διάμετρο 20-22 εκ.
Την καλύπτουμε με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε ξανά.
Απλώνουμε μια στρώση ψωμί στη φόρμα. Από πάνω ρίχνουμε λίγο τυρί και κατόπιν λίγο μπέικον.
Ρίχνουμε ακόμα μια στρώση από ψωμί, τυρί και μπέικον.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Φροντίζουμε η τελευταία στρώση να είναι τυρί και μπέικον.
Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γάλα, τη sour cream, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγη ώρα ακόμα.
Περιχύνουμε την επιφάνεια με το μίγμα των αυγών. Σκεπάζουμε τη φόρμα με διαφανή μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον (μπορούμε να αφήσουμε τη στράτα στο ψυγείο και ολόκληρο το βράδυ).
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις.
Αφαιρούμε τη διαφανή μεμβράνη, σκεπάζουμε τη στράτα με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στο κατώτερο 1/3 του φούρνου για 40′.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30′ ακόμα.
Η συνταγή δημοσιεύτηκε αρχικά στο προσωπικό μου blog, theonewithallthetastes