Μια συνταγή για μια υπέροχη γαλοπούλα γεμιστή με ριζότο, πιπεριές, και μυρωδικά για να απολαύσετε με την οικογένεια και τους καλεσμένους σας, ένα πεντανόστιμο και λαχταριστό πιάτο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.
Υλικά συνταγής
1 γαλοπούλα ολόκληρη 5 κιλών περίπου
1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι
2 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για τη γέμιση:
2 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 φλ. τσαγιού ρύζι για ριζότο [Arborio ή καρολίνα]
1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
2 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου
100 γρ. ψητές πιπεριές Φλωρίνης σε βάζο, σε μικρά κομμάτια
1/3 φλ. τσαγιού καβουρδισμένα αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
αλάτι πιπέρι
Δείτε ακόμα :Μπιφτέκια γαλοπούλας με νιφάδες βρώμης πολύ νόστιμα!!
Εκτέλεση συνταγής
Για τη γέμιση: Τοποθετείτε το ζωμό κοτόπουλου σε μια κατσαρολίτσα, σε δυνατή φωτιά, το σκεπάζετε και μόλις κοχλάσει χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο πολύ χαμηλό. Εν τω μεταξύ, συγχρόνως ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας για 4 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτετε και το ρύζι και ανακατεύετε για 1 λ περίπου μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνετε 1/3 φλ. τσαγιού από το καυτό ζωμό κοτόπουλου και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να να απορροφήσει το ρύζι όλο το ζωμό. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, σε δύο δόσεις με τον υπόλοιπο ζωμό μέχρι να απορροφηθεί όλος και έχετε ένα μαλακό και κρεμώδες ρύζι. Όλη αυτή η διαδικασία θα κρατήσει γύρω στα 25 λ.
Προσθέτετε στο τηγάνι, το μαϊντανό, το δυόσμο, το δεντρολίβανο, τη πιπεριά Φλωρίνης, και τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.
Δείτε ακόμα: ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ για μικρά και μεγάλα παιδάκια..ιδανικά και για πάρτυ.
Για τη γαλοπούλα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ξεπλένετε τη γαλοποπούλα εξωτερικά και εσωτερικά στη κοιλότητα της κοιλιάς, κάτω από κρύο νερό. Τη στεγνώνετε, ταμποναριστά, εσωτερικά και εξωτερικά με χαρτί κουζίνας.
Αλατοπιπερώνετε ελαφρώς τη κοιλότητα εσωτερικά της γαλοπούλας και τη γεμίζετε με το μείγμα γέμισης ρυζιού. Ενώστε τα πόδια και δέστε τα σφιχτά με σπάγκο κουζίνας. Αλείφετε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο τη γαλοπούλα και την αλατοπιπερώνετε εξωτερικά τη γαλοπούλα.
Τοποθετείτε μια λαδομένη σχάρα μέσα σε ένα ταψί ή γάστρα, τοποθετείτε επάνω τη γαλοπούλα και προσθέτετε στο ταψί 2 φλ. τσαγιού κρύο νερό. Σκεπάζετε καλύπτοντας πολύ καλά με ελαφρώς λαδομένο αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνετε τη γαλοπούλα στο προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες.
Μετά τις 2 ώρες αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40-50 λ ακόμα ή μέχρι να ροδίσει η γαλοπούλα και να μη τρέχουν ζωμοί άν τρυπήσετε τους μηρούς της με ένα καλαμάκι από σουβλάκι. Όταν είναι έτοιμη τη βγάζετε από το φούρνο, τη τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος και τη σκεπάζετε καλά με το αλουμινόχαρτο για 10 λ.
Για τη σάλτσα: Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μεταφέρετε 3 κ.σ. από ζωμό που άφησε η γαλοπούλα μέσα στο ταψί [το επάνω μέρος με το λιπάκι και το λαδάκι] που τη ψήσατε. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά για 3 λ περίπου. Ρίχνετε σταδιακά το ζωμό κοτόπουλου συνεχίζοντας διαρκώς το ανακάτεμα για 5-6 λ περίπου ή μέχρι να πήξει η σάλτσα. Τη σουρώνετε και τη βάζετε σε μπολ σερβιρίσματος.
Κόβετε και πετάτε το σπάγκο κουζίνας από τα πόδια της γαλοπούλας και τη σερβίρετε περιχύνοντας τη γέμιση με τη σάλτσα. Συνοδεύετε προαιρετικά και με πατάτες φούρνου.
[*] Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γαλοπούλα με μεγάλη κότα ή κόκορα