Close

Κολοκυθάκια ογκρατέν στο φούρνο

Κολοκυθάκια ογκρατέν στο φούρνο

Μια εύκολη συνταγή για κολοκυθάκια με παρμεζάνα στο φούρνο. Ένα πιάτο εύκολο στη παρασκευή του, υπέροχο στη γεύση του για να το απολαύσετε στο οικογενειακό τραπέζι σαν συνοδευτικό, ορεκτικό αλλά και κυρίως πιάτο.

Υλικά συνταγής
1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1 1/2 φλ. τσαγιού ψιλο-θρυμματισμένη στο μούλτι ψίχα ψωμιού 2-3 ημερών ή τριμμένη φρυγανιά
3-4 μεγάλα κολοκύθια (1 κιλό) κομμένα σε κατά μήκος σε φέτες πάχους 6 χιλιοστών περίπου
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

2 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά έτοιμη ή φτιάξτε τη δική σας (δείτε συνταγή εδώ)
2 φλ. τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα
2/3 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα βασιλικού
1/4 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί παρμεζάνα
Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και λαδώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος με διάσταση βάσης 23×33 εκ. περίπου και βάθους 5-6 εκ.
Παίρνετε τρία διαφορετικά πιάτα και τοποθετείτε στο ένα το αλεύρι, στο δεύτερο τα αυγά χτυπημένα και στο τρίτο το ψωμί ή τριμμένη φρυγανιά. Κόβετε τα κολοκυθάκια σε φέτες, τα αλατοπιπερώνετε, τα βουτάτε πρώτα.
Βουτάτε τις φέτες κολοκυθιού, μια τη φορά, πρώτα στο αλεύρι, μετά στο χτυπημένο αυγό και τέλος στη τριμμένη φρυγανιά φροντίζοντας σε κάθε στάδιο να καλυφθούν καλά και από τις δύο πλευρές. Τις τοποθετείτε σε μεγάλο πιάτο.

Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, τηγανίζετε, σε 3 παρτίδες, τα κολοκυθάκια προσθέτοντας ελαιόλαδο κάθε φορά, για 1 1/2-2 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.
Απλώνετε 1/2 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας στη βάση του λαδωμένου ταψιού και από πάνω στρώνετε το 1/3 φέτες κολοκυθιών. Από πάνω απλώνετε 3/4 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας και τη πασπαλίζετε με 2/3 φλ τσαγιού τριμμένης μοτσαρέλας. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία στρώσεω άλλες 2 φορές, προσθέτοντας τα φύλλα βασιλικού μεταξύ δεύτερου και τρίτου στρώματας.

Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο το πυρέξ και το βάζετε στο προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε για 35 λ. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 λ. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ να σταθεί και μετά το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.