Close

Χούμους και κεφτεδάκια από κόκκινες φακές και ταχίνι

Χούμους και κεφτεδάκια από κόκκινες φακές και ταχίνι

οι κόκκινες φακές,έχουν και πολύ ωραία γεύση!Πολύ πιο απαλή από τις άλλες χρωματιστές αδερφές τους(καφέ,κίτρινες,μαύρες),μοιάζουν με τη φάβα και μάλιστα γίνονται βελουτέ από μόνες τους όπως η φάβα Σαντορίνης!Βράζουν πολύ γρήγορα.Σε δέκα λεπτά έχετε έτοιμο έναν “φακοπουρέ”.Οι Ινδοί τις μαγειρεύουν συχνά με γάλα καρύδας ή με κάρυ φτιάχνοντας μια ωραία πηχτή σουπίτσα.Δοκιμάστε τις σε ένα πολύ αρωματικό χούμους με κόλιανδρο,όπου θα τις χρησιμοποιήσετε αντί για ρεβύθια και σαν κεφτεδάκια,που πραγματικά γίνονται πεντανόστιμα!

υλικά

για το χούμους
300γρ κόκκινες φακές
1κγ αλάτι
1κσ και 1/2κγ σπόρους κόλιανδρου
1κσ λάδι
2κσ ταχίνι ολικής
1 φρέσκο σκόρδο ή 2 σκελίδες ξερό
1/4κγ κανέλα
χυμό από ένα μικρό λεμόνι

για τα κεφτεδάκια
500γρ από το χούμους
1κσ λάδι
150γρ νιφάδες βρώμης
115γρ ντοματίνια

εκτέλεση

για το χούμους: Με αναλογία 1φακές:2 νερό βράζουμε τις φακές με το αλάτι και 1/2κγ σπόρους κόλιανδρου,μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν τα υγρά τους.Όπως είναι ακόμα ζεστές,προσθέτουμε το ταχίνι και το λάδι και ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά(κόλιανδρο,σκόρδο,χυμό λεμονιού,κανέλα) και πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ. Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ακόμα αλατάκι.Μπορούμε να το φάμε σαν σαλατούλα ή σαν άλειμμα σε σάντουιτς ή για να βουτάμε τραγανές αραβικές πιτούλες μαζί με το φαγάκι μας.
για τα κεφτεδάκια: Στο χούμους που φτιάξαμε παραπάνω προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης,το λάδι και τα ντοματίνια πολύ ψιλοκομμένα,αφού πρώτα τα ζουλήξουμε με το χεράκι μας για να φύγουν όλα τα ζουμάκια τους.Φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη,που δεν κολλάει και τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.Πλάθουμε κεφτεδάκια,μεσαία προς μικρά σε μέγεθος.Σε βαθύ κατσαρολάκι βάζουμε άφθονο λάδι και τα τηγανίζουμε ως να χρυσίσουν.Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.Αν θέλουμε,όπως είναι καυτά από το τηγάνι,ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού.Ταιριάζουν πολύ ωραία με μαγιονέζα από αβοκάντο!

mammyscookingbook