Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μια λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας μαζί με συνταγές.Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα ή να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα με τα γούστα σας!
Δευτέρα
Φιλέτο γλώσσας λεμονάτο στο φούρνο
Υλικά
Για 2-4 άτομα
8 φιλέτα γλώσσας κατεψυγμένα (1 κιλό)
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Το χυμό από 1/2 λεμόνι
1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
Αλάτι και πιπέρι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένετε καλά τις γλώσσες και σκούπισε ελαφρά με χαρτί κουζίνας.
Αλατοπιπέρωσε και αλείψτε τα ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώστε ένα πυρέξ. Στρώσε τα ψάρια στο πυρέξ και περιλούστε με το χυμό λεμονιού, βάζοντας μερικές ροδέλες λεμόνι επάνω σε κάθε γλώσσα. Ανακατέψτε το σκόρδο με τον μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, αλατοπιπέρωσε και μοίρασε το μείγμα πάνω σε κάθε γλώσσα.
Ψήσε στο φούρνο για 40 λεπτά και σέρβιρε αμέσως.
Τρίτη
Σπαγγέτι φούρνου με πλευρώτους και γραβιέρα
- 500 γρ. σπαγκέτι
- 300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 200 ml κρέμα γάλακτος (μπορούμε να βάλουμε και light)
- 100 ml φρέσκο γάλα
- 150 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη
- το ξύσμα από 1 μικρό ακέρωτο πορτοκάλι (δίνει έξοχο άρωμα, αλλά, αν μας ξενίζει, το παραλείπουμε)
- 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα μακαρόνια 2 – 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που δίνεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να ροδίσουν. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, αλατοπίπερο, το ξύσμα, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά, έως ότου αρχίσει η κρέμα να κοχλάζει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αδειάζουμε τα μακαρόνια και τα απλώνουμε στο ταψί, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν και σκορπίζουμε ομοιόμορφα το τυρί. Ψήνουμε για περίπου 25 – 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 5 λεπτά να σταθούν και σερβίρουμε.
Τετάρτη
Φακές με ρύζι και λαχανικά
Υλικά
- 250 γρ. φακές
- 250 γρ. ρύζι βρασμένο
- 1 καρότο μικρό κομμένο σε μπαστουνάκια
- ¼ φλιτζάνι σέλερι ψιλοκομμένο
- ½ πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- 1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια (χωρίς τα σπόρια)
- ¼ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 150 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
- ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ σκελίδα σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- μικρό
- 1 δαφνόφυλλο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τις φακές με το σκόρδο, το κρεμμύδι και τη δάφνη σε αρκετό νερό, προσέχοντας να μην παραβράσουν. Σουρώνουμε και πετάμε το σκόρδο, τη δάφνη και το κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο την πιπεριά, το σέλερι, τα καρότα και έπειτα από 2-3 λεπτά τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 5 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε τη ντομάτα και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά σε μεγάλο μπολ το ρύζι, τις φακές και τα λαχανικά. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Πέμπτη
Ρολό κιμά γεμιστό με ζαμπόν και γραβιέρα!
Υλικά για το ζύμωμα του κιμά:
- 1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο)
- 2 κρεμμύδια τριμμένα
- 2 φλιτζάνια ψίχα ψωμιού
- 2 αυγά
- 1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη (ξερή)
Για την γέμιση:
- 4 φέτες ζαμπόν
- 3 φέτες μπέικον
- 1 πιπεριά φλωρίνης
- 1 πιπεριά πράσινη
- ¼ τυρί γραβιέρα (κομμάτια)
Πώς θα φτιάξουμε τον κιμά:
- Ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά και τον αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει.
- Μετά τον βάζουμε σε μία λαδόκολλα ή πλαστική μεμβράνη για να μας βοηθήσει να το τυλίξουμε σε ρολό.
- Τον πατάμε και τον πλάθουμε προσπαθώντας να του δώσουμε ένα τετράγωνο σχήμα με πάχος 5 εκατοστά.
- Τοποθετούμε στο κέντρο του πρώτα το ζαμπόν.
- Επάνω από το ζαμπόν βάζουμε το μπέικον, από πάνω τις πιπεριές κομμένες μπαστουνάκια και στο τέλος βάζουμε το τυρί.
- Τυλίγουμε τον κιμά και του δίνουμε σχήμα φρατζόλας ψωμιού, προσπαθώντας να μείνουν τα υλικά μας στο κέντρο.
- Το βγάζουμε από την λαδόκολλα και το τοποθετούμε σ’ ένα λαδωμένο ταψί.
- Ρίχνουμε από πάνω πάπρικα γλυκιά και λίγο πιπέρι μαύρο.
- Ρίχνουμε στο ταψί μας ένα ποτήρι νερό και λίγο κρασί (προαιρετικά)
- Το βάζουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω και το αφήνουμε να ψηθεί. (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό)
Παρασκευή
Φασολάκια με φέτα
Υλικά
- 1 κιλό φασολάκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 2 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μέτριους κύβους
- 1/2 κουτ.γλυκ. πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ. σουπ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 1/2 φλιτζάνι φέτα σκληρή κομμένη σε μικρούς κύβους
- 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
- 1/2 κουτ.γλυκ. πιπέρι μαύρο
1. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα φασολάκια, τα καθαρίζετε και τα πλένετε, ενώ αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβετε στα δύο. Βάζετε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και το αφήνετε να ζεσταθεί. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε για 1-2΄.
2. Ρίχνετε τα φασολάκια και ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό. Σκεπάζετε και σιγοψήνετε για 5΄ περίπου.
Διαλύετε τον πελτέ ντομάτας σε ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό και το ρίχνετε στο φαγητό μαζί με τους κύβους της φρέσκιας ντομάτας και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε με μια τρυπητή κουτάλα το φαγητό, σκεπάζετε με το καπάκι και σιγοψήνετε για 30΄.
3. Ανοίγετε την κατσαρόλα και ανακινείτε το φαγητό πιάνοντας την από τα χερούλια. Συνεχίζετε το ψήσιμο με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας για 10-12΄.Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, δηλαδή τα φασολάκια είναι ψημένα και έχουν μείνει μόνο με το λάδι τους, ρίχνετε τη φέτα από πάνω και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Αφήνετε πάνω στο ζεστό αλλά κλειστό μάτι της κουζίνας για 15΄ περίπου ώστε να λιώσει η φέτα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Σάββατο
Καλαμαράκια Γεμιστά με λαχανικά και τυρί
ΥΛΙΚΑ
6 μέτρια Καλαμάρια
1 φλιτζάνι Ρύζι Καρολίνα
1 φλιτζάνι Φέτα τριμμένη
1 φλιτζάνι Κατσικίσιο Τυρί
80 γραμμάρια Κουκουνάρι
1 μέτριο Κολοκύθι
2 Ντομάτες
1 Πιπεριά
2 μεγάλα λευκά Κρεμμύδια
1 ματσάκι Άνηθο
1 ½ φλιτζάνι Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-
Ετοιμάζουμε τα καλαμάρια. Χρησιμοποιούμε τα θράψαλα, γιατί έχουν σκληρό κρέας. Τα καθαρίζουμε, αφαιρούμε το κεφάλι γιατί είναι σκληρό και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους.
-
Τρίβουμε το κολοκύθι, χωρίς να το ξεφλουδίσουμε. Ψιλοκόβουμε μια πράσινη πιπεριά, δύο ντομάτες, τον άνηθο και τα κρεμμύδια. Το ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε τα κουκουνάρια και την τριμμένη φέτα. Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα καλαμαράκια. Προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά μαζί με ελαιόλαδο. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε στο μείγμα αλάτι γιατί το φαγητό είναι ήδη λίγο αλμυρό.
-
Γεμίζουμε τα καλαμαράκια με ένα κουτάλι και κλείνουμε την άκρη τους με μια οδοντογλυφίδα, για να μην ανοίξουν. Βάζουμε προσεκτικά ένα – ένα καλαμαράκι σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα. Ρίχνουμε από πάνω και την γέμιση που μας περίσσεψε. Τα λαχανικά θα βγάλουν και το ζουμί τους και θα δώσουν έξτρα γεύση στα καλαμαράκια.
-
Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά, με κλειστό το καπάκι μέχρι να πάρουν την πρώτη βράση. Μετά κουνάμε την κατσαρόλα για να πάει παντού η σάλτσα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για μια ώρα.
Κυριακή
Κοκκινιστό μοσχαράκι με ψημένο πουρέ
Υλικά συνταγής
- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1.200 γραµµ. μοσχάρι (λαιμό ή σπάλα) κομμένο σε μπουκιές
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο κρεµµύδι ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη σε καρέ
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.σ. πάπρικα
- 1 συσκευασία (400 γραµµ.)ντοματάκια κονκασέ
- 6 πατάτες
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 φλ. κεφαλοτύρι
- αλάτι
- φρεσκοτριµµένο πιπέρι
- 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος ή γάλα
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε για 5΄-6΄ το κρέας γύρω γύρω. Προσθέτουμε το κρεµµύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το σέλερι, το καρότο, και τα αφήνουμε για 3΄-4΄. Πασπαλίζουμε µε το αλεύρι και το αφήνουμε λίγο να ψηθεί, για 2΄-3΄.
Προσθέτουμε τις ντοµάτες και την πάπρικα. Αλατοπιπερώνουµε και συµπληρώνουµε νερό ίσα που να μισοσκεπάζει το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει η σάλτσα του, περίπου 1 ώρα και 15΄.
Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 20΄, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και το μισό τυρί. Ανακατεύουμε.
Βάζουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος και καλύπτουμε µε τον πουρέ. Πασπαλίζουμε µε το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε στους 200οC για 15΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
Οι πίτες της εβδομάδας
Πανεύκολη τυρόπιτα
Πανεύκολη τυρόπιτα με 2 κινήσεις έτοιμη σε 10΄ για το φούρνο!
Τάρτα με κοτόπουλο, μπέικον και τυριά
Υλικά για 1 μεσαίο ταψί
1 φύλλο σφολιάτας
140 γραμμ. μπέικον ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
2 καρότα χοντροτριμμένα
1 στήθος κοτόπουλου ψητό ή βραστό
100 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
100 γραμμ. μοτσαρέλα τριμμένη
100 γραμμ. τυρί κρέμα
200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
2 μεγάλα αυγά
αλάτι, πιπέρι
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι -χωρίς να προσθέσουμε λάδι- σοτάρουμε το μπέικον για λίγη ώρα. Προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5′ ακόμα. Ρίχνουμε και το τριμμένο καρότο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 5′, ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος προσθέτουμε και το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη γέμιση και προσθέτουμε τα τυριά. Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
Λαδώνουμε καλά ένα μεσαίο ταψί και στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση.
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το γιαούρτι και περιχύνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε την τάρτα μας για 50′ περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Τα γλυκά της εβδομάδας
Δροσιστικό και πανεύκολο Cheesecake φράουλα
Υλικά
Για τη βάση
- 2 πακέτα μπισκότα τύπου πτι-μπερ
- 150 γραμ. βούτυρο
Για την κρέμα
- 500 γραμ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
- 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
- 1 κούπα κρέμα γάλακτος
Για την επικάλυψη
Μαρμελάδα της αρεσκείας σας (φράουλα, κεράσι, βατόμουρο)
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τρίβουμε τα μπισκότα μας στο μπλέντερ ώστε να κομματιαστούν εντελώς και να γίνουν σκόνη. Ζεσταίνουμε ελαφρώς το βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα μπισκότα ώστε να «κολλήσουν» μεταξύ τους.
Μόλις το μείγμα μας είναι έτοιμο το τοποθετούμε προσεκτικά σε ένα πιρέξ και με ένα κουτάλι το «πατικώνουμε» ώστε να μοιάζει με παντεσπάνι. Ψήνουμε για 15 λεπτά και προσέχουμε να μην μας αρπάξει. Η πρώτη στρώση του γλυκού μας είναι έτοιμη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της κρέμας μας, δηλαδή το τυρί, τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε πάνω από την στρώση των μπισκότων, στρώνοντας απαλά. Αφήνουμε στο ψυγείο για λίγο μέχρι να σταθεροποιηθεί. Προσοχή! Το βήμα αυτό είναι απαραίτητο, διότι αν προσθέσουμε αμέσως τη μαρμελάδα θα ανακατευτούν μεταξύ τους και το γλυκό μας θα υστερεί σε εμφάνιση.
Τέλος, μόλις βεβαιωθούμε πως η κρέμα πάγωσε αρκετά, απλώνουμε τη μαρμελάδα και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Σοκολατένιο γλύκισμα με ζαχαρούχο γάλα χωρίς ψήσιμο
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα