Τριτη
μπιφτεκια με πατατουλες στο φούνο καλοκαιρινα
Τι χρειαζόμαστε:
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα):
Για τα μπιφτέκια:
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
1 κολοκυθάκι τριμμένο
3 κ.σ. μουστάρδα
1 ντομάτα τριμμένη
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
1/2 πατάτα τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο
λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 αυγό
1/2 φλ. φρυγανιά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι
2 – 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Για το φαγητό:
1 ½ κιλό πατάτες κυδωνάτες
2 ντομάτες στον τρίφτη
1 σπιτικός ζωμός μυρωδικών
1/2 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα λαχανικά, τον μαϊντανό και τα υπόλοιπα υλικά. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τις πατάτες.
Αραδιάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και προσθέτουμε την ντομάτα, τον σπιτικό ζωμό, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε απαλά και αραδιάζουμε από πάνω τα μπιφτέκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Τεταρτη μπριαμ
Υλικά:
3 μελιτζάνες φλάσκες
3 μεγάλα κολοκύθια
3 μεγάλα καρότα
2 γλυκες πιπεριές κοκκινες ή κίτρινες
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 φλιτζάνια πολτοποιημένες ντομάτες
2 πατάτες
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο εγω βαζω μπολικο
1 κουταλάκι ζωμό λαχανικών σε σκόνη
Αλάτι, πιπέρι
1 ½ φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη με το χέρι (προαιρετικά)
1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες (προαιρετικά, αν σας αρέσει)
Αρωματικά όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό ή φρέσκια ρίγανη (Προαιρετικά αν επιμένετε. Εγώ δεν βάζω, γιατί με αποσπούν απ’ τη γεύση των λαχανικών και άρα αντί να προσθέτουν, αφαιρούν νοστιμιά)
1 κ.γ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες.
Τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε έτσι για 30 λεπτά, ώστε να βγάλουν όλη την πικρίλα.
Κόβουμε σε ροδέλες τα κολοκύθια, τα καρότα, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια,τις πατάτες.
Ξεπλένουμε καλά τις ροδέλες από τις μελιτζάνες και τις βάζουμε στην άκρη μαζί με τα άλλα λαχανικά.
Σε ένα ταψί τοποθετούμε εναλλάξ τις ροδέλες από όλα τα λαχανικά, μέχρι να τελειώσουν και να γεμίσει το ταψί.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και περιχύνουμε με την ντομάτα και το ελαιόλαδο.
Βάζουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Βγάζουμε από το φούρνο, απλώνουμε παντού τη φέτα (προαιρετικα) και ξαναβάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά.
Πέμπτη καλαμαρακια τηγανιτα
Παρασκευη
Φασολια Χαντρες Λαδερα
Τα Υλικά μας (4 μερίδες)
1 κιλό χάντρες φρέσκες (όχι καθαρισμένες)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 μικρές πατάτες κομμένες σε ροδέλες
3 μεσαίες ντομάτες τριμμένες
Μισή κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα φασόλια και τα ξεπλένουμε καλά.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε σε αυτό τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, όταν μαλακώσουν προσθέτουμε τα φασόλια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά (στο μισό) και συνεχίζουμε να βράζουμε για 30 λεπτά.
Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε να βράζουμε για 25 λεπτά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και συνεχίζουμε να βράζουμε για 10 λεπτά. (οι χρόνοι είναι σχετικοί γιατί τα φασόλια μπορεί να είναι πιο τρυφερά και πιο ξερά, δοκιμάζουμε τα φασόλια για να δούμε πότε είναι έτοιμα)
Αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά
Σερβίρουμε τις χάντρες ζεστές γαρνίροντας τις με φρέσκο μαϊντανό και με την συνοδεία φέτας.
via
Σάββάτο γεμιστα
6 πιπεριές
7 ντομάτες
2 μελιντζανες
2 κολοκυθακια
2 φλ. ρύζι καρολινα
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 πατάτες κομμένες σε κομμάτια
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 μικρό πελτέ ντομάτας
περιπου ενα ματσακι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 ματσακι φρέσκο δυόσμο
1 κ.σ. δυόσμο ξερό
2 κ.γ. ζάχαρη
200 ml. ελαιόλαδο
50 ml. νερό
1.κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι
Κοβουμε ένα καπάκι από τα λαχανικά μας και τα αδειάζουμε. Κρατάμε την ψίχα.(απο τις ντοματες ξεχωριστα)
Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ταψί και τα πασπαλίζουμε εσωτερικά λίγο αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη.
τα υπολειπα λαχανικα τα περναμε στο μουλτι πολυ ελαφρια ομως!
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο οποίο σοτάρουμε τα λαχανικα
Αφού σοταριστούν καλά ρίχνουμε και το ρύζι και το σοτάρουμε καλά και αυτό μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το κονκασέ, τα αρωματικά ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι και όταν πάρουν μια βράση αφαιρούμε από τη φωτιά τη κατσαρόλα και κρατάμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Το εσωτερικό από τις ντομάτες που κρατήσαμε το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι-πιπέρι, τον πελτέ και 1-2 κ.σ. ζάχαρη και το χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα για να ενωθούν τα υλικά μας
Γεμίζουμε τα λαχανικά λιγο παραπανω απο το μισο
Ρίχνουμε από 3-4 κ.σ. από τη σάλτσα ντομάτας μέσα σε κάθε λαχανικό, κλείνουμε με τα καπάκια τους και ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα αν έχει μείνει από πάνω και στο πλάι.
Συμπληρώνουμε μια κούπα νερό που θα ρίξουμε στο ταψί.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, τις τοποθετούμε στο ταψί ανάμεσα στα γεμιστά και τις αλατοπιπερώνουμε. Μπορούμε να ρίξουμε από πάνω τυχόν γέμιση που μας έμεινε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-60 λεπτά.
Αν θέλουμε καλύπτουμε με λίγο αλουμινόχαρτο το ταψί για να ψηθεί καλά μέσα το ρύζι και μετά την πρώτη μισή ώρα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο
Κυριακη
Κοτοπουλο κρασατο με χυλοπιτες στο φουρνο
Τι χρειαζόμαστε:
1 κοτοπουλο τεμαχισμενο σε κομμάτια
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο κρασί κοκκινέλι Νεμέας
2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες ή το 1/3 απο ένα κουτί πουμαρό
1 κουταλιά τοματοπελτέ
2 μεγαλα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
αλάτι και πιπέρι
6 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
5 μπαλάκια μπαχάρι
1 γαρυφαλο
1 ξυλο κανέλας
500 γρ. Χυλοπίτες
Πώς το κάνουμε:
αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και βάζουμε τα κομμάτια στην κατσαρόλα με το κρασί να βράσουν όση ώρα θα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Αφού ετοιμάσουμε τα υλικά μας τα ρίχνουμε όλα στην κατσαρόλα εκτός απο τις χυλοπίτες και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να σκεπάσει τον κόκκορα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ταψί μαζί με το ζουμί του αν χρειάζεται περισσότερο ζουμάκι προσθέτουμε ζεστό νερό.
Ρίχνουμε τις χυλοπίτες (κατά προτίμηση χειροποίητες).
Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο 220- C για 10-15 λεπτά μέχρι να ψηθούν και οι χυλοπίτες.
Αν το φαγάκι σας ειναι κάπως νερουλό αφήστε το μέσα στο φούρνο και θα πιεί το ζουμάκι του.
μην ξεχασετε να τριψετε και αλμυρη μυζηθρα σκληρη πανω απο το φαγητο σας!
Η πίτα της εβδομάδας
Ντοματοπιτα καλοκαιρινη
Συνταγη εδω
Τα γλυκά της εβδομάδας
πάστα ταψιου της Εφης Τσιώπου σε σκολατενια εκδοση
συνταγη εδω
Μερεντοψωμο!
Εαν θελετε να δειτε και τα αλλα εβδομαδιαια προγραμματα πατηστε εδω!
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή