Δευτέρα
Κοκκινιστό κοτόπουλο της στιγμής με μακαρόνια
- 500 γρ. παπαρδέλες η άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
- 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, κομμένα σε κύβους 1,5 εκ.
- 4 μέτριες, ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (ή 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα)
- 2 σκελίδες σκόρδου (ή όσο θέλετε), «σπασμένες» ελαφρώς, ώστε να ανοίξουν κάπως αλλά να μη διαλυθούν
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ή ρίγανης (ή βασιλικού – το καλοκαίρι που τον βρίσκουμε πιο εύκολα), ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. γλυκού ξερά, τριμμένα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- παρμεζάνα τριμμένη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 1-2 λεπτά λιγότερο από όσο ορίζουν οι οδηγίες του πακέτου. Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε μέσα στο σουρωτήρι με 1 κουταλιά από το μετρημένο λάδι.
Εν τω μεταξύ, αλατίζουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε σ’ ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μαζί με το σκόρδο μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές (για περίπου 4 λεπτά). Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο, αφήνουμε τα σκόρδα μέσα στο τηγάνι και ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι και λίγο πιπέρι.
Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για περίπου 7-10 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν αρχίσει να δένει, δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο με τα υγρά που θα έχει αφήσει στο πιάτο και μαγειρεύουμε για 3 – 4 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε τις παπαρδέλες και το μυρωδικό της επιλογής μας και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σερβίρουμε αμέσως και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και παρμεζάνα.
Νηστίσιμη παραλλαγή
Καρμπονάρα νηστίσιμη
- 1/2 πακέτο μακαρόνια
- 1 1/2 κούπα φυτική κρέμα
- 2 κουταλιές κορν φλάουρ διαλυμένο σε 3 κουταλιές νερό
- 200γρ. μανιτάρια
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ξερό
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο λάδι
- φυτικό τυρί τριμμένο
Οδηγίες Παρασκευής
Βράζω τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό.
Σε ένα τηγανάκι τσιγαρίζω το κρεμμύδι με τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνω σε μια κατσαρόλα την κρέμα με το κορν φλάουρ και την βράζω μέχρι να πήξει ελαφριά.
Προσθέτω τα μανιτάρια το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύω.
Τέλος προσθέτω και τον μαϊντανό. Ρίχνω την σάλτσα μέσα στα μακαρόνια και ανακατεύω καλά να πάει παντού.
Τα σερβίρω και ρίχνω από πάνω φυτικό τυρί τριμμένο.
Τρίτη
Φιλέτο ψαριού με πατατοσαλάτα από την Αργυρώ
Υλικά συνταγής
- 800 γραμμ. μικρές πατατούλες ολόκληρες
- 4 φιλέτα ψαριού (ό,τι ψάρι βρείτε στην αγορά. μπακαλιάρο, σφυρίδα, τσιπούρα κ.λπ.)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Χυμό λεμονιού
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 4 πατάτες μετρίου μεγέθους, με τη φλούδα τους, καλά πλυμένες
- 2 κονσέρβες χταπόδι ξιδάτο σε ελαιόλαδο (320 γρ. η καθεμιά)
- ½ κ.γ. μουστάρδα της αρεσκείας σας
- 2 κ.σ. ξίδι
- 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 8 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. καλαμπόκι κονσέρβα, στραγγισμένο
- 2 κ.γ. κάππαρη
- 5 αγγουράκια τουρσί
- αλάτι, πιπέρι
- Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τις πατάτες, ώσπου να τρυπιούνται με το πιρούνι, αλλά να μη λιώσουν.
- Εν τω μεταξύ, σουρώνουμε το χταπόδι από τα υγρά του, που όμως θα κρατήσουμε στην άκρη, και το κόβουμε σε κομμάτια. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα υγρά της κονσέρβας, τη μουστάρδα, το ξίδι και το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουν ελαφρώς, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια. Τις ρίχνουμε στο μπολ με το χταπόδι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα και σερβίρουμε.
1 κιλό μπάμιες
4-5 φρέσκιες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1-2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, ξίδι.
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Καθαρίζετε τις μπάμιες, αφαιρώντας με μικρό κοφτερό μαχαίρι το περίβλημα που έχουν στο κεφαλάκι τους, χωρίς να το αφαιρέσετε ολόκληρο. Τις πλένετε με άφθονο νερό, τις στραγγίζετε και τις περιχύνετε με ξίδι. Τις αφήνετε για 1/2 με 1 ώρα τουλάχιστον στο ξίδι πριν τις μαγειρέψετε.
Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτετε τις μπάμιες και ανακατέυετε για 1-2 λεπτά.
Στη συνέχεια, ρίχνετε στην κατσαρόλα τις ψιλοκομμένες ντομάτες η τα ντοματάκια κονκασέ, 1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, το μαϊντανό, το αλατοπίπερο με την ζάχαρη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σιγοβράζετε το φαγητό με σκεπασμένη κατσαρόλα για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες, χωρίς όμως να λιώσουν.
Μπορείτε να τις σερβίρετε ζεστές η κρύες, τρώγονται το ίδιο ευχάριστα.
Χοιρινό γλυκόξινο
Υλικά (για 4 άτομα)
- 2 φιλετάκια χοιρινά, καθαρισμένα από τις ίνες τους,
- 1/4 φλ. κορν φλάουερ + 1 κουταλιά επιπλέον,
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) ανανάς σε φυσικό χυμό,
- 1 κουταλιά λάδι + λάδι για τηγάνισμα,
- 1 μέτριο κρεμμύδι, σε φετάκια,
- 1 κόκκινη + 1 πράσινη πιπεριά, σε φετάκια,
- 1 χοντρό κλωνάρι σέλινο (χωρίς τα φύλλα), σε φετάκια,
- 2 κουταλιές ντοματοπελτέ ή 4 κουταλιές συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (Passata),
- 2 κουταλιές σόγια σος,
- 4 κουταλιές ξίδι ρυζιού ή άλλο άσπρο ξίδι,
- ½ κύβος ζωμού βοδινού, διαλυμένος σε 1/4 φλ. νερό,
- Αλάτι,
- πιπέρι,
- βρασμένο ρύζι για το σερβίρισμα.
Εκτέλεση
Αδειάζετε το λάδι και σκουπίζετε το γουόκ με απορροφητικό χαρτί. Το επιστρέφετε στη φωτιά. Βάζετε μια κουταλιά λάδι στο γουόκ και σοτάρετε το κρεμμύδι, να μαλακώσει. Προσθέτετε τις πιπεριές και το σέλινο και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Όταν μαλακώσουν, ρίχνετε τη σόγια σος, τον ντοματοπελτέ ή τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το ξίδι, το ζωμό βοδινού και το χυμό του ανανά με το κορν φλάουερ και ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να βράσει και να πήξει ελαφρά.
Ελέγχετε το αλατοπίπερο, ανακατεύετε μέσα τον ανανά και το κρέας να ζεσταθούν και σερβίρετε το φαγητό συνοδεύοντάς το με βρασμένο ρύζι.
Νηστίσιμη παραλλαγή
Γλυκόξινες γαρίδες με καρότα και μπρόκολο
Υλικά:
450γρ. μαγειρεμένες μεγάλες γαρίδες
1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
2 φλιτζάνια φρέσκο μπρόκολο
1/2 φλιτζάνι καρότα, κομμένα σε κομματάκια
1/4 φλιτζανιού σάλτσα σόγιας
1/4 φλιτζάνι ξίδι από λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2-4 κουταλιές της σούπας γλυκιά σάλτσα τσίλι
3 κουταλάκια του γλυκού καλαμποκάλευρο
1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ ή σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
κόκκινο πιπέρι, προαιρετικά
2 φλιτζάνια καφέ ρύζι, ωμό
Εκτέλεση:
Μαγειρεύουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη σάλτσα σόγιας, το ξίδι, τη σάλτσα τσίλι, την ζάχαρη και το καλαμποκάλευρο.
Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι σε υψηλή-μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε για περίπου 3-5 λεπτά. Προσθέτουμε το μπρόκολο και τα καρότα και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και το μείγμα σάλτσας σόγιας και μαγειρεύουμε για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν όλα μαζί καλά. Η σάλτσα θα πήξει λίγο.
Σερβίρουμε τις γαρίδες πάνω από ρύζι και πασπαλίζουμε με πιπέρι αν θέλουμε.
Παρασκευή
Γίγαντες με ντοματίνια στον φούρνο
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. γίγαντες μουλιασμένους σε νερό αποβραδίς
- 200 ml ελαιόλαδο
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 κιλό σπανάκι κομμένο σε χονδρά κομμάτια
- 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
- 300 γρ. ντοματίνια
- 4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι – πιπέρι φρεσκοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα με 2lt νερό, σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε τους γίγαντες και φέρνετε σε βρασμό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου 90΄. Στραγγίζετε σε σουρωτήρι. Σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με χοντρό πάτο (πλασοτέ) ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα δύο είδη κρεμμυδιών, το σκόρδο και το πράσο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το σπανάκι, αλατοπιπερώνετε και μόλις μαραθεί και αυτό ρίχνετε τον μάραθο και το θυμάρι και μαγειρεύετε για 5΄ ακόμη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα ταψί ρίχνετε τα μαγειρεμένα λαχανικά και τους γίγαντες, ανακατεύετε και απλώνετε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια. Από πάνω βάζετε τα ντοματίνια. Διορθώνετε το αλατοπίπερο, πασπαλίζετε με τη φρυγανιά και ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνετε το φαγητό για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να δέσει η σάλτσα.
ΣΗΜ.: Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι χόρτα θέλετε, αλλά και να τα παραλείψετε.
Σάββατο
Σουφλέ λαζάνια με κιμά και μοτσαρέλα
Υλικά
- 2 κ.γ. ελαιόλαδο
- 450 γρ. χοιρινός κιμάς
- αλάτι
- πιπέρι
- 1.σ. σπόρους μάραθου
- 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι
- 1/4 φλιτζανιού κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού κόκκινο κρασί
- 4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 πακέτο λαζάνια
- 250 γρ. ρικότα, τριμμένη
- 250 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να μαγειρευτεί. Σε ένα γουδί, λιώνουμε τους σπόρους μάραθου ανακατεύοντάς τους με το αλάτι και τα πιπέρια μέχρι να γίνουν σκόνη. Πασπαλίζουμε με το μείγμα τον κιμά.
Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά.
Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C. Λαδώνουμε ελαφρά το εσωτερικό ενός ταψιού με το υπόλοιπο 1 κ.γ. ελαιόλαδο και καλύπτουμε την επιφάνεια με μία στρώση από τα ζυμαρικά. Τα καλύπτουμε με μία λεπτή στρώση κιμά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα λαζάνια. Αφού ανακατέψουμε μαζί τη ρικότα και τη μοτσαρέλα πασπαλίζουμε από πάνω τα λαζάνια. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 35 λεπτά. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το φαγητό φροντίζουμε να αφήσουμε το ταψί να κρυώσει για 10 λεπτά πριν από
το σερβίρισμα.
Νηστίσιμη παραλλαγή
Σουφλέ φούρνου με λαχανικά
Δείτε την συνταγή εδώ
Κυριακή
Στιφάδο μοσχάρι παραδοσιακό
Υλικά
- 2 κιλά κρέας μοσχάρι
- 2 κιλά κρεμμύδια
- 1 σκόρδο
- 3 φύλλα δάφνη
- λίγο πιπέρι
- μπαχάρι ακοπάνιστο
- 1 ντομάτα
- 400 γραμ. λάδι
- λίγο αλάτι
- μισό ποτήρι του κρασιού ξύδι
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.
Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το σκόρδο σε σκελίδες ακαθάριστες.
Αν δεν έχουμε ντομάτα φρέσκια, διαλύουμε σε μισό ποτήρι του κρασιού νερό 1 κουτάλι του γλυκού ντοματοπελτέ.
Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, το ξύδι και το λάδι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει επί 3 – 4 ώρες σε σιγανή φωτιά, χωρίς να το ξεσκεπάσουμε.
Το στιφάδο μοσχάρι παραδοσιακό είναι έτοιμο και σερβίρεται συνήθως ζεστό.
ΥΛΙΚΑ
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κιλό μαλακή μυζήθρα ή τριμμένο μαλακό ανθότυρο ή γραβιέρα
1½ κιλό αρνίσιο κιμά ή ψιλοκομμένο αρνίσιο κρέας από το μπούτι
2 αυγά
250-300 γρ. λιωμένη Φυτίνη με Βούτυρο
Κανέλα τριμμένη
60 γρ. σουσάμι
Ανάλογο αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνετε σε ένα μπολ το κοσκινισμένο αλεύρι, τη λιωμένη Φυτίνη με το βούτυρο, το ένα αυγό, λίγο αλάτι και όσο νερό πάρει. Τα ζυμώνετε με τις γροθιές, και μόλις γίνουν μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη, ανοίγετε με αυτή 2 φύλλα μέτριου πάχους.
Τοποθετείτε το ένα απ’ αυτά σε ένα τετράγωνο μεγάλο ταψί που έχετε αλείψει με τη Φυτίvη και το Βούτυρο και απλώνετε σε όλη την επιφάνεια τη μισή ποσότητα της μυζήθρας, καρυκεύοντας με πιπέρι και κανέλα.
Κλείνετε τον μποξά με το άλλο φύλλο, απλώνοντας τις πλαϊνές πλευρές και κλείνοντάς τες προσεκτικά.
Αλείφετε την επιφάνεια του φύλλου με το άλλο αυγό χτυπημένο, πουδράρετε με σουσάμι και ψήνετε τον πασχαλινό μποξά για 1 ώρα και 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°
Σπέσιαλ αλμυρό μιλφέιγ
Δείτε την συνταγή εδώ
Νηστίσιμες πίτες
Κρεμμυδόπιτα νηστίσιμη
Υλικά
-2 φύλλα σφολιάτας ή 4 φύλλα χωριάτικα χοντρά
-1 κιλό κρεμμύδια σε ροδέλες
-2 πράσα μεγάλα σε ροδέλες
-2 μάτσα κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένo
-1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένo
-αλάτι, πιπέρι
-ελαιόλαδο για το άλειμμα
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο όλα τα κρεμμύδια και τα πράσα. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και μπόλικο πιπέρι. Στρώνουμε σε ταψί αλειμμένο με ελαιόλαδο το 1 φύλλο σφολιάτας ή τα 2 χωριάτικα φύλλα, απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο 1 φύλλο σφολιάτας ή τα άλλα 2 χωριάτικα. Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε στους 200°C μέχρι να ροδίσει.
Νηστίσιμη μανιταρόπιτα
Δείτε την συνταγή εδώ
Τα γλυκά της εβδομάδας
Μελαχρινή καρυδόπιτα
Για τη ζύμη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- 1 κουτ. σούπας κακάο
- 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 3 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
- 5 αυγά
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 100 γρ. ζάχαρη + επιπλέον για τις φόρμες
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- 120 γρ. καρύδια, ψιλοτριμμένα
- βούτυρο λιωμένο, για τις φόρμες
Για το σιρόπι
- 300 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. νερό
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε 12 ατομικά φορμάκια (ή μία φόρμα διαμέτρου 25 εκ.) με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Κοσκινίζουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά. Ανακατεύουμε ελαφρώς.
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά με το αλάτι μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε έπειτα το κονιάκ, τα κοσκινισμένα υλικά και αφήνουμε για δύο-τρεις στροφές ακόμη το μίξερ, ίσα-ίσα να ανακατευτούν με το μείγμα των αυγών. Δεν πρέπει να τα χτυπήσουμε πολύ, για να μη χάσουν τον όγκο τους τα αυγά.
Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα. Γεμίζουμε τα φορμάκια (ή τη φόρμα) κατά τα 2/3, γιατί θα φουσκώσει το μείγμα στο ψήσιμο. Ψήνουμε στους 180° C για 25 – 30 λεπτά (40 – 45 λεπτά τη μεγάλη φόρμα).
Σιρόπι
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, όσο ψήνονται οι καρυδόπιτες, γιατί πρέπει να τις σιροπιάσουμε μόλις βγουν από το φούρνο και το σιρόπι να είναι χλιαρό. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός). Πριν σιροπιάσουμε, αφαιρούμε την κανέλα και τα γαρίφαλα. Με μια κουτάλα περιχύνουμε τις καρυδόπιτες με το χλιαρό σιρόπι και περιμένουμε να το απορροφήσουν.
Μπισκοτογλυκό εύκολο και νόστιμο
Δείτε την συνταγή εδώ
Νηστίσιμα γλυκά
Εκμέκ νηστίσιμο
Υλικά :
½ κιλό καταϊφι
1 βιτάμ
1 κουτί κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλλια
7 κουταλιές γάλα νηστίσιμο (γάλα αμυγδάλου, φουντουκιού, σόγιας, καρύδας… ότι προτιμάται)
10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουτί φυτική κρέμα
Αμύγδαλα καβουρδισμένα και χονδροκομμένα
Σιρόπι:
5 ποτήρια νερό
5 ποτήρια ζάχαρη
Εκτέλεση :
Ξαίνουμε καλά το καταϊφι και το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Στη συνέχεια περιχύνουμε το καταϊφι με το λυωμένο βιτάμ και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να γίνει τραγανιστό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε με καυτό σιρόπι και το πασπαλίζουμε με αμύγδαλο.
1η ΚΡΕΜΑ Σε 7 κούπες ζεστό νερό διαλύουμε 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 7 κουταλιές γάλα νηστήσιμο. Όταν διαλυθούν προσθέτουμε όλο το σακουλάκι άνθος αραβοσίτου. Ανακατεύουμε ώσπου να πήξει. Προσθέτουμε 2 κουταλιές βιτάμ και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει την απλώνουμε με τη σπάτουλα πάνω στο καταϊφι.
2η ΚΡΕΜΑ Χτυπάμε στο κουτί την φυτική κρέμα με 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη μέχρι να σταθεί. Την στρώνουμε πάνω στην άλλη κρέμα.
Νηστίσιμη καρυδόπιτα σιροπιαστή
Δείτε την συνταγή εδώ
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή