Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θελει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα
(Σαν) Καρμπονάρα κατσαρολας!
1 πακετο ταλιατελες
300γρ μπεικον – ψιλοκομενο
200γρ κεφαλογραβιερα – τριμενη
200γρ ρεγκατο – τριμενο
1 κουτι μανιταρια – κομενα (προαιρετικα εγω δε βαζω)
300 γρ κρεμα γαλακτος
1 κουταλια βουτυρο
αλατι-πιπερι
1 κουταλακι του γλυκου ζωμο λαχανικων σε σκονη
Bραζουμε τις ταλιατελες με το αλατι και τα σουρώνουμε.
Στην κατσαρολα μας ριχνουμε το βουτυρο το μπεικον και τα μανιταρια και τα σωταρουμε για 5′.
Περυχυνουμε τις ταλιατελες και ανακατευουμε
Ριχνουμε τη κρεμα γαλακτος,τα τυρια ,τη σκονη λαχανικων, και μπολικο πιπερι αφηνουμε για περιπου πεντε λεπτα
και σερβιρουμε!
Τρίτη
Ψητες σαρδελες
Σαρδέλες φρέσκες, όσο μεγαλύτερες βρείτε
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Λεμόνι ι
Αλάτι χοντρό (κατά προτίμηση άνθος αλατιού)
Πιπέρι
Διαδικασία
Θα την καθαρίσουμε εσωτερικά, Τις λαδώνουμε, τις αλατίζουμε εξωτερικά με λίγο χοντρό αλάτι,και τις ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρονται με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου και ελάχιστο λεμόνι και, αν θέλουμε, ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τετάρτη
Γεμιστα
6 πιπεριές
7 ντομάτες
2 μελιντζανες
2 κολοκυθακια
2 φλ. ρύζι καρολινα
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 πατάτες κομμένες σε κομμάτια
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 μικρό πελτέ ντομάτας
περιπου ενα ματσακι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 ματσακι φρέσκο δυόσμο
1 κ.σ. δυόσμο ξερό
2 κ.γ. ζάχαρη
200 ml. ελαιόλαδο
50 ml. νερό
1.κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι
Κοβουμε ένα καπάκι από τα λαχανικά μας και τα αδειάζουμε. Κρατάμε την ψίχα.(απο τις ντοματες ξεχωριστα)
Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ταψί και τα πασπαλίζουμε εσωτερικά λίγο αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη.
τα υπολειπα λαχανικα τα περναμε στο μουλτι πολυ ελαφρια ομως!
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο οποίο σοτάρουμε τα λαχανικα
Αφού σοταριστούν καλά ρίχνουμε και το ρύζι και το σοτάρουμε καλά και αυτό μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το κονκασέ, τα αρωματικά ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι και όταν πάρουν μια βράση αφαιρούμε από τη φωτιά τη κατσαρόλα και κρατάμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Το εσωτερικό από τις ντομάτες που κρατήσαμε το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι-πιπέρι, τον πελτέ και 1-2 κ.σ. ζάχαρη και το χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα για να ενωθούν τα υλικά μας
Γεμίζουμε τα λαχανικά λιγο παραπανω απο το μισο
Ρίχνουμε από 3-4 κ.σ. από τη σάλτσα ντομάτας μέσα σε κάθε λαχανικό, κλείνουμε με τα καπάκια τους και ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα αν έχει μείνει από πάνω και στο πλάι.
Συμπληρώνουμε μια κούπα νερό που θα ρίξουμε στο ταψί.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, τις τοποθετούμε στο ταψί ανάμεσα στα γεμιστά και τις αλατοπιπερώνουμε. Μπορούμε να ρίξουμε από πάνω τυχόν γέμιση που μας έμεινε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-60 λεπτά.
Αν θέλουμε καλύπτουμε με λίγο αλουμινόχαρτο το ταψί για να ψηθεί καλά μέσα το ρύζι και μετά την πρώτη μισή ώρα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο
Πέμπτη
Γιουβαρλακια αυγολεμονο οχι σουπα καλοκαιριασε χιχιχι
500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος 1 αυγό 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι 1 καρότο ¼ φλ. ελαιόλαδο ¼ φλ. ρύζι 2 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Για τη σάλτσα: 3 κ.σ. βούτυρο 3 κ.σ. αλεύρι 1½ λίτρο ζωμός 2 αυγά 2 λεμόνια
Βάζουμε όλα τα υλικά για το μείγμα σε μπωλ και τα ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30’ να φουσκώσει λίγο το ρύζι.
Φτιάχνουμε την σάλτσα: Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα και λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα σε μέτρια φωτιά, να ψηθεί λίγα λεπτά (2-3’). Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε στο αλεύρι και στο βούτυρο τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά να πάρει μία βράση (σε μέτρια φωτιά) και πλάθουμε μικρά – μικρά γιουβαρλάκια, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20’.
Παραλλαγή: Αν θέλουμε ψιλοκόβουμε καρότο στην σάλτσα και ρίχνουμε κοτσάνια μαϊντανού και άνιθου δεμένα.
Αλατοπιπερώνουμε.
Αφού βράσουν χτυπάμε τα αυγά με τα λεμόνια, αραιώνουμε με λίγη σάλτσα να ζεσταθούν τα αυγά, αποσύρουμε το φαγητό να κοπεί ο βρασμός και περιχύνουμε με το αυγολέμονο.(Η συνταγη ειναι της αργυρως)
Παρασκευη
Φασολια μαυροματικα σαλατα
Τι χρειαζόμαστε:
250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
1 μικρό ματσάκι μαΐντανό ψιλοκομ.
3 πιπεριές φλωρίνης ψιλοκομ.
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομ.
ι πιπερια πρασινη
1 πιπερια πορτοκαλι
καλαμποκι οσο θελετε
1 δαφνοφυλλο
Για τη σως:
5 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ.σούπας ξύδι
1 κουτ.σούπας μέλι
1 κουτ.σούπας μουστάρδα
1 κουταλάκι κάρυ
αλάτι-πιπέρι
Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ.
Την επόμενη τα βράζουμε μαζι με το δαφνοφυλλο, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη σαλάτα και περιχύνουμε με τη σως. (Η σως γίνεται πιο ωραία αν τη χτυπήσετε στο μουλτι)
Αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 1/2 ώρα να σταθεί και είναι έτοιμη.
Σαββατο
Κοτοπουλο με πατάτες στο φουρνο
Τι χρειαζόμαστε:
1 κοτόπουλο
πατάτες
1 κ.σ μουστάρδας
1κ. γ θυμάρι
χυμός από 1-2 λεμόνια
ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουτάλια μείγμα λαχανικών σε σκόνη
λιγο δεντρολίβανο
σκ. σκόρδο (κομμένες σε μικρά κομμάτια
αλατι-πιπέρι
λιγο καρυ
μισο φλυντζανι ελαιολαδο
λιγο νερακι
λιγο μοσχοκαρυδο
Πλένουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε στα 2.
Κόβουμε τις πατάτες
Σε ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες,και το κοτόπουλο αλατοπιπερωνουμε καλα .
διασκορπιζουμε τις σκελιδες σκορδου στο ταψι και το δεντρολιβανο
χτυπαμε στο μουλτι τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνουμε το κοτόπουλο και τις πατατες.
Ανακατευουμε καλα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις στους 200΄ και δεκα λεπτα πριν το τελος το γυρναμε στον αερα
Αν θελετε να βάλετε ολόκληρο το κοτόπουλο θα το βάλετε πρωτο πριν τις πατάτες με αλουμινοχαρτο για κανα εικοσαλεπτο και μετα θα προσθεσετε τις πατάτες.
Κυριακη
Καλαμαρακια Τηγανιτα
Καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
Αλεύρι
Αλάτι
Λεμόνι
Ξεπαγώνουμε τα καλαμάρια μας αν είναι κατεψυγμένα.
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια μας [αν είναι ολόκληρα] ως εξής: κόβουμε τα πλοκάμια και αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια τους. Αν τραβήξουμε τα πλοκάμια αφαιρούνται μαζί τους και τα εντόσθια, που τα πετάμε. Επίσης αφαιρούμε το ζελατινώδες κεντρικό «κόκκαλο» από το εσωτερικό τους. Τα χωρίζουμε σε ροδέλες. Αν είναι μικρά μπορούμε να τα τηγανίσουμε και ολόκληρα. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Βάζουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και το αφήνουμε να κάψει πολύ καλά.
Σε μια νάιλον σακούλα [προσοχή μην είναι τρύπια] βάζουμε αρκετό αλεύρι, παίρνουμε λίγα καλαμαράκια και τα βάζουμε μέσα. Κλείνουμε τη σακούλα και «χτυπάμε» το αλεύρι με τα καλαμαράκια μέχρι να αλευρωθούν καλά εσωτερικά και εξωτερικά.
Αφού κάψει καλά το λάδι, τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι από τα καλαμαράκια και τα βάζουμε λίγα λίγα στο καυτό λάδι. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει τηγάνι, αρχίζουμε να τα γυρίζουμε στο ένα λεπτό από τη στιγμή που μπήκαν στο καυτό λάδι. Αν έχουμε φριτέζα τα αφήνουμε ως έχουν. [καλά είναι και σε τηγάνι να σκεπάζονται από το λάδι].
Ο συνολικός χρόνος τηγανίσματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα δύο – τρία λεπτά [2-3′] με το ρολόι. Αμέσως μόλις πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα είναι έτοιμα. ΜΗΝ ΤΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
Αφαιρούμε τα καλαμαράκια με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν τα περίσσια λάδια και τα αλατίζουμε . Δεν τα αλατίζουμε ποτέ πριν τα τηγανίσουμε γιατί με το αλάτι θα «σφίξουν».
Αφήνουμε να ξανακάψει το λάδι και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα. Τα σερβίρουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού. [το χυμό λεμονιού τον προσθέτουμε την ώρα του σερβιρίσματος και όχι νωρίτερα γιατί θα «πανιάσουν»].
Το μυστικό για μαλακά καλαμαράκια εσωτερικά με τραγανή κρούστα εξωτερικά είναι το καυτό λάδι, το αλάτι στο τέλος του τηγανίσματος και όχι πριν το τηγάνισμα. Βασικά όμως είναι ο χρόνος ψησίματος. Επίσης να βάζετε λίγα λίγα τα καλαμαράκια στο καυτό λάδι για να μη «πέφτει» η θερμοκρασία του λαδιού.τα μυστικα για τα καλαμαρακια που ακολουθησα κατα γραμμα και μου γυνονται υπεροχα ειναι απο τις sintayes.gr
Η πιτα της Εβδομάδας
Λαχταριστη πατατοπιτα
Τα γλυκα της εβδομάδας
Μπισκοτογλυκο σα τουρτα
συνταγη εδω
Γλυκο ψυγειου με πορτοκαλα
συνταγη εδω
Εαν θελετε να δειτε και τα αλλα εβδομαδιαια προγραμματα πατηστε εδω!
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα