Η ιδέα είναι απλή και το αποτέλεσμα σίγουρο: νόστιμες μπουκιές από μαγειρεμένα ή ωμά υλικά και ωραία παρουσιασμένες. Όποια συνταγή γνωρίζεις και σου αρέσει μπορεί να παρουσιαστεί σαν μινιατούρα σε πάρτι ή μπουφέ. Να μερικές ιδέες:
Τυρο-λαγουδάκια
Τι θα χρειαστείτε (για μία μερίδα):
1/3 της κούπας τριμμένο cheddar
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά του γλυκού γάλα
2-3 σταγόνες σος Worcestershire (θα την βρείτε στα περισσότερα σούπερ-μάρκετ)
Λίγο πιπέρι
Μισό ψωμί για burger (θα τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ) ελαφρώς ψημένο
2 χλωρά φασολάκια, 1 baby carrot, 2 μπιζέλια, λίγο φρέσκο κρεμμύδι και μία ελιά κομμένη στα δύο, για γαρνίρισμα.
Τι θα κάνετε:
Προθερμάνετε το γκριλ. Βάλτε σε ένα μπολ το τυρί, τον κρόκο, το γάλα και την σως, το πιπέρι και αναμείξτε τα καλά. Απλώστε το μείγμα σε όλο το ψωμάκι, κι απ’τις δύο πλευρές. Βάλτε το στο γκριλ για λίγα λεπτά (3 ή 4) –όσο χρειάζεται για να ψηθεί το τυρί. Στη συνέχεια βγάλτε το και διακοσμήστε το όπως στη φωτογραφία. Σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό.
Φρουτώδη καλαμάκια
Τι θα χρειαστείτε:
8 πολύχρωμα πλαστικά καλαμάκια (για 4 μερίδες)
¼ πεπόνι, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
½ μάνγκο, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
8 μικρές φράουλες
Για το ντιπ:
¼ της κούπας dulce de leche (καραμελωμένο γάλα, αναζητήστε στα delicatessen)
4 κουταλιές του γλυκού κρέμα γάλακτος
Τι θα κάνετε:
Περάστε τα κομμένα φρούτα στα καλαμάκια. Για το ντιπ αναμείξτε καλά το dulce de leche με την κρέμα γάλακτος και βάλτε το σε ένα μπολάκι για να σερβίρετε.
Κροκέτες λαχανικών σε σχήμα αστεράκι
Τι θα χρειαστείτε:
2 μέτριες πατάτες
1 1/2 φλιτζ, τριμμέννο τυρί Cheddar
1 μέτριο κολοκυθάκι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 αυγό
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
2 φλιτζ τριμμένη Παρμεζάνα ή γαλέτα ή cashews
Τι θα κάνετε:
Βάλτε τις πατάτες με τη φλούδα μέσα σε κρύο νερό. Ανάψτε το μάτι και αφήστε τις να βράσουν μέχρι να είναι μαλακές όταν τις τρυπάτε με το πηρούνι. Σουρώστε και αφήστε τις να κρυώσουν εντελώς.
Στο μεταξύ, αν προτιμήσετε να χρησιμοποιήσετε cashews, απλώστε τα σε ένα ρηχό ταψί φούρνου, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και βάλτε τα να ψηθούν σε προθερμανσμένο φούρνο τους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Οταν κρυώσουν περάστε τα από το μουλτιπράκτικ.
Με ένα μαχαίρι αφαιρέστε τη φλούδα από τις πατάτες και τρίψτε της στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη, μέσα σε ένα μπωλ. Τρίψτε και το κολοκυθάκι στην πιο μικρή πλευρά, ρίξτε και τα κρεμμυδάκια στο μπωλ, μαζί με το αυγό και αλατοπιπερώστε. Ανακατέψτε καλά το μείγμα και στη συνέχεια πάρτε μικρές ποσότητες με ένα κουτάλι και σχηματίστε τις κροκέτες. Πατήστε τις ελαφρά με το χέρι και περάστε τις και απο τις δύο πλευρές από την τριμμένη παρμεζάνα, τη γαλέτα ή τα τριμμένα cashews.
Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε το λάδι, ρίξτε τις κροκέτες, λίγες κάθε φορά και τηγανίστε τις γρήγορα. Βάλτε τις σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίστε με τις υπόλοιπες.
Ανακατέψτε τη μουστάρδα με το μέλι μέχρι να ενωθούν καλά και σερβίρετε ως συνοδευτική σως με τις κροκέτες.
Για το σχήμα αστεράκι χρησιμοποιείστε κουπ-πατ σε αυτό το σχήμα.
Ψητά λαχανικά σε καλαμάκια
Τι θα χρειαστείτε:
2 πιπεριές, κόκκινες
2 πιπεριές, πράσινες
2 πιπεριές, κίτρινες
3 κολοκυθάκια
2 κρεμμύδια
Ντοματίνια κομμένα στη μέση
3 κουταλιές βούτυρο
Μπαλσάμικο σε σιρόπι
καλαμάκια για σουβλάκια
Τι θα κάνετε:
Πλένετε και σκουπίζετε τα λαχανικά. Με ένα μαχαιράκι ξύνετε τη φλούδα από τα κολοκυθάκια και τα κόβετε σε φέτες.
Καθαρίζετε περιμετρικά τις πιπεριές από τα κοτσάνια τους, τις κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τους σπόρους τους και τις κόβετε σε τετράγωνα κομματάκια.
Ξεφλουδίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε στα τέσσερα.
Παίρνετε τα καλαμάκια και περνάμε εναλλάξ τα λαχανικά αρχίζοντας και τελειώνοντας με μια φέτα από κολοκυθάκι.
Βάζετε τα σουβλάκια σε ένα ταψί, τα αλείφετε με το βούτυρο και τα ψήνετε κάτω από το γκριλ για περίπου 5-10 λεπτά, έως ότου τα λαχανικά γκρατιναριστούν.
Τα σερβίρουμε ζεστά και περιχύνετε με μπαλσάμικο.
Κροκέτες ψαριού με μαγιονέζα
Τι θα χρειαστείτε:
Για τις ψαροκροκέτες:
400 γρ. πατάτες κομμένες σε κύβους
300 γρ. φιλέτο ψαριού με λευκή σφιχτή σάρκα, όπως μπακαλιάρο, χωρίς πέτσα και κόκαλα, κομμένο σε κύβους
250ml γάλα
1 λωρίδα φλούδα λεμονιού και 1 κουταλάκι χυμό και φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα
1 κουταλιά Βιτάμ Soft
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλεύρι και φρυγανιά τριμμένη για το πανάρισμα
2 μέτρια αβγά χτυπημένα
Βιτάμ Culinesse για το τηγάνισμα
Για τη μαγιονέζα:
1 κρόκο αυγού
½ κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 φλιτζάνι λάδι (ελαιόλαδο ή άλλο σπορέλαιο)
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι (ή χυμό λεμονιού)
Αλάτι – Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Τι θα κάνετε:
Για τις ψαροκροκέτες:
Βράστε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό ώσπου να μαλακώσουν. Μετά σουρώστε τις, λιώστε τις και αφήστε τις στην άκρη -για την ώρα.
Βάλτε το γάλα με το ψάρι και τη φλούδα λεμονιού σε μια σκεπασμένη κατσαρόλα και, μόλις πάρει βράση, βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε για 5 λεπτά. Στραγγίξτε το ψάρι και φυλάξτε το υγρό που έβρασε. Τη φλούδα λεμονιού μπορείτε να την πετάξετε, αλλά όχι βέβαια το ψάρι: αυτό βάλτε το σε μια πιατέλα, να κρυώσει.
Σοτάρετε το κρεμμύδι με Βιτάμ σε μέτρια φωτιά και προσθέστε με τη σειρά τις λιωμένες πατάτες, το ψάρι, το μαϊντανό και το χυμό λεμονιού. Ανακατέψε καλά προσθέτοντας 1-2 κουταλιές από το υγρό στο οποίο έβρασε το ψάρι, ώσπου να γίνει ένα συμπαγές μείγμα. Το αφήνετε να κρυώσει.
(συνταγή από: cookoo.gr)
Για τη μαγιονέζα:
Σε ένα μέτριο μπολ (συνίσταται γυάλινο ή κεραμικό), χτυπήστε τον κρόκο με τη μουστάρδα και 1-2 σταγόνες λάδι, μέχρι το μείγμα να γίνει παχύ.
Αρχίζετε να προσθέτετε το λάδι και το ξύδι εναλλάξ και σιγά σιγά, ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε το μείγμα συνεχώς.
Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
Αν θέλετε, προσθέστε επιπλέον λάδι (πάντα σιγά-σιγά και ανακατεύοντας συνεχώς) μέχρι να επιτύχετε την σύνθεση που να σας ικανοποιεί.
(συνταγή από: Fe-mail)
πηγη:mama365.gr
Ντιπ με κριτσίνια, κρακεράκια ή λαχανικά κομμένα σε μπαστουνάκια.
ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΔΡΟΣΕΡΕΣ ΜΠΑΛΙΤΣΕΣ
Τι θα χρειαστούμε:
250 γρ φέτα
1 μικρό κουτί τυρί τύπου φιλαδέλφεια
1 μικρό κεσεδάκι τυρί κότατζ
μερικές κουταλιές γιαούρτι
πιπέρι
Για την επικάλυψη:
Γλυκιά πάπρικα σε σκόνη
Χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης
Ψιλοκομμένα καρύδια
Ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
Ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο
Πως το κάνουμε:
Ανακατεύουμε καλά τη φέτα, το κρεμώδες τυρί και το κότατζ. Αν το μίγμα είναι πολύ σφιχτό το αραιώνουμε με λίγο γιαούρτι. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο πιπέρι.
Πέρνουμε κουταλιές από το μίγμα και το πλάθουμε μπαλάκια τα οποία κυλλάμε στα υλικά επικάλυψης.
ΤΥΡΟΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
Τι θα χρειαστούμε:
½ κιλό λευκό αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
1 αβγό
1 ποτήρι του κρασιού χλιαρό νερό
½ κιλό τυρί φέτα λιωμένη με πιρούνι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
3 – 4 κουταλιές της σούπας τριμμένη μυζήθρα
Πώς το φτιάχνουμε:
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε το αβγό. Προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά και λίγο λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει μία αρκετά σφικτή ζύμη, την οποία σκεπάζουμε και αφήνουμε μία ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Αναμειγνύουμε καλά το τυρί, το πιπέρι με τη ζύμη. Με ένα κουταλάκι του γλυκού (που το βρέχουμε συχνά σε νερό) ρίχνουμε κουταλιά – κουταλιά τους λουκουμάδες σε καυτό λάδι, γυρίζοντάς τους αρκετές φορές μέχρι να ροδίσουν. Τους αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τους σερβίρουμε ζεστούς και πασπαλισμένους με την τριμμένη μυζήθρα.
ΤΟΝΑΚΙΑ
Τι θα χρειαστούμε:
1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
1 φλιτζάνι μαγιονέζα
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
Χυμό από μισό λεμόνι
1 κονσέρβα τόνου σε νερό
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κούπα φιλέ αμυγδάλου
αλάτι – πιπέρι
Πως το κάνουμε:
Ανακατεύουμε καλά τον τόνο, το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το μαϊντανό.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά για να σφίξει.
Παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα και φτιάχνουμε μπαλάκια τα οποία περνάμε από το φιλέ αμυγδάλου.
«Πιτσάκια» τομάτας και βασιλικού
Υλικά (για περίπου 4 άτομα) *1 πακέτο έτοιμης ζύμης *3 κουταλιές του γλυκού πέστο βασιλικού *3-4 τομάτες *1 κουταλιά του γλυκού φρέσκο βασιλικό *10 ελιές, κομμένες στη μέση, χωρίς το κουκούτσι *125γρ. μοτσαρέλα σε φέτες *Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Απλώστε baking paper σε ένα ταψί, για να μην κολλήσει η ζύμη. Ξετυλίξτε την ζύμη στο ταψί και απλώστε πάνω της το πέστο. Απλώστε από πάνω τις τομάτες σε φέτες, τις ελιές και την μοτσαρέλα. Ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, και τοποθετήστε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να λιώσει το τυρί. Βγάλτε το ταψί και κόψτε σε λωρίδες ή σε κομμάτια, όπως τα προτιμάτε.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Το μωρό της Αφροδίτης είναι του Χρήστου
- Ιφιγένεια Τζόλα : Βαρύ πένθος για τη Βασιλική από τη «Γη της Ελιάς»
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Κλείνει ο φάκελος της Ειρήνης Μουρτζούκου – Καθαρές οι τοξικολογικές του Παναγιωτάκη
- Μαζική ανάκληση σε παρτίδες γάλακτος