Στην ομάδα μας συνταγές για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θελει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Οι δικές μας συνταγές και προτάσεις της εβδομάδας είναι:
Δευτέρα
Κεφτεδάκια αφράτα συνταγη εδω
Τρίτη Φασολάκια με κοτόπουλο συνταγη εδω
Τετάρτη μπριαμ συνταγη εδω
Πέμπτη χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι
Υλικά:
χταπόδι περιπου ενά κιλό
¾ κούπας κρασί
½ κούπα ελαιόλαδο
1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο
3-4 φρέσκες ντομάτες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
5-6 κλωνιά μαϊντανό
Πιπέρι
Αλάτι
λίγο κανέλα
2-3 κούπες κοφτό μακαρονάκι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι όπως περιγράφεται εδώ.
Αν είναι μεγάλο το κόβουμε σε 3-4 κομμάτια, αν είναι μικρά μπορούμε να τα
αφήσουμε και ολόκληρα. Το βάζουμε σε κατσαρόλα και μόλις αλλάξει χρώμα και
αρχίσει να τσιτσιρίζει προσθέτουμε το κρασί και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία.
Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να είναι σχεδόν έτοιμο. Στα ενδιάμεσα
προσθέτουμε και λίγο νεράκι αν χρειάζεται. Πρέπει να έχουμε αρκετά υγρά. Όταν
ετοιμαστεί το βγάζουμε και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Μετράμε με μια κούπα
και κρατάμε το ζουμί σε ένα σκεύος. Να είναι 1-2 κούπες.
Βάζουμε το κρεμμύδι με το λάδι να μαραθεί και προσθέτουμε τα
κομμάτια του χταποδιού. Γυρίζουμε να τσιγαριστεί και προσθέτουμε την ντομάτα , το
σκόρδο , τον μαϊντανό, και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να
μείνει μια πηχτή σάλτσα. Έτσι κανονίζουμε καλύτερα τα υγρά. Μετράμε το ζουμί που έβρασε το χταπόδι και
προσθέτουμε ακόμη τόσες κούπες νερό ώστε να έχουμε τελική αναλογία 2 κούπες υγρό ανά κούπα μακαρονάκι. Όταν πάρει βράση προσθέτουμε το μακαρονάκι. Αφήνουμε να βράζει μέχρι να ετοιμαστεί
το μακαρονάκι. Κατά κανόνα εγώ τηρώ το χρόνο βρασμού που γράφεται στη συσκευασία. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι ενδιάμεσα , κατά προτίμηση ζεστό
(βράζω λίγο στο βραστήρα) . Το φαγητό πρέπει να μείνει με κάποια υγρά για να μη
στεγνώσει μέχρι να το σερβίρουμε.
Αν περισσέψει, προσθέτουμε μισή κούπα νερό στην κατσαρόλα μας και το ζεσταίνουμε.
Παρατηρήσεις:
1)Για να καθαρίσουμε τα χταπόδια πρέπει να βγάλουμε το στόμα τους (είναι σαν ράμφος) , και τα μάτια τους. Επίσης πρέπει να σκίσουμε τη σακούλα τους και να καθαρίσουμε το εσωτερικό της από εντόσθια και άμμο. Τα πλένουμε πολύ καλά. Πολλές φορές συγκρατούν άμμο ακόμη και στις βεντούζες τους.2)Το αρχικό βράσιμο του χταποδιού μπορεί να γίνει σε χύτρα ταχύτητας. Τότε δεν χρειάζεται νερό , αρκεί το κρασί και τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι.
3)Αν μας «ξεφύγει» ο χρόνος και παραβράσει το χταπόδι, πρωτοβράζουμε τη σάλτσα σκέτη και μετά προσθέτουμε τα ανάλογα υγρά. Προσθέτουμε το χταπόδι όταν έχει μισοβράσει το μακαρονάκι ή μαζί με το μακαρονάκι.
4)Όταν δεν νηστεύουμε, μπορούμε να σερβίρουμε το φαγητό με
τριμμένο τυρί. Του πηγαίνουν και το κεφαλοτύρι, και μια σκληρή-στεγνή φέτα και ο δικός μας, ο κρητικός ξερός ανθότυρος.
5)Τα κατεψυγμένα χταπόδια θέλουν λιγότερο χρόνο για να
βράσουν απ’ ότι τα φρέσκα . Μη ξεχνάμε ότι τα φρέσκα για να μαλακώσουν θέλουν
καλό χτύπημα. Συνήθως οι ψαράδες πωλούν χτυπημένα. Αλλιώς, αρκεί να μείνουν 5-6
μέρες στην κατάψυξη και οι ίνες που τα κάνουν σκληρά σπάνε με την ψύξη.
Παρασκευή φασολάδα
Υλικά
• 500 γραμ. ξερά φασόλια μέτρια
• 3 ντομάτες ώριμες περασμένες στο μούλτι
• 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 κλωνάρια σέλινο χονδροκομμένο
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
• 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
• αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα, με μπόλικο κρύο νερό, που να τα σκεπάζει.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄- 10΄.
Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν.
Τα αφήνουμε για 2΄- 3΄ σε μέτρια φωτιά, κι έπειτα ρίχνουμε τα φασόλια, τη ντομάτα, τον πελτέ, το σέλινο, πιπέρι, αλάτι, την πιπεριά, και συμπληρώνουμε βραστό νερό, τόσο που να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2 – 3 δάχτυλα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα φασόλια για 40΄- 50΄, μέχρι να βράσουν και να χυλώσουν.
(Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ’ το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας).
Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, συνοδεύοντάς την με ελιές και καπνιστή ρέγγα.
Το φρέσκο σπιτικό ψωμί, είναι υποχρεωτικό!
Σαββάτο Λαζανια με κιμά μπεσαμελ και γραβιερα σε στρωσεις συνταγη εδω
Κυριακή γαύρος τηγανιτός
1 κιλό γαύρος καθαρισμένος
αλάτι
πιπέρι
Για το τηγάνισμα:
αλεύρι
λάδι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τον γαύρο. Αλατοπιπερώνουμε, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Σερβίρουμε με λεμονάκι.
Σημείωση!!
~Μπορούμε να αφαιρέσουμε το κεφάλι και το κόκκαλο και να μείνει μόνο το φιλετάκι του γαύρου.
~Mπορούμε να το συνοδεύσουμε με μια δροσερή σαλάτα, oπως μαρουλοσαλάτα ή χωριάτικη. Επίσης με χόρτα ή με πατάτες τηγανιτές!
Η πίτα της εβδομάδας
Πιτα με φετα και μπέικον συνταγη εδω
Τα γλυκά της εβδομάδας
Σιροπιαστή Μανταρινόπιτα συνταγη εδω
Μπισκοτογλυκο μηλόπιτα συνταγη εδω
Η χριστουγεννιάτικη συνταγή της εβδομάδας
Ψωμι Χριστουγεννιάτικο δεντρο συνταγη εδω
Εάν νηστεύετε μπορείτε να δείτε εδώ συνταγές για όλες τις νηστίσιμες προτάσεις μας
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή