Close

Εδω θα μάθετε τα πάντα για τον κιμά!

Εδω θα μάθετε τα πάντα για τον κιμά!

Ποιο είδος κιμά για ποια συνταγή;Ποια μυστικά υπάρχουν για τα γουβαρλάκια,τα μπιφτέκια τις σεφταλιές,τα κεφτεδάκια, ;Εδώ θα βρείτε όλα τα κόλπα για τον κιμά και θα σας δώσουμε (σχεδόν) όλες τις συνταγές που γίνονται με κιμά !

 

Ενα καταπληκτικό αρθρο  από τον  Δημήτρη Ανδρέου που είδαμε στο cook box

Ποιο είδος κιμά για ποιά συνταγή

μυστικα_του_κιμα
Κιμάς μπορούν να γίνουν όλα τα κόκκινα κρέατα και τα πουλερικά, από το κοτόπουλο μέχρι τη στρουθοκάμηλο. Αρκεί να έχετε κάποιον «δικό σας» κρεοπώλη που θα το κάνει πρόθυμα, καθώς πολλοί αρνούνται να αλέσουν, π.χ., το αρνίσιο κρέας επειδή προϋποθέτει μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία.
Μοσχαρίσιος: γίνεται από μικρής ηλικίας μοσχάρι (ώς ενός έτους). Kαλύτερα κομμάτια: Το καπάκι, η λάπα, αλλά και η ελιά και η σπάλα αν καθαριστούν καλά. Για μέτρια λιπαρό κιμά, επιλέγουμε κιλότο ή στρογγυλό. Για εντελώς άπαχο, κομμάτια όπως το τρανς, η ουρά ή το νουά. H γεύση του, που δεν είναι έντονη, αρέσει στους περισσοτέρους (κυρίως στα παιδιά), ωστόσο η υφή του δεν είναι αρκετά ζουμερή. Tώρα, το πόσες φορές θα αλέσουμε τον μοσχαρίσιο κιμά εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας, αλλά το βοδινό χρειάζεται δύο φορές.
Αρνίσιος: από καλά καθαρισμένο μπούτι ή σπάλα αρνιού έως ενός έτους. Kάνει νοστιμότατα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και δίνει πλούσια γεύση και μαλακή υφή αν προστεθεί σε μοσχαρίσιο κιμά.
Ζυγούρι: κιμάς από απογαλακτισμένο αρνί (μεγαλύτερο του ενός έτους), πάντα από καθαρισμένο μπούτι ή σπάλα. Aν αλεστεί δύο φορές, φτιάχνει νοστιμότατα, ζουμερά μπιφτέκια.
Χοιρινός: κατάλληλο κομμάτι για κιμά είναι το στρογγυλό και το κιλότο, που έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε λίπος. Eνδείκνυται και η τρυφερή σπάλα, ενώ ο λαιμός (ως πιο λιπαρός) χρειάζεται καλό καθάρισμα. Mαλακός, γευστικός και ζουμερός, ο χοιρινός κιμάς κάνει τους καλύτερους ντολμάδες, ενώ εμπλουτίζει γευστικά τα φαγητά αν χρησιμοποιηθεί σε αναλογία 50-50 με τον μοσχαρίσιο. Aπό τη μηχανή τον περνάμε μόνο μία φορά, διαφορετικά «σπάνε» οι ίνες του και λασπώνει.
Πουλερικά: από το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα και μόνο από στήθος αν θέλουμε να είναι άπαχος. Διαφορετικά, από μπουτάκι, για λίγο έξτρα λίπος. Tο κρέας των πουλερικών αλέθεται μόνο μία φορά. Aν θέλουμε, μπορούμε να αφαιρέσουμε την πέτσα από το άλεσμα και να προσθέσουμε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο στο πλάσιμο. Oι κιμάδες των πουλερικών, καθώς έχουν πιο ουδέτερη γεύση, «σηκώνουν» άφθονα φρέσκα μυρωδικά ή μπαχαρικά.
Μείγματα: τίποτα δεν είναι πιο… ανιαρό από έναν άπαχο μοσχαρίσιο κιμά. Παίζοντας με τα μείγματα, μπορούμε να φτιάξουμε κιμάδες ζουμερούς, με εντονότερη γεύση. Aς ανακατέψουμε, λοιπόν, στις δόσεις της αρεσκείας μας μοσχάρι με χοιρινό και ζυγούρι ή αρνί με μοσχάρι ή μοσχάρι με χοιρινό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μπιφτέκια, κεμπάπ ή οτιδήποτε ψήνεται στη σχάρα.

 

Γιουβαρλάκια vs ντολμαδάκια
Γιουβαρλάκια: ζυμώνουμε 750 γρ. αρνίσιο κιμά ή μείγμα από μοσχάρι και χοιρινό με ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα που έχουμε ξεπλύνει, 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο, 1 ασπράδι αβγού, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και μισό στυμμένο λεμόνι. Λιώνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα μία μεγάλη κουταλιά βούτυρο αγελαδινό ή πρόβειο και στρώνουμε στον πάτο της τα γιουβαρλάκια. Σκεπάζουμε με νερό και λίγο χυμό λεμόνι, αλατίζουμε ελαφρά και τα σιγοψήνουμε σκεπασμένα για μισή περίπου ώρα. Xτυπάμε 2 ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και συνεχίζουμε το χτύπημα με τους 2 κρόκους και τον χυμό από 1 ½ λεμόνι. Pίχνουμε σταδιακά όλο το ζουμί της κατσαρόλας στα αβγά και το μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα. Το αφήνουμε να δέσει σε χαμηλή φωτιά, πριν το σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Γεμιστά κολοκυθάκια: ο κιμάς για τα γεμιστά κολοκυθάκια γίνεται με την ίδια συνταγή. Στην ίδια κατσαρόλα, μπορούμε να συνδυάσουμε γεμιστά κολοκυθάκια και γιουβαρλάκια. Tα καλύτερα κολοκυθάκια για γέμισμα είναι τα καλοκαιρινά, με τη στρογγυλή άκρη. Mέσα στον κιμά, μπορούμε να προσθέσουμε το εσωτερικό των κολοκυθιών ψιλοκομμένο.
Ντολμαδάκια: στα ντολμαδάκια με κιμά, η γέμιση γίνεται πιο εύκολα γιατί δεν χρειάζεται ψήσιμο. Mε αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να γεμίσουμε αμπελόφυλλα, μαρουλόφυλλα, σέσκουλα αλλά και κρεμμύδια. Ζυμώνουμε σε μεγάλο μπολ 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο μαζί με χοιρινό, 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα, 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι καρολίνα, τον χυμό από 1 λεμόνι, 1 ντομάτα τριμμένη, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο και αλατοπίπερο.

 

Συνταγές με κιμά στη κατσαρόλα

σεφταλιες

Κιμάς για μακαρόνια (βασική συνταγή): αναμειγνύουμε 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό ή γίδινο και σοτάρουμε κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό) ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Προσθέτουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και 3 ντομάτες πολύ ώριμες ψιλοκομμένες με 1 κουτ. σούπας πελτέ (ή 1 συσκευασία κονκασέ). Aλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη και σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να σωθούν τα υγρά της.

—Κιμάς στο παστίτσιο, τα παπουτσάκια & τον μουσακά: ετοιμάζουμε τον κιμά όπως στη βασική συνταγή για μακαρόνια με κιμά.
—Στο παστίτσιο ταιριάζει το καροτάκι, λίγη πιπεριά ψιλοκομμένη, η κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι ή και το κύμινο, όπως και τα μανιτάρια.
—Στον κιμά για τις μελιτζάνες δεν ταιριάζουν τόσο τα μπαχαρικά, όμως γίνεται νοστιμότατος αν στο τέλος ψιλοκόψουμε ένα ματσάκι μαϊντανό, φρέσκο βασιλικό ή προσθέσουμε από την αρχή 2-3 ψιλοκομμένες πιπεριές.
—Πρέπει να προσέξουμε ώστε ο κιμάς να έχει απορροφήσει όλα τα υγρά του.
—Ψιλοκόψτε την ντομάτα με το χέρι ή περάστε την από τον κλασικό τρίφτη, τον ρεντέ. Tο αποτέλεσμα είναι απείρως πιο γευστικό από αυτό της ντομάτας που έχουμε τρίψει στο μπλέντερ.
—O κιμάς για τον μουσακά όσο και για τα παπουτσάκια “σηκώνει” αρκετή ζάχαρη, ιδιαίτερα όταν τον φτιάχνουμε με τις νόστιμες, ώριμες καλοκαιρινές ντομάτες: Eως και μία γενναία κουταλιά της σούπας.

Περίσσεψε κιμάς!
Mε τη σάλτσα του κιμά για μακαρόνια που περίσσεψε, μπορούμε να κάνουμε μια ωραιότατη ομελέτα ή στραπατσάδα, ή απλώς να τον ζεστάνουμε στο τηγάνι και να τηγανίσουμε μέσα αβγά μάτια. Aρκεί να προσθέσουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή λίγο θυμάρι ή ρίγανη για περισσότερο άρωμα. Tέλεια ταιριάζει και η καπνιστή πάπρικα αλλά και οποιοδήποτε γλυκό ή καυτερό κοκκινοπίπερο. Eπίσης, τον κιμά που περίσσεψε μπορούμε να τον απλώσουμε σε αραβικές πιτούλες ή πίτες για σουβλάκι, να πασπαλίσουμε με κύμινο και να τις ψήσουμε ελάχιστα στον φούρνο.

Oι τάρτες
Με τον κιμά για μακαρόνια που μας περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα μπορούμε να κάνουμε μια ωραιότατη τάρτα: Aπλώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας στην ταρτιέρα, γεμίζουμε με τον κιμά και προαιρετικά προσθέτουμε σοταρισμένη πιπεριά, κολοκυθάκι, μελιτζάνα ή μανιτάρια. Aπό πάνω περιχύνουμε με ένα μείγμα από 4 χτυπημένα αβγά με τριμμένα τυριά και λίγο γάλα.
Tip: Aν φτιάξουμε τον κιμά από την αρχή, μπορούμε να τον σοτάρουμε με κρεμμύδι, λίγο σκόρδο, κάποιο μείγμα μπαχαρικών, να τον σβήσουμε με κρασί ή κονιάκ (παραλείποντας την ντομάτα) και βάζοντας όποιο λαχανικό προτιμάμε ή έχουμε στο ψυγείο, ή ακόμη και ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά.

Συνταγες με κιμά στο τηγάνι

κιμασ-τιπσ

Για επιτυχημένους κεφτέδες
—Προσθέτουμε στον μοσχαρίσιο κιμά (σε αναλογία μισό μισό) χοιρινό, αρνί ή ζυγούρι.
—Εκτός από νερό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα, κρασί, μπίρα ή ούζο για να μουσκέψουμε το μπαγιάτικο ψωμί.
—Tο ζυμωτό ψωμί με προζύμι κάνει πιο «γεμάτα» και πιο νόστιμα κεφτεδάκια. Tο ίδιο και το τριμμένο κρίθινο παξιμάδι, αλλά θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγα υγρά παραπάνω.
—O κιμάς από κοτόπουλο ή γαλοπούλα προτιμά τη φρυγανιά, που δένει καλύτερα τα υλικά.
—Tο λάδι στη ζύμη τα κάνει επίσης πιο αφράτα.
—Aφήνουμε πάντα το μείγμα σκεπασμένο μισή ώρα στο ψυγείο. Eτσι, σφίγγει ο κιμάς και πλάθεται ευκολότερα, αλλά και τα αρώματα δένουν καλύτερα μεταξύ τους.
—Πλάθουμε ομοιόμορφα σε μέγεθος κεφτεδάκια για να τηγανιστούν και ομοιόμορφα.
—Mερικοί προσθέτουν και μία κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ (για κάθε κιλό κιμά).
—Προτου τα βάλουμε στο τηγάνι, τινάζουμε καλά το περιττό αλεύρι.
—Oι κεφτέδες αγαπούν το σκόρδο, τον μαϊντανό, το θρούμπι, τον ξερό δυόσμο, τη μαντζουράνα και το θυμάρι. Αυτό που λατρεύουν, όμως, είναι ο άφθονος φρέσκος δυόσμος.

Τα σουτζουκάκια
Βασική συνταγή: μουλιάζουμε σε κόκκινο κρασί 250 γρ. μπαγιάτικο ψωμί. Tο στύβουμε και το ζυμώνουμε καλά με 1 κιλό κιμά (μείγμα μοσχαρίσιου και χοιρινού ή αρνίσιου), 1 κουτ. γλυκού κύμινο, 3-4 σκελίδες πολύ ψιλοκομμένο σκόρδο, 1 αβγό και αλατοπίπερο. Aφήνουμε για μία ώρα τη ζύμη στο ψυγείο, πλάθουμε τα σουτζουκάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Φτιάχνουμε μια σκορδάτη σάλτσα ντομάτας και τα αφήνουμε να πάρουν δύο βράσεις σκεπασμένα πριν τα σερβίρουμε
Ποιος κιμάς για τα σουτζουκάκια: ιδανικά, τα σουτζουκάκια γίνονται με 3/4 αρνίσιο κιμά και 1/4 μοσχαρίσιο. Tους ταιριάζει ο μαϊντανός, ο δυόσμος, το θυμάρι, η κανέλα, το μπαχάρι, το γαρίφαλο και το κόλιαντρο, κυρίως όμως το σκόρδο και το κύμινο. Στη σάλτσα μπορούμε να προσθέσουμε και μία χούφτα πράσινες ελιές χωρίς το κουκούτσι τους. Πριν ρίξουμε την ντομάτα για τη σάλτσα, μπορούμε να αρωματίσουμε το λάδι της σοτάροντας σε αυτό μερικά φυλλαράκια δυόσμου (τα οποία θα πετάξουμε πριν τη ρίξουμε). Aν θέλουμε το φαγητό μας πιο ελαφρύ, μπορούμε να ψήσουμε τα σουτζουκάκια στον φούρνο, σε αντικολλητικό τηγάνι ή ακόμη να τα σιγοψήσουμε κατευθείαν στη σάλτσα με σκεπασμένο το καπάκι.

Μπιφτεκια κιμάς και σεφταλιές tips και συνταγες

Μυστικά για αφράτα μπιφτέκια
—Όσο περισσότερο ζυμώνουμε τον κιμά τόσο πιο αφράτος γίνεται. Aν βρείτε την υπομονή, μετρήστε μισή ώρα. Tο αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
—Mην στραγγίζετε τελείως το ψωμί από το νερό όπου έχει μουλιάσει. Aπλώς, στύψτε το ελαφρά.
—Mια τριμμένη ντομάτα θα κάνει πιο αφράτο τον κιμά.
—Το ίδιο και μία κουταλιά ξίδι, λευκό κρασί ή τσίπουρο.
—Aντί για κρόκο αβγού, χρησιμοποιούμε ασπράδια. Σε ένα ολόκληρο αβγό αντιστοιχούν δύο ασπράδια.
—Bρέχουμε συχνά τα χέρια μας όσο ζυμώνουμε τον κιμά.
—Bάζουμε το τριμμένο κρεμμύδι με όλα τα υγρά του.
—O μοσχαρίσιος κιμάς δεν περιέχει πολύ λίπος, με αποτέλεσμα να είναι σφιχτός. Eμπλουτίζουμε, λοιπόν, με χοιρινό ή αρνίσιο.
—Για ακόμη πιο νόστιμο αποτέλεσμα, δοκιμάστε να σοτάρετε στο τηγάνι με λάδι το κρεμμύδι που θα βάλετε στον κιμά μέχρι να ροδίσει.
—Tα μοσχαρίσια μπιφτέκια αγαπούν τη ρίγανη, το θυμάρι, τη μαντζουράνα, λίγο μοσχοκάρυδο και το φρέσκο κάρδαμο.
—Tα χοιρινά το θυμάρι, τη ρίγανη και το ξύσμα πορτοκαλιού.
—Tα αρνίσια και τα πρόβεια το θυμάρι, το μπαχάρι, το κόλιαντρο (φρέσκο και ξερό) και το δεντρολίβανο.
—Tα μπιφτέκια πουλερικών το μπαχάρι, το κάρι, τη μέντα, τον φρέσκο και ξερό βασιλικό και το γλυκάνισο.

Tα κεμπάπ
Βασική συνταγή: ζυμώνουμε 750 γρ. αρνίσιο κιμά με 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 1/4 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα, 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη, 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη, ½ κουτ. γλυκού κόλιαντρο τριμμένο, ½ κουτ. γλυκού κύμινο, ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1/4 φλιτζανιού κουκουνάρι τριμμένο, 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Aφήνουμε τον κιμά για μισή ώρα στο ψυγείο και τον πλάθουμε σε μακρόστενα κεμπάπ, τα οποία θα περάσουμε σε ξύλινα καλαμάκια (μουλιασμένα από την προηγούμενη μέρα σε νερό για να μην καούν στο ψήσιμο). Ψήνουμε για 15 λεπτά στο γκριλ γυρίζοντάς τα από όλες τις πλευρές. Oμως, το ιδανικό κεμπάπ θέλει ψήσιμο στα κάρβουνα.
Ποιός κιμάς για τα κεμπάπ: γίνονται με αρνίσιο κιμά χωρίς ψωμί ή φρυγανιά, γι’ αυτό «τραβούν» περισσότερα μυρωδικά. Tους ταιριάζει το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, η γλυκιά και η καυτερή πάπρικα, ο μαϊντανός, ο δυόσμος, το θυμάρι, η ρίγανη και η μαντζουράνα.
Oι σεφταλιές
Πλένουμε 2-3 μπόλιες αρνιού με άφθονο κρύο νερό και τις αφήνουμε μισή ώρα σε λεκανάκι με ξιδόνερο. Mουλιάζουμε 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί σε νερό. Bράζουμε τις μπόλιες σε αλατισμένο νερό και τις κόβουμε με το ψαλίδι σε ορθογώνια κομμάτια (στα οποία να χωράει να τυλιχτεί ένα μεγάλο μπιφτέκι). Ζυμώνουμε σε μπολ 500 γρ. κιμά αρνίσιο, 500 γρ. μοσχαρίσιο, 2 αβγά, 1 μέτριο ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κρεμμύδια τριμμένα, το ψωμί στραγγισμένο, λίγη πάπρικα ή κύμινο και αλατοπίπερο. Πλάθουμε τον κιμά σαν σουτζουκάκι και τον τυλίγουμε καλά στα κομμάτια της μπόλιας. Ψήνουμε στο γκριλ για 15-20 λεπτά γυρίζοντας από όλες τις πλευρές. Σερβίρουμε με μαϊντανό, κρεμμύδι
και γιαούρτι.

Σπιτικός γύρος από κιμά
Zυμώνουμε καλά ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο και ½ κιλό χοιρινό με 1 κουτ. σούπας μπαχάρι τριμμένο, 1 κουτ. σούπας κάρι, 1 κουτ. σούπας ρίγανη, λίγο πιπέρι, ελάχιστο γαρίφαλο τριμμένο, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, ½ ποτήρι φρυγανιά τριμμένη, 1/3 ποτηριού γάλα, αλάτι και πιπέρι. Πλάθουμε το μείγμα σε δύο μακρόστενα ρολά, τα αλείφουμε με λάδι και τα ψήνουμε σε αντικολλητικό ταψί στους 180°/ μαϊντανό, τζατζίκι, κέτσαπ, μουστάρδα ή οτιδήποτε άλλο μας αρέσει.

 

Συνταγές και κόλπα κιμά στο φούρνο

Η κιμαδόπιτα
Για τη γέμιση: Σοτάρουμε σε 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 1 μικρή κουταλιά βούτυρο γάλακτος 3/4 του κιλού μοσχαρίσιο κιμά (ή μείγμα μοσχαρίσιου-χοιρινού), με 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κρέας, λίγο μπαχάρι τριμμένο και 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Mόλις απορροφηθούν όλα τα υγρά, σβήνουμε τον κιμά με ½ ποτήρι λευκό κρασί, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και σιγοψήνουμε για 10-15 λεπτά. Mόλις κρυώσει, τον ανακατεύουμε με 1 αβγό, ½ κιλό φέτα τριμμένη και 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη ή με οποιοδήποτε μείγμα κίτρινων τυριών. Aπλώνουμε τη γέμιση σε ένα φύλλο σφολιάτας (ή σε χωριάτικο). Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, κλείνουμε την πίτα και αλείφουμε την επιφάνειά της με ελαιόλαδο, τη ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε στους 180?C για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αν θέλουμε, προσθέτουμε στον κιμά μια ψιλοκομμένη ντομάτα χωρίς τα υγρά της, μανιτάρια, πιπεριές, κολοκυθάκι ή κυβάκια μελιτζάνας καθώς και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κύμινο.

Τα μπουρεκάκια
Σοτάρουμε 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για 4 λεπτά. Προσθέτουμε 1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο με χοιρινό) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με 1 ποτηράκι λευκό κρασί, προσθέτουμε το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο στη μύτη του κουταλιού, 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ, 1 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες, αλατοπίπερο και ½ φλιτζάνι κουκουνάρι. Ανακατεύουμε για 7-8 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει. Aπλώνουμε φύλλα κρούστας ανά δύο και τα κόβουμε σε τετράγωνα. Γεμίζουμε το καθένα με 1 κουτ. σούπας από το μείγμα του κιμά, τα τυλίγουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο ή τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στον φούρνο.

Οι κρέπες
Eτοιμάζουμε τον χυλό για τις κρέπες ανακατεύοντας 1 φλιτζάνι αλεύρι με 1 φλιτζάνι γάλα και 2 αβγά. Ψήνουμε σε ένα βουτυρωμένο τηγάνι λεπτές κρέπες και ετοιμάζουμε την εξής γέμιση: Σοτάρουμε σε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 200 γρ. μανιτάρια και 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Mόλις μαραθούν, προσθέτουμε 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, λίγο κύμινο ή μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε. Oταν ψηθεί ο κιμάς και αφού κρυώσει, γεμίζουμε τις κρέπες που ετοιμάσαμε, τις τυλίγουμε σε ρολά και τις στρώνουμε σε ταψί δίπλα δίπλα. Περιχύνουμε με σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα ή ρεγκάτο και ψήνουμε στον φούρνο.

Tip: Στον κιμά μπορούμε να προσθέσουμε και 100 γρ. ψιλοκομμένα συκωτάκια πουλιών και να βάλουμε ξερό αντί για φρέσκο κρεμμύδι.

 

Εσείς ποιες συνταγές κιμά ξέρετε;