Close

au gratin με πατάτες και γραβιέρα από το Δημήτρη Σκαρμούτσο

au gratin με πατάτες και γραβιέρα από το Δημήτρη Σκαρμούτσο

Από τα φαγητά που δεν μπορείς να ξεχάσεις εύκολα, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος φτιάχνει au gratin με πατάτες και γραβιέρα. Μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά; Τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 κούπες κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
6 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
3/4 κούπας τριμμένη γραβιέρα, χωρισμένη σε ½ κούπα και 1/4
½ κούπα τριμμένη παρμεζάνα
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι λευκό πιπέρι
1 κουταλιά βούτυρο για το λάδωμα του σκεύους
1/3 κούπα ζωμός κότας ή ζωμός λαχανικών
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο

Διαδικασία

Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, για 15-20 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις πατάτες και προσθέτουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο, ½ κούπα παρμεζάνα, ½ κούπα γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι.

Λαδώνουμε με το βούτυρο ένα πυρέξ ή ένα άλλο σκεύος και το στρώνουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Τοποθετούμε με σειρά τις φέτες από τις πατάτες σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο πάνω από τα κρεμμύδια. Περιχύνουμε τις πατάτες με τον ζωμό και πασπαλίζουμε με το τυρί που έχει μείνει.

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Πασπαλίζουμε με δεντρολίβανο και σερβίρουμε.

via