Close
Ισπανική Παέγια

Θέλεις κάτι εύκολο, γρήγορο, νόστιμο, ασυνήθιστο και συνάμα θρεπτικό; Θέλεις παέγια!

παεγια

Είναι η απάντηση των φτωχών Ισπανών που κατέκτησε τον κόσμο!Το πιο χαρακτηριστικό πιάτο της Ισπανίας, η παέγια, αρχικά ήταν ένα φτωχικό πιάτο, όπου οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν ό,τι υπήρχε στο σπίτι, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Η συνταγή είναι από το ισπανικό εστιατόριο Paella Barcelona στο Παγκράτι.

Βασική συνταγή παέγια

Υλικά για 6 άτομα:

  • 500 g ρύζι για πιλάφι
  • 1 lt νερό ή ζωμός
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Πιπεριές: 2 πράσινες, 2 κόκκινες Φλωρίνης, 1 κίτρινη
  • 1 καρότο
  • Μια χούφτα φασολάκια ή αρακά
  • 2 ντομάτες
  • Λίγη γλυκιά πάπρικα
  • 1 στήθος κοτόπουλο
  • 2 λουκάνικα
  • 10 μύδια
  • 12 γαρίδες
  • 4 καλαμαράκια
  • 6-7 ίνες κρόκος Κοζάνης (σαφράν)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Πιπέρι, αλάτι

Εκτέλεση

  1. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μύδια φρέσκα ή κατεψυγμένα. Αν χρησιμοποιήσεις φρέσκα θα πρέπει να τα καθαρίσεις σχολαστικά. Πέταξε τα μύδια που το κέλυφός τους είναι σπασμένο ή ανοιχτό και δεν κλείνει όταν τα χτυπήσεις. Αυτά είναι πεθαμένα. Τα πλένεις σε τρεχούμενο νερό να φύγουν η άμμος και οι ακαθαρσίες. Κόψε το γένι τους (βύσσο) με ένα μαχαίρι και τρίψε τα καλά με μια βούρτσα ή ένα μαχαίρι. Ξέπλυνέ τα και είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσεις.
  2. Κόβεις τις πιπεριές σε λεπτά, στενόμακρα κομμάτια και τις ντομάτες σε κύβους. Φιλετάρεις το κοτόπουλο και το κόβεις και αυτό σε κυβάκια 1 εκατοστού ή σε λεπτές λωρίδες. Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο, σε λεπτές ροδέλες το λουκάνικο και τα καλαμαράκια και τα φασολάκια στα τρία.
  3. Ζεσταίνεις το λάδι σε ένα τηγάνι Paellera ή ένα μεγάλο τηγάνι με βάθος 5-6 εκατοστά και τσιγαρίζεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Όταν ροδίσουν προσθέτεις τα υπόλοιπα λαχανικά, το κοτόπουλο, το λουκάνικο, τα θαλασσινά, ανακατεύοντας καλά. Στη συνέχεια προσθέτεις το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.
  4. Ανακατεύεις συνεχώς και ρίχνεις ζεματιστό το νερό ή το ζωμό. Σταματάς να ανακατεύεις και αφήνεις την παέγια να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20’. Αν τα υλικά ανεβαίνουν στην επιφάνεια, προσεκτικά ανακατεύεις ώστε να βυθιστούν ξανά μέσα. Όταν είναι έτοιμο αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά, σκεπάζεις με καθαρή πετσέτα και το αφήνεις για 5’ να «ξεκουραστεί».

womenonly