Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα Ντολμαδάκια με κιμά, αυγολέμονο!
θα χρειαστούμε
1 κιλό κιμά 1/2 μοσχαρίσιο 1/2 χοιρινό
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
2 ντομάτες φρέσκιες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
2 κολοκυθάκια τριμμένα
αλάτι-πιπέρι
1/2 κιλό αμπελόφυλλα
1 κ.σ βούτυρο γάλακτος
Αυγολέμονο
3 αυγά
2 λεμόνια (ανάλογα τα γούστα σας)
Ζεματίζουμε το φύλλο (ένα λεπτό σε βραστό νερό).Τους ρίχνουμε νερό παγωμένο από τη βρύση για να μη λιώσουν.
Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά και περνάμε την ντομάτα και το κολοκυθάκια από τον τρίφτη. Και πλάθουμε το μείγμα.
Πιάνουμε ένα φύλλο στο χέρι μας και βάζουμε στην μέση ακριβώς που είναι το κοτσάνι μία μικρή ποσότητα,τυλίγουμε σε σχήμα φακέλου και ρολάρουμε.
Βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι και τα πιο ταλαιπωρημένα φύλλα μας για να καλύψουμε τον πάτο. Τους τοποθετούμε κυκλικά και στο τέλος τους πλακώνουμε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν. Έχουμε ζεστό ζωμό από λαχανικά ή από κρέας ή κύβο αραιωμένο σε νερό και ρίχνουμε εώς ότου να καλύψουμε τοα ντολμαδάκια.Βάζουμε μία καλή κουταλιά βούτυρο γάλακτος πάνω στο πιάτο, σκεπάζουμε και ψήνουμε 45-60 λεπτά.
Όταν ετοιμαστούν βγάζουμε το πιάτο, χτυπάμε το αυγολέμονο και πριν το ρίξουμε στη κατσαρόλα μας,του βάζουμε ζεστό ζουμάκι,σιγά-σιγά από την κατσαρόλα,περίπου 3 κουτάλες τις σούπας έτσι ώστε να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία του αυγού και να μην μας κόψει.
Περιχύνουμε τους ντολμάδες μας με το αυγολέμονο και αφήνουμε πάνω στη φωτιά άλλο ένα λεπτά.
Συνταγή από evaintasteland.com
Δείτε επίσης Πεντανόστιμος Μουσακάς με κολοκύθια, μελιτζάνες, κιμά και κρέμα γραβιέρας
Τρίτη Σαγανάκι θαλασσινών με πιπεριές, ντομάτα και φέτα
Υλικά συνταγής
400 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
200 γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα, σε λεπτές ροδέλες
150 μύδια χωρίς κέλυφος
3 πράσινες πιπεριές σε λεπτές ροδέλες
3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης σε λεπτές ροδέλες
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομένο
250 γρ. ντομάτες φρέσκες, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
2 κ.σ. ούζο ή 1/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
250 γρ. φέτα σκληρή σε κυβάκια
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
2 κόκκους μπαχάρι
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Βράζετε τα καλαμαράκια σε νερό με το φύλλο δάφνης και τους κόκκους μπαχάρι για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζετε.
Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε τις πιπεριές, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Όταν μαραθούν κι αυτές προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη και το ούζο ή το κρασί και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει, χωρίς να στεγνώσει.
Προσθέτετε τις γαρίδες, τα μύδια και τα βρασμένα καλαμαράκια. Αφήνετε να σιγοβράσει για 3-5 λεπτά ακόμα μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες και σβήνετε τη φωτιά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Παίρνετε ένα πλατύ πήλινο ή πυρίμαχο σκεύος (όχι μεταλλικό) και στρώνετε μέσα το φαγητό. Σκορπάτε από πάνω τη φέτα και το μαϊντανό και ψήνετε στο φούρνο για 10-15 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει μια ωραία κρούστα.
Σερβίρετε το σαγανάκι ζεστό με φέτες καψαλισμένου ψωμιού αλειμμένες με λάδι και πασπαλισμένες με ρίγανη.
Συνταγή από sintayes.gr
Δείτε επίσης Σαμιώτικα κολοκυθάκια το κάτι αλλό
Τετάρτη Κολοκυθάκια στιφάδο
Συστατικά
1 ½ κιλό κολοκυθάκια
3 φύλλα δάφνης
6 σκελίδες σκόρδο
1 κλαδάκι δενδρολίβανο
1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
½ κιλό ντομάτες
1 κρεμμύδι
1 ξύλο κανέλας
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Τρόπος μαγειρέματος
Σε μια κατσαρόλα ζέστανε το ελαιόλαδο και σόταρε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αφού γυαλίσει ελαφρά, πρόσθεσε και τα υπόλοιπα υλικά και συνέχισε να ανακατεύεις ελαφριά με ξύλινη κουτάλα. Αλατοπιπέρωσε.
Συμπλήρωσε με ζεστό νερό να σκεπάσει τα υλικά σου και άφησε το φαγητό να βράσει μέχρι να μείνει μόνο το ελαιόλαδο
Συνταγή από tlife.gr
Δείτε επίσης Υγιεινές φακές λεμονάτες για μικρούς και μεγάλους!
Πέμπτη Μοσχαράκι κοκκινιστό
Υλικά (για 4-5 άτομα)
1,5 κιλό μοσχαρίσια σπάλα (ή ποντίκι, αν σας αρέσει το ζελέ που έχει το συγκεκριμένο μέρος) κομμένο σε κομμάτια 5 εκατ. περίπου
2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνης
100 ml κόκκινο κρασί
1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα (βιολογική κατά προτίμηση, γιατί είναι γλυκιά και δεν θα χρειαστεί ζάχαρη)
1-2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 ξύλο κανέλα
5-6 κόκκους μπαχάρι
200 ml νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μοσχαράκι κοκκινιστόΕτοιμάζεται το κρέας: Στεγνώνετε καλά τα κομμάτια σκουπίζοντάς με χαρτί. Δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρά. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το λάδι και τσιγαρίζετε σε δυνατή φωτιά το κρέας από όλες τις πλευρές για 8-10 λεπτά.
Το βγάζετε, βάζετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και σοτάρετε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά να μαραθεί. Προσθέτετε το κρέας, ανακατεύετε άλλο 1 λεπτό και σβήνετε με το κρασί, αφήνοντάς το να εξατμιστεί τελείως.
Κάνετε τη σάλτσα: Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει κατεβάζετε τη φωτιά στο ελάχιστο του ελάχιστου, σκεπάζετε και σιγομαγειρεύετε έτσι για 1,5 – 2 ώρες, μέχρι το κρέας να είναι μαλακό. Στη μία ώρα ελέγχετε τη σάλτσα σε αλάτι, πιπέρι και διορθώνετε, αν χρειάζεται.
Σερβίρισμα: Σε πιατέλα ή σε πιάτα (ζεστά ανάλογα με την εποχή) με ρύζι ή πουρέ ή τηγανητές πατάτες. Το μοσχαράκι κοκκινιστό είναι απλώς τέλειο.
Συνταγή από pandespani.com
Δείτε επίσης Κοτόπουλο με πατάτες, ντομάτες και ελιές
Παρασκευή Κεφτεδάκια με λαχανικά και όσπρια
Υλικά
50 γρ. αρακά
2 μέτριες πατάτες
100γρ. κόκκινη φακή
1 κούπα τριμμένο καρότο (60-80 γρ.)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτ.σούπας ψιλοκομμένου μαϊντανού
50γρ. φρυγανιά
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βράστε τον αρακά και τις πατάτες. Αφού βράσουν, λιώστε τα και βάλτε το μίγμα σε ένα μπολ. Παράλληλα σε μία άλλη κατσαρόλα βράστε την κόκκινη φακή μέχρι να μαλακώσει και σουρώστε. Βάλτε τη βρασμένη φακή, το καρότο τριμμένο, το μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και την τριμμένη φρυγανιά στο μίγμα αρακά-πατάτας που έχετε λιώσει και πλάστε όλα τα υλικά σε μικρά κεφτεδάκια. Περάστε τα κεφτεδάκια εξωτερικά με λίγη φρυγανιά και τοποθετήστε τα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με αγνό ελαιόλαδο για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προαιρετικά μπορείτε να τα σερβίρετε με dressing σάλτσας ντομάτας. Η ποσότητα των υλικών φτάνει για περίπου 20 κεφτεδάκια.
Συνταγή από mothersbird.gr
Σάββατο Πένες ογκρατέν με φέτα και κασέρι
Δείτε τη Συνταγή ΕΔΩ
Κυριακή παστίτσιο
Συστατικά
Για τον κιμά
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
φρέσκo θυμάρι
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
100 ml κόκκινο κρασί
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κ.γ. κανέλα
2 κύβους βοδινό Maggi
2 φύλλα δάφνης
1/2 ματσάκι μαϊντανό
Για τη μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
αλάτι
πιπέρι
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
3 κρόκους
Για τα μακαρόνια
300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
2 αυγά
200 γρ. φέτα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
30 ml ελαιόλαδο στα μακαρόνια
θυμάρι μπόλικο ψιλοκομμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τον κιμά
Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ζάχαρη και φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι και περιμένουμε να καραμελώσουν. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για τουλάχιστον 2 λεπτά. Είναι σημαντικό να σοτάρουμε τον πελτέ μας γιατί θα δώσει γεύση και σώμα στον κιμά μας.
Προσθέτουμε τον κιμά και με μία κουτάλα τον σπάμε για 4-5 λεπτά.
Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Αν χρειαστεί σε αυτό το σημείο προσθέτουμε 2 κ.σ. λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, την κανέλα, τους κύβους βοδινού και 2 φύλλα δάφνης.
Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό για 10-20 λεπτά.
Μόλις γίνει ο κιμάς μας, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης από μέσα.
Αφήνουμε στην άκρη και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Για τη μπεσαμέλ
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει αλλά δεν έχει κάψει προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.
Προσέχουμε να παίρνουμε και από τα πλάγια της κατσαρόλας το αλεύρι για να μην καεί.
Ξεκινάμε να προσθέτουμε 1 λίτρο γάλα σε αρκετές δόσεις και ανακατεύουμε κάθε φορά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια και να γίνει κρεμώδης η μπεσαμέλ μας.
Στην αρχή το μείγμα είναι πάρα πολύ σφιχτό και θέλει επιμονή για να γίνει καλό αλλά καθώς ρίχνουμε όλο και πιο πολύ γάλα τόσο πιο ωραία γίνεται η μπεσαμέλ μας.
Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει, προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει οπότε ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, αφαιρούμε από τη φωτιά.
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε για να πέσει η θερμοκρασία.
Τέλος προσθέτουμε τους 3 κρόκους και ανακατεύουμε ξανά.
Για τα μακαρόνια
Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Βάζουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στον φούρνο τα μακαρόνια θα ψηθούν και άλλο οπότε καλό είναι να μην είναι παραβρασμένα.
Στραγγίζουμε, βάζουμε σε ένα ταψί 35×25 εκ. το οποίο έχουμε λαδώσει και προσθέτουμε τα 2 αυγά, μπόλικο θυμάρι, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια στο χέρι μας και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Ανακακατεύουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Για το παστίτσιο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Στον κιμά ρίχνουμε 1 κουτάλα της σούπας μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά για να δέσει η σάλτσα.
Πάνω από τα μακαρόνια, βάζουμε τον κιμά και με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Τέλος, ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε (50 γρ. τριμμένη γραβιέρα) στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.
Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα η μπεσαμέλ.
Αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.
Συνταγή από akispetretzikis.com
Πίτα Εβδομάδας Μια διαφορετική μπατζίνα με σιμιγδάλι κολοκυθάκια και πιπεριές Φλωρίνης
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
1ο Γλυκό Εβδομάδας Γυμνό γαλακτομπουρεκο με κεράσια
Δείτε τη συνταγή εδω
2ο Γλυκό Εβδομάδας Γλυκό ψυγείου φράουλας χωρίς προσθήκη ζάχαρης
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Ενάς άγνωστος άντρας από το παρελθόν παρακολουθεί τον Βαρώτσο
- Grand Hotel : Ο Παλιός εφιάλτης ξυπνά για την Κυβέλη
- Εύκολοι τρόποι να καθαρίσεις τα παλιά Χριστουγεννιάτικα κεριά και πως να τα κάνεις να κρατήσουν περισσότερο
- Άγιος Έρωτας: Θέλω να σε παντρευτώ αλλά δε σ’ αγαπώ- Τον πληγώνει βαθιά με τις κουβέντες της
- Δημήτρης Αλεξάνδρου : «Χρησιμοποιούν τα πάντα και τους πάντες – Είπαν ότι έχει σκοτώσει ένα παιδάκι»