Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Γιαουρτλού κεμπάπ! Μιαμ, μιαμ! Από τα αγαπημένα μου! Είναι λίγο βαρύ αλλά μια στις τόσες.
- κιμάς από αρνί 1 κιλό (ή μοσχαρίσιος για όσους το προτιμούν πιο ελαφρύ)
- κρεμμυδι 1/4 φλ. ψιλοκομμένο
- σκορδο 4 σκελίδες λιωμένες
- πιπεριά Φλωρίνης 2 -3 (από βάζο)
- αυγα 2
- πάπρικα 2 κ.σ.
- κύμινο 1 κ.σ.
- μαιντανος 1/3 φλ. ψιλοκομμένος
- αλατι
- πιπέρι
- κόλιανδρο
- κανελά
- μπαχάρι (κατά προτίμηση σε σκόνη)
- νερό Λίγο (περίπου ένα ποτηράκι του κρασιού)
- φρυγανιά 2 κ.σ
- βουτυρο 1 κ.σ.
Υλικά
Εκτέλεση
Κεμπάπ:
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, τα αυγά, τη φρυγανιά, το ξύδι, το βούτυρο (ή το λάδι) τα μπαχαρικά, το σκόρδο
(εάν το σκόρδο δεν θέλετε να έχει έντονη μυρωδιά, θα πρέπει να αφαιρέσουμε την φύτρα του.)
Στο μίξερ βάζουμε τις κόκκινες πιπεριές με το νεράκι. Όταν οι πιπεριές μας πολτοποιηθούν, προσθέτουμε το μείγμα, στο μπολ με τον κιμά. Ζυμώνουμε καλά και στη συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ωστόσο ετοιμάζουμε τη Σάλτσα Ντομάτας:
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με λίγο νεράκι αρχικά. Μόλις “πιεί” το νεράκι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε την ντομάτα (εάν δεν είναι κονσέρβα, τις περνάμε πρώτα από τον τριφτή). Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε τη σάλτσα μας να βράσει για 20 έως 30 λεπτά.
Για τη Σάλτσα Γιαουρτιού, απλώς ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το σκόρδο, το αλάτι και τον δυόσμο και το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το barbeque ή προθερμαίνουμε το grill. Με βρεγμένα χέρια μοιράζουμε τον κιμά σε κομμάτια. Περνάμε το κάθε κομμάτι κιμά σε σουβλάκι, δίνοντάς του το σχήμα λουκάνικου και προσέχοντας να έχει σε όλα τα μέρη το ίδιο πάχος. Βάζουμε τα σουβλάκια στο grill (ή στο barbeque) και τα ψήνουμε για 4 – 6 λεπτά από κάθε μεριά, γυρίζοντας τα πολλές φορές μέχρι να ψηθούν καλά. Ψήνουμε τις πίτες στο grill (ή στο barbeque ή στην τοστιέρα) για 1-2 λεπτά (μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς). Αν θέλουμε πριν τις ψήσουμε, τις αλείφουμε ελαφρώς με λάδι και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρισμα:
Σε ένα πιάτο, βάζουμε κάτω κάτω, τις δύο πίτες τη μία πάνω στην άλλη και τις κόβουμε στα 4 (σταυρωτά). Τοποθετούμε τα κεμπάπ το ένα δίπλα στο άλλο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και στη συνέχεια με τη σάλτσα γιαουρτιού.
Τέλος, λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και τηγανίζουμε την πάπρικα τον μαϊντανό και το κόκκινο πιπέρι. Πασπαλίζουμε με το μείγμα το πιάτο μας, σαν τελευταία πινελιά και σερβίρουμε αμέσως !
Σερβίρετε με όποιον άλλον τρόπο θέλετε, αλλά πάντα ζεστό, με μοναδική κρύα τη σάλτσα γιαουρτιού!
Οι τηγανιτές πατάτες φυσικά, είναι το καλύτερο συνοδευτικό!
Ένα ανεπανάληπτο πιάτο!
(Οι ποσότητες των μπαχαρικών είναι από μια πρέζα έως και ένα κουταλάκι του γλυκού, αναλόγως με τις δικές σας προτιμήσεις. )
photo via pinterest
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια