5 Νόστιμες Συνταγές Με Μήλα Υπάρχουν χιλιάδες συνταγές που μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο, αλλά εγώ θα σου προτείνω μερικές που έχω δοκιμάσει κι είναι από τις αγαπημένες μου.
1. Apple Crisp
Θα σου θυμίσει λίγο την κλασσική μηλόπιτα αλλά στην πιο «μιαμ» εκδοχή της. Μπορείς να το σερβίρεις με παγωτό βανίλια ή λίγη άγλυκη σαντιγί.
Υλικά:
4 μεσαία μήλα κομμένα σε φέτες
¾ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι βρώμη (μπορείς να δοκιμάσεις το κλασσικό Quaker)
1/3 φλιτζάνι λιωμένο(όχι καυτό) βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κ. γλ. κανέλα
¾ κ. γλ. μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190C. Αλείφεις με λίγο βούτυρο τον πάτο και τα τοιχώματα από ένα τετράγωνο σκεύος διαμέτρου 20cm (προσοχή, να είναι πυρίμαχο γιατί θα μπει στον φούρνο). Απλώνεις τα μήλα σου. Σ’ ένα μπολ, ανακατεύεις όλα τα υπόλοιπα συστατικά σου (την ζάχαρη, το αλεύρι, το quaker, το βούτυρο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο) μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα και το ρίχνεις πάνω από τα μήλα. Ψήνεις το μείγμα στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να το δεις να «χρυσαφίζει» και τα μήλα να είναι μαλακά. Το σερβίρεις όσο είναι ακόμη ζεστό με παγωτό ή σαντιγί, αν θες. Μπορεί στην όψη να μην σου γεμίσει το μάτι, αλλά δοκίμασε το πρώτα.
2. Σως μήλου
Αγαπημένη και πολύ εύκολη συνταγή, στην οποία μπορούν να βοηθήσουν και τα παιδάκια σου (για να μαθαίνουν κιόλας).
Υλικά:
4 μεσαία μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
½ φλιτζ. νερό
¼ φλιτζ. ζάχαρη
1 κ. γλ. κανέλα
Εκτέλεση:
Βάζεις τα μήλα και το νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και βράζεις για περίπου 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτεις την ζάχαρη και την κανέλα, αφήνεις να πάρουν μία βράση και είναι έτοιμο. Θα σου θυμίσει λίγο φρουτόκρεμα. Το σερβίρεις κρύο ή ζεστό, μόνο του ή και σαν συνοδευτικό πάνω από γιαούρτι ή παγωτό.
3. Καραμελωμένα μήλα
Δεν έχω λόγια!
Υλικά:
6 μήλα ολόκληρα
Λίγο βούτυρο για να αλείψεις το ταψάκι σου
1 πακέτο καραμέλες γάλακτος.
2 κ. σ. γάλα – Ξυλάκια για σουβλάκι
Εκτέλεση:
Πλένεις τα μήλα σου, αφαιρείς το κοτσάνι και τοποθετείς ένα ξυλάκι σε κάθε ένα ξεχωριστά. Βάζεις το γάλα και τις καραμέλες σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τα αφήνεις να ομογενοποιηθούν σε χαμηλή φωτιά. Απλώνεις σε μία επιφάνεια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα). Αφήνεις το μείγμα λίγο να κρυώσει και περνάς ένα- ένα τα μήλα σου από μέσα μέχρι να βεβαιωθείς ότι έχει καλυφθεί όλη η επιφάνεια του. Τα τοποθετείς πάνω στην λαδόκολλα μέχρι να στεγνώσουν. Μπορείς να τα διακοσμήσεις με ξηρούς καρπούς ή και τρούφα, αν θες. Δοκίμασε το και με φιρίκια (για πιο μικρά παιδάκια).
4. Cake με μήλα
Τέλειο για να συνοδεύσεις τον καφέ σου και πολύ εύκολο.
Υλικά:
1 (και λίγο παραπάνω) κούπα ελαιόλαδο
3 κούπες αλεύρι αυτό που φουσκώνει μόνο του
1 κ. σ. κανέλα
λίγο αλάτι
2 κούπες ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
3 με 4 μήλα Smith κομμένα σε φέτες (περίπου 1cm)
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια, πεκάν), προαιρετικά
2 βανίλιες σε σκόνη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στον κάδο του μίξερ χτυπάς τα αυγά με την ζάχαρη, να αφρατέψουν. Προσθέτεις σιγά- σιγά το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι και το λάδι. Τα ανακατεύεις σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα και στο τέλος προσθέτεις τις βανίλιες. Όταν το μείγμα είναι έτοιμο, προσθέτεις τα μήλα, τους ξηρούς καρπούς και το τοποθετείς σε φόρμα κέικ που έχεις βουτυρώσει καλά. Ψήνεις στον φούρνο (θέλει περίπου 1 ώρα) ή μέχρι να βάζεις το μαχαιράκι σου μέσα στο μείγμα και να βγαίνει καθαρό. Όταν είναι έτοιμο, ξεφορμάρεις κι αφήνεις να κρυώσει. Αν θες να το κάνεις πιο αμαρτωλό, μπορείς να το γαρνίρεις με σως καραμέλας (κυκλοφορεί στο εμπόριο μία από Βοnne Maman) ή παγωτό βανίλια.
5. Apple Strudel
Είναι εύκολο, γρήγορο και ιδανικό όταν έχεις φίλους στο σπίτι. Σκέψου το…
Υλικά:
1 αυγό
1 κ. σ. νερό
2 κ. σ. καστανή ζάχαρη
1 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κ. γλ. κανέλα
2 μεγάλα μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
¼ κούπας σταφίδες
½ από ένα πακέτο ζύμης εμπορίου
Εκτέλεση:
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε ένα μπολ χτυπάς το αυγό με το νερό με ένα πιρούνι. Σε άλλο μπολ ανακατεύεις την ζάχαρη, το αλεύρι και την κανέλα. Προσθέτεις τα μήλα και τις σταφίδες κι ανακατεύεις. Σε μία καθαρή επιφάνεια ρίχνεις λίγο αλεύρι, ανοίγεις το φύλλο και το κάνεις λίγο πιο λεπτό. Κόβεις σε ορθογώνια κομμάτια 50x30cm. Με την μικρή πλευρά προς τα εσένα (τα 30cm δηλαδή) βάζεις λίγο από το μείγμα προς την μέση του φύλλου, αφήνοντας λίγο κενό και από πάνω. Το διπλώνεις και κλείνεις καλά τις άκρες για να μην βγει η γέμιση στο ψήσιμο.
Στο ταψάκι που θα τα ψήσεις, απλώνεις λαδόκολλα και τα τοποθετείς με το κλείσιμο προς τα κάτω για να μην σου ανοίξουν. Τα αλείφεις με το μείγμα του αυγού και χαράζεις την επιφάνεια της ζύμης σε αρκετά σημεία. Ψήνεις για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να δεις τη ζύμη σου να παίρνει χρυσοκαφετί χρώμα. Αφήνεις να κρυώσουν για 20 λεπτά κι αν θες πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.
Δοκίμασέ τις έχοντας στο μυαλό σου αυτό που σίγουρα σου έλεγε κι εσένα η γιαγιά σου «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Εάν έχεις κάποια συνταγή με μήλα που πρέπει να δοκιμάσω, ενημέρωσέ με.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή