Close

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 28/3/2016 – 3/4/2016

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 28/3/2016 - 3/4/2016

Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μια λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας μαζί με συνταγές.Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα ή να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα με τα γούστα σας!

Λόγο Σαρακοστής,στο μενού έχουν προστεθεί και νηστίσιμες συνταγές για τις φίλες που μας το ζήτησαν!

Δευτέρα

Μπιφτέκια γεμιστά με γραβιέρα

μενου εβδομαδας

Υλικά 

  • 500 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς
  • 200 γραμμάρια γραβιέρα
  • 2 κολοκύθια
  • 2 πιπεριές φλωρίνης
  • 2 κρεμμύδια σωταρισμένα
  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κ. γλυκού κύμινο
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί
  • 1 αυγό
  • 1 κ. σούπας κέτσαπ
  • 1 πρέζα κανέλλα
  • 1 κ. γλυκού μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Ψιλοκόβουμε σε κυβάκια τα υλικά της γέμισης, δηλαδή τη γραβιέρα, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές φλωρίνης.

Ζυμώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά καλά (κιμάς, φρυγανιά, κρασί, αυγό, κέτσαπ, μουστάρδα, κανέλλα, κύμινο, αλατοπίπερο) και αφήνουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα για να σφίξει.

Πλάθουμε τα μπαλάκια για τα μπιφτέκια και στο εσωτερικό τους βάζουμε γραβιέρα, κολοκύθι και πιπεριές φλωρίνης.

Ξαναπλάθουμε για να είμαστε σίγουροι ότι το μείγμα δεν περισσεύει εκτός και ψήνουμε είτε σε σχαρωτό τηγάνι ή στο φούρνο για 20 λεπτά στο γκριλ ώστε να ψηθούν και από τις 2 μεριές αλλά να παραμείνουν ζουμερά.

sidages.gr

Νηστίσιμη παραλλαγή

Νηστίσιμα μπιφτέκια με λαχανικά

Υλικά:

  • 2 πατάτες μεγάλες
  • 1 μελιτζάνα
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • λίγο πιπέρι
  • αλάτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • λίγο δυόσμο ή μαϊντανό
  • 1 αυγό
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • τριμμένη φρυγανιά ή ψωμί

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε καλά τις πατάτες, τη μελιτζάνα και τα καρότα.
  2. Ταυτόχρονα ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Χτυπάμε καλά τις πατάτες,τη μελιτζάνα και τα καρότα στο μίξερ, αφού έχουν βραστεί καλά.
  4. Βάζουμε το μείγμα σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι, το πιπέρι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδο και ανακατεύουμε καλά.
  5. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, τη τριμμένη φρυγανιά και ξανά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  6. Πλάθουμε μεγάλες ποσότητες(σαν μπιφτέκια) και τα βάζουμε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 200-250 C.

Συμβουλές

Το μείγμα συνήθως κολλάει όταν το βάζουμε στο μίξερ, γι’αυτό προσθέτουμε λίγο λαδάκι. Επίσης απλώνουμε με λαδάκι το ταψί για να μη κολλήσουν τα μπιφτέκια.

Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι, άμα το μείγμα είναι πολύ μαλακό. Καλή σας επιτυχία.

peristerinews

Τρίτη

Μακαρόνια ογκρατέν με κρέμα γάλακτος

μενου εβδομαδας

Υλικά

  • 1 πακέτο μακαρόνια
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. τυρί κρέμα
  • 200 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • Φέτες ζαμπόν (περίπου 250 γρ)
  • Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

Βράζουμε τα μακαρόνια για 5 λεπτά

Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ταψί.

Αναμειγνύουμε με το τυρί κρέμα και τα τυριά.

Προσθέτουμε το ζαμπόν και αλατοπιπερώνουμε.

Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος.

Ψήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία για 25 λεπτά

nostimada.gr

 

Νηστίσιμη παραλλαγή

Λαζάνια νηστίσιμα από τον Άκη Πετρετζίκη

μενου εβδομαδας

 

Δείτε την συνταγή εδώ

Τετάρτη

Φακές σούπα με λαχανικά και πάπρικα

Υλικά συνταγής:
Ελαιόλαδο: 4 κουταλιές σούπας
Ψιλοκομμένο πράσο: 1 μέτριο (μόνο το άσπρο)
Ψιλοκομμένα καρότα: 2 μέτρια
Ντοματοπελτέ: 2 κουταλιές σούπας
Φακές: 300 γρ.
Τριμμένο γαρύφαλλο: 1/2 κουταλάκι
Τριμμένο ξερό τζίντζερ: 1 κουταλάκι τσαγιού
Ζωμό λαχανικών ή κότας ή νερό: 2 λίτρα
Ψιλοκομμένες ντομάτες: 1 κονσέρβα των 400 γρ. (κονκασέ)
Ψιλοκομμένο μαϊντανό: 4 κουταλιές σούπας
Σκόνη κόλιαντρο: 2 κουταλάκια τσαγιού
Τριμμένη καπνιστή πάπρικα: 1 κουταλάκι τσαγιού
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει

Οδηγίες:
1. Σε κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί ρίχνετε το πράσο, τα καρότα και το σέλερι και τα μαραίνετε για 3 – 4 λεπτά ανακατεύοντας για να μην μαυρίσουν.
2. Προσθέτετε τον ντοματοπελτέ και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 1 λεπτό ακόμη.
3. Προσθέτετε το ζωμό (ή το νερό) και τις φακές, δυναμώνετε τη φωτιά να αρχίσουν να βράζουν και στη συνέχεια την χαμηλώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι φακές (μία ώρα περίπου).
4. Προσθέτετε Προσθέτετε το μαϊντανό, τα μπαχαρικά, το κονκασέ και αλατοπίπερο και συνεχίζετε το βράσιμο για 5 – 10 λεπτά ακόμη. Κατεβάζετε από την φωτιά.
5. Σερβίρετε το φαγητό πολύ ζεστό, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

radicio

Πέμπτη

Χοιρινό λεμονάτο με πατάτες

μενου εβδομαδας

Υλικά

1 κιλό χοιρινό κομμένο σε κομμάτια

1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Χυμός από 2-3 λεμόνια

4-5 πατάτες κομμένες μέτρια κομμάτια

1 σκελίδα σκόρδο

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρέας να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. 

Προσθέτουμε το σκόρδο και τις πατάτες, ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, ρίγανηκαι αφήνουμε για 1-2 λεπτά να πάρουν μια βράση.

Προσθέτουμε μια κούπα ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 50-60 λεπτά περίπου,μέχρι να πιει το ζουμί του και να χυλώσει η σάλτσα.

bettyscuisine

Νηστίσιμη παραλλαγή

Γαρίδες λεμονάτες στον φούρνο

μενου εβδομαδας

 

Δείτε την συνταγή εδώ

Παρασκευή

Μπριάμ (Ανάμεικτα λαχανικά στο φούρνο)

μπριαμ

Δείτε την συνταγή εδώ

Σάββατο

Γαύρος τηγανητός, ριγανάτος και λεμονάτος

μενου εβδομαδας

Υλικά
  • 1 κιλό φρέσκος γαύρος
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, κοπανισμένος σε σκόνη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ο χυμός + το ξύσμα από 1 ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • χοντρό αλάτι ή ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τον γαύρο.

Ξεπλένουμε τον γαύρο και τον αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με την πάπρικα, τον κόλιανδρο και μπόλικο πιπέρι.

Σ’ ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Περνάμε τα φιλέτα γαύρου από το αλεύρι, τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές και τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Τα τηγανίζουμε στο καυτό ελαιόλαδο (σε δύο ή τρεις δόσεις, ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού μας), μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Μόλις είναι έτοιμα, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αδειάζουμε με ένα κουτάλι το ελαιόλαδο, αφήνοντας ελάχιστο, επαναφέρουμε όλα τα ψαράκια στο τηγάνι (αν τα είχαμε τηγανίσει σε δόσεις) και περιχύνουμε με 2 – 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού (ή περισσότερο, αν μας αρέσει). Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το ξύσμα και κουνάμε το τηγάνι να ενωθούν τα υλικά και να δέσει λίγο η υποτυπώδης σάλτσα. Νοστιμίζουμε με χοντρό αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.

gastronomos

Νηστίσιμη παραλλαγή

Μυδοπίλαφο σπέσιαλ

μενου εβδομαδας

 

Δείτε την συνταγή εδώ

Κυριακή

Κοτόπουλο στη λαδόκολλα με γραβιέρα 

μενου εβδομαδας

 

Υλικά 
 
•1 κιλό κοτόπουλο μπούτι ή στήθος
•4 σκελίδες σκόρδο
•100ml ελαιόλαδο
•180 γρ. γραβιέρα κομμένη κύβους
•2 ντομάτες κομμένες κύβους
•λίγο δενδρολίβανο
•αλάτι-πιπέρι
•χυμό από 2 λεμόνια
 
Εκτέλεση
 
Κόβετε το κοτόπουλο σε κύβους και το βάζετε σε λεκάνη με το σκόρδο το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιών, την γραβιέρα, τις ντομάτες, το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύετε και αφήνετε το κοτόπουλο για 1 ώρα να μαριναριστεί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Μεταφέρετε όλο το μείγμα σε λαδόκολλα, που έχετε βάλει σε ταψί και διπλώνετε.
Ραντίζετε με νερό την λαδόκολλα αφού την διπλώσετε καλά και ψήνετε για 40΄- 50΄.
 
Νηστίσιμη παραλλαγή

Χταπόδι στη λαδόκολλα

μενου εβδομαδας

Yλικά
1 χταπόδι, περίπου 1 κιλό
½ κόκκινη πιπεριά, σε φέτες
½ πορτοκαλί πιπεριά, σε φέτες
½ καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
1 πατάτα, σε ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
8 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι, κόκκινο πιπέρι, σε κόκκους, φρέσκια ρίγανη, φρέσκο θυμάρι
½ κ.γ. σουμάκ
5-6 κ.σ. ούζο
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε το χταπόδι για 15-20 λεπτά. Μόλις κρυώσει ελαφρώς, το κόβουμε ανά 2 πλοκάμια και αφαιρούμε το μάτι και το «δόντι». Ρίχνουμε σε ένα μπολ τις πιπεριές, την πατάτα, τα κρεμμυδάκια, τα μπαχαρικά και τα πλοκάμια.

Τα περιχύνουμε με τα 2/3 του λαδιού, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 10 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Διπλώνουμε 2 λαδόκολλες στη μέση και κολλάμε τις άκρες γύρω γύρω με την αλευρόκολλα* αφήνοντας ένα άνοιγμα.

Μοιράζουμε τα υλικά στα 2 πακέτα, σφραγίζουμε τα πακέτα με την αλευρόκολλα και ψήνουμε για 45 λεπτά. Ανοίγουμε τα πακέτα, προσθέτουμε από 1 κ.σ. ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.

* Αλευρόκολλα: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 6 κ.σ. νερό.

 tovima

Οι πίτες της εβδομάδας

Πεντανόστιμα κοτοπιτάκια με φύλλο γιαουρτιού και κρέμα.

μενου εβδομαδας

Δείτε περισσότερα σχετικά με την συνταγή εδώ

Νηστίσιμες πατατόπιτες

μενου εβδομαδας

Υλικά

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας

1,5 κιλό πατάτες

3-4 πράσα ψιλοκομμένα

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 πιπεριά Φλωρίνης ψητή (κονσέρβας) ψιλοκομμένη

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

λίγο δυόσμο , πιπέρι φρεσκοτριμμένο λίγο αλάτι

 1 φλιτζάνι  λάδι

λίγη ρίγανη

χυμό από 1 λεμόνι 

Eκτέλεση

1.Βράζετε τις πατάτες καλά ώστε να μαλακώσουν. Σοτάρετε στο μεταξύ σε λίγο λάδι τα ψιλοκομμένα πράσα. Αφού βράσουν οι πατάτες, και ενώ είναι ακόμη ζεστές, τις ξεφλουδίζετε (προσεκτικά για να μην καείτε) και τις λιώνετε με το πιρούνι, ώστε να γίνουν πουρές.

2.Προσθέτετε λίγο λίγο το λάδι και το λεμόνι, έτσι ώστε να αραιώσει το μείγμα ανακατεύοντας καλά. Κατόπιν ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά (τα σοταρισμένα πράσα, τις πιπεριές, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο) και ανακατεύετε πάλι.

 3.Κόβετε κάθε φύλλο σε 6 στρογγυλούς δίσκους και τους τοποθετείτε σε ατομικά φορμάκια. Τα αλείφετε με λίγο λάδι και μοιράζετε από πάνω τη γέμιση. Μετά τοποθετείτε από πάνω 6 δίσκους ζύμης από το δεύτερο φύλλο επίσης αλειμμένους με λάδι, πιέζετε να κολλήσουν οι άκρες και χαράζετε ακτινωτά τις πίτες με το μαχαίρι.

4.Ψήνετε τις πατατόπιτες σε φούρνο προθερμασμένο στους 180ο C για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν.

rethymnoguide

 

Γλυκιά τυρόπιτα

μενου εβδομαδας

 

Δείτε την συνταγή εδώ

Τα γλυκά της εβδομάδας

 

 

Νηστίσιμη ΤεμπελοΣοκολατόπιτα

τεμπελοσοκολατόπιτα

Δείτε την συνταγή εδώ

 

 

 

Κέικ Ινδοκάρυδο

μενου εβδομαδας

ΥΛΙΚΑ

1 – 1/2 ποτηρια ινδοκάρυδο

1 ποτηρι ζαχαρη

2 ποτήρια αλεύρι

3 κουταλακια μπεικιν παουτερ

1 ποτυρι λάδι

1 βανίλια

2 κουταλάκια κονιακ

5 αυγά.

1 ποτήρι γάλα φρέσκο

ΣΙΡΟΠΙ

1 ποτύρι ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό.

λίγη κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το λάδι και τα χτυπάμε καλά
  • βάζουμε τα αυγά και την βανιλια και τα ξαναχτυπάμε
  • βάζουμε το αλεύρι και το μπεικιν παουτερ και λίγο λίγο το γάλα.
  • προσθέτουμε και το ινδοκάρυδο.
  • Αλευρονουμε ενα πυρέξ ή μια φορμα γλυκισματος και βάζουμε μέσα το
  • μείγμα μας
  • το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα (ανάλογα με το φούρνο)

ΣΙΡΟΠΙ

  • Σε ένα δοχείο βάζουμε το νερο, τη ζάχαρη και την κανέλα
  • τα βράζουμε και αφού βράσουν το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφηνουμε να κρυώσει.

* Οταν ψηθεί το κέικ μας τότε με ρίχνουμε πάνω το σιροπι και βάζουμε και λίγο ινδοκάρυδο για να το διακοσμήσουμε

flowmagazine

Δείτε και εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και τις συνταγές τους για να πάρετε και άλλες ιδέες! 

 

Εάν νηστεύετε  μπορείτε να δείτε εδώ συνταγές για όλες τις νηστίσιμες προτάσεις μας