Τα κρεμμύδια είναι από τα βασικά υλικά της κάθε κουζίνας και δύσκολα μπορούμε να σκεφτούμε φαγητό που να μην τα χρησιμοποιήσουμε. Δίνουν μια ξεχωριστή γεύση σε κάθε φαγητό και σχεδόν όλοι τα λατρεύουν. Τα έχουμε συνηθίσει συνήθως σαν δεύτερο συστατικό είτε μέσα σε μια σαλάτα, είτε ψιλοκομμένο σε ένα φαγητό ωστόσο τα κρεμμύδια μπορούν να πάρουν το κυριάρχο ρόλο σε ένα πιάτο. Μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα πιάτα με βασικό υλικό τα κρεμμύδια και να εντυπωσιάσετε! Δείτε τις απίστευτες συνταγές:
1.) Κρεμμύδια γεμιστά με κιμά
Συνταγή από: arttable.gr
Υλικά:
(για 6 άτομα)
12 μέτρια κρεμμύδια γερά και ομοιόμορφα
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο συν επιπλέον για το ταψί
1/3 φλιτζανιού λευκό κρασί
400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 φλιτζάνι ντομάτα στον τρίφτη
1/2 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
1 φύλλο δάφνης
1/3 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
¼ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά φύλλα. Κάνουμε μια μικρή οριζόντια τομή από το μέρος που
είναι οι ρίζες και μια μεγαλύτερη από την αντίθετη πλευρά.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα βράζουμε για 4- 5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Με ένα μαχαιράκι ή ένα πιρούνι αφαιρούμε το εσωτερικό τους, από την αντίθετη μεριά της ρίζας, αφήνοντας τα 2-3 εξωτερικά φύλλα. Το εσωτερικό των κρεμμυδιών που αφαιρέσαμε το φυλάμε σε ένα μπολ.
3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά με το φύλλο δάφνης μέχρι να πιεί τα υγρά του και να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο το εσωτερικό των κρεμμυδιών από το μπολ. Συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά το σοτάρισμα και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την πάπρικα, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο, αλάτι, πιπέρι, την ντομάτα και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να είναι έτοιμος ο κιμάς και να μείνει με το λάδι του.
4. Γεμίζουμε τα κρεμμύδια με τον κιμά και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί που να ίσα-ίσα να τα χωράει για να είναι κοντά το ένα με το άλλο και να μην χαλάσουν το σχήμα τους. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά στο φούρνο. Τα σερβίρουμε ζεστά.
Δείτε ακόμη: Πως να καλλιεργήσετε κρεμμύδια μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι;
2.) Κρεμμυδοντολμάδες γιαχνί
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr‘
3.) Κρεμμυδοτηγανίτες
Συνταγή από: mirsini.gr
Υλικά:
1/2 κιλό μυζήθρα ξερή
5 αυγά
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουτ. σουπ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι νερό
2 1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι
1 κουτ.γλυκ. πιπέρι
Εκτέλεση:
1.Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα αυγά, τη μυτζήθρα χοντροκομμένη, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό. Ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε με το χέρι να ενωθούν πολύ καλά τα υλικά και να γίνει ένας πηχτός χυλός.
2. Βάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και το τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνετε το χυλό μ’ ένα κουτάλι της σούπας, μία-μία κάθε φορά.
3. Αφήνετε κάθε τηγανίτα να τηγανιστεί για 3΄-4΄ και από τις δυο πλευρές και μετά τις βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα. Τοποθετείτε τις τηγανίτες σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τις μεταφέρετε σε μια πιατέλα. Τις σερβίρετε ζεστές.
Χρήσιμο:
Μπορείτε να στεγνώσετε τα κρεμμύδια στο φούρνο, τοποθετώντας τα σε λαδόκολλα, ώστε να μην έχει υγρά μετά η τηγανίτα. Επίσης, δοκιμάστε να βάλετε βασιλικό αντί για δυόσμο, που πάει εξίσου πολύ σε αυτό το φαγητό.
Δείτε ακόμη: Φαβα με καραμελωμένα κρεμμύδια
4.) Μυκονιάτικη Κρεμμυδόπιτα
Συνταγή από: gastronomos.gr
Υλικά:
Για το φύλλο (για ταψί 28 εκ.)
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
150 ml ελαιόλαδο
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση:
3 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
2 αυγά
1 κιλό τυροβολιά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο, προσθέτουμε περίπου 300 ml νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρa. Παράλληλα, σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στη λειτουργία του αέρα.
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια λεία επιφάνεια και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε τα δύο κομμάτια ζύμης με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 3 χλστ.
- Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο, έτσι ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο, μικρότερο φύλλο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου της βάσης, πιέζοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση. Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια και χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι βαθιά, σχεδόν μέχρι τη μέση της πίτας, σε ρόμβους.
- Ψήνουμε για μία ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω (σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί).
Μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα πιάτα με βασικό υλικό τα κρεμμύδια και να εντυπωσιάσετε!
5.) Κρεμμύδια φούρνου
Συνταγή από: caruso.gr
Υλικά:
2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα στα 4
200 γρ. μικρά πομοντόρια, κομμένα στη μέση
2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες (προαιρετικά)
1-2 κ.σ. μπαλσάμικο
80 ml. ελαιόλαδο
1 φλ. φρέσκο βασιλικό πλατύφυλλο (ή 1 φλ. μαϊντανό, με ολόκληρο το φύλλο)
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβετε τα κρεμμύδια στα 4 και μετά αφαιρείτε τα ξερά εξωτερικά φύλλα. Κόβετε τα πομοντόρια στη μέση.
- Τα βάζετε όλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος με τα ντοματίνια γύρω-γύρω και τα κρεμμύδια στη μέση. Προσθέτετε το σκόρδο, το μπαλσάμικο και το λάδι, λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Βάζετε το σκεύος στον φούρνο για μια ώρα περίπου, μέχρι να δείτε ότι τα κρεμμύδια αρχίζουν να μαυρίζουν στις άκρες. Αφαιρείτε το σκεύος απ’ τον φούρνο και προσθέτετε από πάνω τον φρέσκο βασιλικό (ή τον μαϊντανό, τον χειμώνα).
- Σερβίρισμα: Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 5 λεπτά πριν σερβίρετε, για να έρθουν οι ντομάτες σε θερμοκρασία που μπορείτε να τις φάτε, γιατί ως γνωστόν, διατηρούν τη θερμοκρασία τους πολύ περισσότερο από άλλα λαχανικά και εύκολα παθαίνει κανείς έγκαυμα στο στόμα. Συνοδέψτε με το πιάτο αυτό ψητά κρέατα, κοτόπουλο ή ψάρι.
6.) Onion rings [τηγανιτά κρεμμύδια σε ροδέλες]
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής:
4 μέτρια λευκά κρεμύδια [700 γρ. περίπου] κομμένα σε ροδέλες
90 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
1/2 κ.γ. πάπρικα
1/2 κ.γ. κορν φλάουρ
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κουτάκι μπύρα [όσο πάρει]
αλάτι
Εκτέλεση συνταγής:
- Καθαρίζουμε και κόβουμε κρεμμύδια σε φέτες πάχους 1 πόντου περίπου και πολύ προσεκτικά για να μην σπάσουν ξεχωρίζουμε σε δαχτυλίδια.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κρον φλάουρ, το μπέϊκιν, όλα τα υπόλοιπα υλικά και τέλος προσθέτουμε σταδιακά ανακατεύοντας τη μπύρα. Φτιάχνουμε ένα λείο χυλό όχι πολύ αραιό ούτε πολύ πηχτό και βουτάμε μέσα τα κρεμμύδια.
- Τα μεταφέρουμε σταδιακά λίγα λίγα με πηρούνι στη φωτιά σε φρυτέζα και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν περίπου 2-3 λεπτά. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αλατίζουμε.
7.) Μεθυσμένα και καραμελωμένα κρεμμύδια
Συνταγή από: argiro.gr
Υλικά Συνταγής:
1 κιλό μικρά
μακρόστενα ξερά κρεμμύδια
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 δαφνόφυλλο
4 αποξηραμένα τσαπελόσυκα Εύβοιας
4 απυρήνωτα δαμάσκηνα
1 φλ. τσαγιού μαυροδάφνη Πατρών
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στις αντιστάσεις. Βράζουμε νερό σε κατσαρόλα και ζεματάμε τα κρεμμύδια ολόκληρα με τη φλούδα τους για μισό λεπτό.
- Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και ρίχνουμε κρύο νερό. Τα ξεφλουδίζουμε ένα ένα και τα αφήνουμε ολόκληρα. Τα ρίχνουμε σε λαμαρίνα. Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά. Κόβουμε τα τσαπελόσυκα σε 3-4 φέτες το κάθε ένα και τα δαμάσκηνα στη μέση.
- Τα τοποθετούμε στο ταψί. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και τα περιχύνουμε με τη μαυροδάφνη.
- Καλύπτουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και κλείνουμε καλά τις ενώσεις γύρω γύρω. Ψήνουμε για 45΄.
- Αφού μισοψηθούν, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, τα ανακατεύουμε πολύ καλά και συνεχίζουμε το ψήσιμο με το ταψί ξεσκέπαστο για περίπου 30΄, έως ότου αρχίσουν τα κρεμμύδια να καραμελώνουν.
- Το ζουμάκι τους θα πρέπει να έχει τη μορφή που έχει το μέλι: πυκνό και παχύρρευστο.
Δείτε ακόμη: Πεντανοστιμες κρεπες στο φουρνο γεμιστες με κιμα
8.) Γεμιστά κρεμμύδια με φέτα και λιαστές ντομάτες
Συνταγή από: tilegrafima.gr
Υλικά για 4-6 άτομα:
8 κρεμμύδια
μισό κιλό κιμά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
200 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
50 γραμμάρια φρυγανιά
1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
6 λιαστές ντομάτες
μια μεγάλη πρέζα ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
50 γραμμάρια ψιλοκομμένα καρύδια
1 αυγό
Εκτέλεση:
- Βράζετε τα καθαρισμένα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν για 25 λεπτά χωρίς όμως να διαλύονται.
- Όταν κρυώσουν κόβετε το καπάκι τους και με προσοχή και βγάζετε τα μεσαία φύλλα για να δημιουργηθεί χώρος για τη γέμιση.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα τηγάνι με λάδι καβουρδίζετε τον κιμά και αμέσως προσθέτετε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη και μαγειρεύετε για 10 λεπτά.
- Ανακατεύετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε ένα μπολ με τη μισή φέτα, τη φρυγανιά, τσίλι, λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένο θυμάρι και μαϊντανό, τα καρύδια, χτυπημένο αυγό, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
- Γεμίζετε τα κρεμμύδια με ένα κουτάλι και τα ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά αφού έχετε προσθέσει στο ταψί και ένα ποτήρι νερό.
Καλή σας όρεξη!